Μείωση φόρων, στήριξη της ζήτησης οι λύσεις για τις επιχειρήσεις
Η σταδιακή επάνοδος στην κανονικότητα οδηγεί αναπόδραστα και στην ανάδειξη προκλήσεων για την τροχιοδρόμηση και πάλι των επιχειρήσεων. Πρώτο βήμα φαίνεται να γίνεται με τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου. Ωστόσο εκεί το μεγάλο θέμα είναι το πώς θα σταθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και θα κρατηθεί η ζήτηση. Σημειώνεται ότι με βάση έκτακτη έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις περίπου 100.000 επιχειρήσεις,
Με βάση το σενάριο αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος για απώλεια 250.000 θέσεων απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι). Το ενδιαφέρον είναι ότι με βάση την έρευνα καταγράφονται ως βασικά προβλήματα της επόμενης μέρας η έλλειψη ρευστότητας, ο φόβος για χαμηλούς τζίρους και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς Δημόσιο, ΔΕΚΟ και Τράπεζες.
Μάλιστα οι ερωτηθέντες σημείωσαν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που θεωρούν ότι θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι η έλλειψη ρευστότητας σε ποσοστό 74%. Ακολουθούν οι υποχρεώσεις προς το δημόσιο (εφορία- ασφαλιστικά ταμεία) σε ποσοστό 9% και οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές σε ποσοστό 6%. Από την άλλη μεριά μόλις το 6% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Είναι ενδεικτική η αναφορά πριν λίγες μέρες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων, μιας κατηγορίας επαγγελματιών που μπορεί να μην αντιμετωπίσανε υποχρεωτικό κλείσιμο τις μέρες τις καραντίνας ωστόσο είδαν τη ζήτηση να «μπαίνει» στην εντατική. Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 5.800 περίπτερα από περίπου 11.000 που ήταν πριν από περίπου δέκα χρόνια. Μάλιστα πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις ενώ κάποιες απασχολούν και ένα μικρό αριθμό εργαζομένων.
Αγωνία για τις μικρές επιχειρήσεις
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων, Θοδωρής Μάλλιος, «σε αντίθεση με την αντίληψη που υπάρχει πως τα περίπτερα δουλεύουν, η κατάσταση στον κλάδο μας είναι τραγική, με τα έσοδα να έχουν σχεδόν μηδενισθεί και χιλιάδες επαγγελματίες να έχουν κατεβάσει ήδη ρολά».
Σύμφωνα με τον κ. Μάλλιο, αυτή τη στιγμή περίπου το 20-25% των περιπτέρων σε πανελλαδικό επίπεδο έχουν κλείσει ελλείψει… πελατείας (!), αφότου ξεκίνησαν να λαμβάνονται τα περιοριστικά μέτρα (κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων και κατόπιν με την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας), περίπου 50% φυτοζωούν, ενώ το υπόλοιπο 20-25% μετά βίας επιβιώνει. «Είμαστε σε απελπισία και δεν ξέρουμε πως θα καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας αλλά και απέναντι το προσωπικό που κάποιοι απασχολούμε», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Καθημερινά», υπογραμμίζει, «δέχεται μηνύματα από συναδέλφους του από όλη τη χώρα πως κάθε μέρα που περνάει καταρρέουν οικονομικά χωρίς να μπορούν να κλείσουν, αφού κανείς δεν είναι σε θέση να τους διαβεβαιώσει ότι θα έχουν τη στήριξη του Κράτους». Ο πρόεδρος των περιπτερούχων Ελλάδας απευθύνει έκκληση να ενταχθεί άμεσα ο κλάδος στους ΚΑΔ, ώστε να μπορεί να κάνει χρήση των μέτρων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για όσους πλήττονται από την υγειονομική κρίση, τονίζοντας πως διαφορετικά ο κλάδος κινδυνεύει με ολική καταστροφή!
«Είναι απαράδεκτο να μένουμε έξω από τα μέτρα, τη στιγμή που έχουν ενταχθεί –και καλώς συνέβη- οι αποκλειστικοί προμηθευτές μας, δηλαδή οι χονδρέμποροι καπνικών προϊόντων, ζαχαρωδών και ειδών κάβας», συμπληρώνει με έμφαση.
«Πολλοί», συμπληρώνει, «θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν όταν περάσει η κρίση». Και προσθέτει: «εάν μέχρι τότε συνεχίσουμε να συσσωρεύουμε χρέη και δεν υπάρχει μια ρύθμιση που να μας ανακουφίζει τότε δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουμε, ειδικά όσοι βρίσκονται σε τουριστικά σημεία με δεδομένο πως η φετινή σεζόν αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Μείωση φόρων και στήριξης της ζήτησης
Στο φόντο αυτό εύλογο είναι να μπαίνουν στην ατζέντα συζήτησης μέτρα που θα φέρουν οξυγόνο. Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και της ζήτησης μπορεί να έλθει με μία μείωση ΦΠΑ, καθώς έτσι π.χ. αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα και η κατανάλωση. Αυτό έχει αναφέρει η πρώην υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη. Όπως είπε είναι ένα μέσο στήριξης της ζήτησης. «Το να δώσεις σε μία τράπεζα ένα ποσό να διανείμει ως δάνειο, εξαρτάται το αν θα προκαλέσει αύξηση εισοδήματος από το αν κάποιοι δανειστούν και το τι θα κάνουν με αυτό το ποσό. Άλλο η ρευστότητα, άλλο η στήριξη ζήτησης, επενδύσεων, κατανάλωσης κτλ.» είπε
Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που δήλωσαν πως ενδέχεται να διακόψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, το 75% αυτών αφορά εταιρείες που έχουν αναστείλει πλήρως ή μερικώς την λειτουργία τους. Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό για τις επιχειρήσεις που δήλωσαν πως θα μειώσουν το προσωπικό τους. Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει μερικώς ή πλήρως τη λειτουργία τους αποτελούν το 79% των επιχειρήσεων που δήλωσαν ότι θα μειώσουν προσωπικό μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Το ανταγωνιστικό πακέτο στον τουρισμό
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι θεσμικοί φορείς του τουρισμού που αναφέρουν ότι απαιτείται άμεσα να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού πακέτου έναντι των ανταγωνιστών, δηλαδή να αναθεωρηθεί η φορολογική πολιτική σε διαμονή, εστίαση, ποτά και τρόφιμα ώστε με αυτόν τον τρόπο να δοθεί ανάσα ρευστότητας και ώθηση στη ζήτηση.
Έτσι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος έχει χαρακτηρίσει μονόδρομο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στον Τουρισμό για την ανάκαμψη της αγοράς, έστω κι αν η μείωση αυτή φέρει μια προσωρινή αναστολή των δημοσιονομικών στόχων. Βέβαια και εκεί μια αναπτυξιακή ώθηση θα δώσει νέα έσοδα αλλά κυρίως θα κρατήσει ζωντανή την απασχόληση.
Όπως σημειώνει, ο ελληνικός Τουρισμός έχει από τους υψηλότερους συντελεστές σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες και προκρίνει τη μείωση τόσο στη διαμονή και την εστίαση, όσο και στις μεταφορές, με παράλληλη αναστολή και του τέλους διανυκτέρευσης.
Την άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 6% στη διαμονή και στο 13% στην εστίαση με μακροπρόθεσμη ισχύ (τουλάχιστον 3 χρόνια) μαζί με κατάργηση Συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, μεταξύ άλλων, θέτει ως βασικά αιτούμενα και ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός.
Επίσης και ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο που εξέδωσε κάνει λόγο για την ανάγκη ο παραγωγικός ιστός της χώρας και η απασχόληση να προστατευθούν με οριζόντια αντισταθμιστικά μέτρα, που θα ισχύσουν για το 2020.
Επίσης σε δηλώσεις τους πολλά στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας έχουν κάνει λόγο για την ανάγκη μείωσης του ποσοστού προκαταβολής φόρου για τα επιχειρηματικά κέρδη του 2020. Μάλιστα αναφέρουν ότι αν διατηρηθεί το μέτρο τότε όχι μόνο επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά θα οδηγηθούν σε ασφυξία καθώς τα εισοδήματα του 2019 πάνω στην οποία θα υπολογιστεί η προκαταβολή του 2020 ήταν καλή από άποψη κερδοφορίας ενώ η τρέχουσα είναι βαθιά υφεσιακή.
Ριζικές παρεμβάσεις κι όχι «ασπιρίνες»
Στο φόντο αυτό, στο τραπέζι συζητήσεων στο οικονομικό επιτελείο φέρεται να είναι για την επόμενη μέρα η διαμόρφωση ενός μίγματος φορολογικής πολιτικής, με βασικό σημείο την αποκλιμάκωση των άμεσων κι έμμεσων φόρων.
Σημειώνεται ότι ήδη είχαν, προ πανδημίας, εξαγγελθεί μια σειρά από μέτρα όπως π.χ. η δεύτερη δόση της μείωσης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή. Όμως πλέον είναι εμφανές ότι απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα, με μειώσεις στα ποσοστά προκαταβολής, την αποκλιμάκωση συντελεστών άμεσων φόρων και ΦΠΑ, αλλά και των φόρων συνολικά που επιβαρύνουν ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός (ΦΠΑ, τέλη διαμονής, Ειδικοί Φόροι σε ποτά, όπου η Ελλάδα είναι στις πρωταθλήτριες χώρες σε σχέση με τους ανταγωνιστές της).
Γιώργος Αλεξάκης
ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕΣΕΒέλλειψη ρευστότηταςΘοδωρής ΜάλλιοςΚΑΔΦΠΑΤουρισμόςλουκέτο- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Είδος προς εξαφάνιση και οι ψησταριές
- Δεσποινίς… ετών 50
- Ταμεία: Αναστέλλονται για πέντε μήνες τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για τους πληττόμενους εργοδότες
- Εισφορές ΟΓΑ υποχρεούνται να καταβάλουν συνταξιούχοι ετεροεπαγγελματίες
- Πότε βγαίνουμε από την καραντίνα: Τα σχέδια της κυβέρνησης- Οι συστάσεις του ΠΟΥ
- Ποιες περιοχές χτυπά η «βουτιά» στα ενοίκια
- MasterChef spoiler: Ποιος είναι ο επόμενος παίκτης που αποχωρεί; (video)
- Οδηγίες για τις τηλεφωνικές αιτήσεις για πιστοποιητικά από τα ΚΕΠ
- «Ιστορία δύο πόλεων»
- Εμπρησμοί αυτοκινήτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Εμπρησμοί αυτοκινήτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη
- ΔΕΗ: Ενισχύει το ευνοϊκό πρόγραμμα διακανονισμών για τους αγρότες-Τι προβλέπει
- Voucher επιστημόνων: Στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα πρώτα 400 ευρώ
- ΚΑΔ: Προϋποθέσεις μεταβολής και συνέπειες ανακριβούς δήλωσης - Οδηγίες ΑΑΔΕ
- Πιστοποιητικά - ΚΕΠ: Αναλυτικές οδηγίες για τις τηλεφωνικές αιτήσεις
- Τσίπρας: Η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» με διαφάνεια
- Μείωση φόρων, στήριξη της ζήτησης οι λύσεις για τις επιχειρήσεις
- Περιφέρεια Αττικής: Πάνω από 50.000 πασχαλινά γεύματα σε ευπαθείς πολίτες
- Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με εκπροσώπους του κατασκευαστικού κλάδου - Τι συζητήθηκε
- Απειλές Τραμπ για αναστολή λειτουργίας του Κογκρέσου
- Τελευταία Νέα Reporter
- Μείωση φόρων, στήριξη της ζήτησης οι λύσεις για τις επιχειρήσεις
- Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με εκπροσώπους του κατασκευαστικού κλάδου - Τι συζητήθηκε
- Ασιατικές αγορές: Απώλειες σε Τόκιο και Σίδνεϊ
- Περιφέρεια Αττικής: Πάνω από 50.000 πασχαλινά γεύματα σε ευπαθείς πολίτες
- Εμπρησμοί αυτοκινήτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη
- ΚΑΔ: Προϋποθέσεις μεταβολής και συνέπειες ανακριβούς δήλωσης - Οδηγίες ΑΑΔΕ
- Πιστοποιητικά - ΚΕΠ: Αναλυτικές οδηγίες για τις τηλεφωνικές αιτήσεις
- Voucher επιστημόνων: Στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα πρώτα 400 ευρώ
- ΔΕΗ: Ενισχύει το ευνοϊκό πρόγραμμα διακανονισμών για τους αγρότες-Τι προβλέπει
- Τσίπρας: Η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» με διαφάνεια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κυρ. Μητσοτάκης: Οι αγορές εμπιστεύονται την κυβέρνηση και την ελληνική οικονομία
- Κορωνοϊός: Περιπολίες ΕΛΑΣ έξω από εκκλησίες για απείθαρχους πιστούς
- Σουηδικό τουριστικό περιοδικό προβάλλει την Ελλάδα εν μέσω κορονοϊού
- Ο Τραμπ έκοψε τη χρηματοδότηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
- Κόκκαλης: Αναφορά για τις επανασυνδέσεις ρεύματος στις αρδευτικές γεωτρήσεις
- Αλλαξε χέρια το Πόρτο Καρράς
- Αυστραλός πρωθυπουργός: Οι περιορισμοί θα συνεχισθούν για τουλάχιστον άλλες τέσσερις εβδομάδες
- Κορονοϊός: 315 νέοι θάνατοι, 2.866 νέα κρούσματα στη Γερμανία
- Ρουμανία: Κλειστές οι εκκλησίες το Πάσχα
- Γιατί η Nissan είπε όχι στο tablet;