Μητσοτάκης: Οι λεονταρισμοί της Τουρκίας δεν γίνονται ανεκτοί

Ηχηρό μήνυμα κατά της Αγκυρας έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αναφέρθηκε ακόμα στη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, αλλά και στα ζητήματα της ακρίβειας. Δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα, αλλά εκτίμησε πως όσα ανακοινωθούν μέχρι σήμερα θα ελαφρύνουν τους πολίτες.

Για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Τέτοιες

προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί, ούτε από την Ελλάδα αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησα το ζήτημα αυτό, εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτήν την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική, να συζητηθεί ξανά στο ευρωπαϊκό στο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και εκεί να υπάρχει και σαφή αναφορά στα συμπεράσματα με μία αληθινή και ξεκάθαρη καταδίκη αυτής της νέας παντελώς περιττής και αχρείαστης προκλητικότητας. Το τελευταίο το οποίο χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας σε καιρούς που δοκιμάζεται είναι μια ακόμη εστία έντασης.

«Η χώρα μας απάντα στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος αλλά και με την αυτοπεποίθηση του δικαίου», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Τουρκία χάνει ακόμη μία ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Η Τουρκία μπορεί να ενοχλήθηκε από την επίσκεψη μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την ομιλία την οποία έκανα στο Κογκρέσο αυτό είναι δικό του ζήτημα. Η Ελλάδα έχει συμμάχους, ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έχει μια στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προφανώς έχει κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να αξιοποιεί τις συμμαχίες της».

Αναφερόμενος στην πρώτη του συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, Όλαφ Σολτς, ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι του είπε πως δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι στην Τουρκία.

Εμπάργκο

Ειδικότερα, για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στο ζήτημα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι επιτυχία που βρέθηκε κοινός τόπος και χαρακτήρισε το αποτέλεσμα σημαντικό, καθώς οι κυρώσεις αφορούν το 90% των εισαγωγών.

«Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να στερήσουμε σημαντικούς πόρους από τη Ρωσία έτσι ώστε να μην τους δώσουμε τη δυνατότητα να μπορεί να χρηματοδοτεί την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία», τόνισε.

Όσον αφορά στην επισιτιστική ασφάλεια, είπε: «20 εκατ. τόνοι σιτηρών είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία και δεν μπορούν να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα. Πρέπει να βρεθεί λύση που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Να μην πληρώσουν τη "νύφη" απομακρυσμένες, φτωχές χώρες».

Ενέργεια- Ακρίβεια

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα Repower EU, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η Ελλάδα θα διεκδικήσει το μερίδιο που της αναλογεί από αυτούς τους πόρους όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία κατανομής τους. Εχουμε πολλά έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτό το εργαλείο, έργα που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε πιο γρήγορα την πράσινη μετάβαση καλά και να ανησυχήσουμε συνολικά την ενεργειακή μας ασφάλεια».

Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια στη χώρα, ο πρωθυπουργός είπε πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την Ευρωπαϊκή 'Ενωση προκειμένου να παράσχει στήριξη στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Όπως έχει ανακοινωθεί τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα, αντί για τις επόμενες εβδομάδες, η σχετική πλατφόρμα προκειμένου τα νοικοκυριά να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έτσι ώστε να τους επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι για το θέμα των τιμών του φυσικού αερίου δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής και μέσα στις προτάσεις αυτές θα είναι και το πλαφόν στην τιμή της χονδρικής.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.

Μητσοτακηςσύνοδος κορυφήςΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα