Μητσοτάκης vs Ανδρουλάκης: Aτάκες «για τα κανάλια»- Αιχμές για Σαμαρά

Εντυπωσιακά έκλεισε η πρώτη αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη στη Βουλή. Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε τη συζήτηση με αφορμή τις πυρκαγιές, αλλά ασφαλώς επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα της επικαιρότητας. Στο φινάλε ειπώθηκαν και ατάκες "για τα κανάλια". Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε στον πρωθυπουργό πως το ΠΑΣΟΚ θα του ανοίξει την πόρτα της εξόδου από

το Μαξίμου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά "Ελάτε με φόρα".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονική συμπεριφορά, που επιταχύνει την έξοδο της από το Μέγαρο Μαξίμου. «Εμείς θα είμαστε εδώ με προτάσεις και κριτική για να σας ανοίξουμε με χαρά την πόρτα εξόδου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός απάντησε πως αν υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές, «δεν γίνονται αποδεκτές» από τον ίδιο. Όσο για το ποιος θα ανοίξει την πόρτα υπενθύμισε το "Ελα με φόρα" της Τσαπανίδου στον Τσίπρα. Συμπλήρωσε, κλείνοντας, πως «ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει σε 3 χρόνια ποιος θα κυβερνήσει».

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα όταν ανέβηκε στο βήμα ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς. «Δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο με 13-0 στο ειδικό δικαστήριο. Προστατεύω το πολίτευμα, δεν θα χαιρετηθώ, θα χαριεντιστώ και συνδιαλλαγώ μαζί του (σ.σ. ξεκάθαρη αιχμή για Σαμαρά). Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρει αρχηγό και κομματισμό, θα είμαι εδώ να κάνουμε συζήτηση. Μην απορήσετε εάν αποχωρήσω, αυτή θα είναι η τακτική που θα ακολουθώ έως ότου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μόνιμο αρχηγό», εξήγησε για τη στάση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συζήτηση για τις φωτιές

Νωρίτερα, αναφορικά με τις πυρκαγιές που ήταν και το θέμα της συζήτησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για την πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων 40 ετών.

Απαντώντας στην ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της Πολιτικής προστασίας με δεδομένες τις κλιματολογικές συνθήκες του φετινού καλοκαιριού.

Κάνοντας έναν απολογισμό της φετινής προσπάθειας, ο πρωθυπουργός σημειώσε ότι ενώ «πέρσι ήταν μια πολύ κακή χρονιά με καμμένα 1,754 εκατ, στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα με μέσο όρο 20ετιας τα 500.000» για να προσθέσει ότι με το νέο δόγμα πρώτης προσβολής της πυρκαγιάς «το 98% των συνολικά 9.101 φωτιών, αντιμετωπίστηκαν τα πρώτα λεπτά».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ύψους 2,1 δισ. ευρώ με το οποίο, όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα θα γίνει το 2027 από τις πρώτες χώρες που θα αποκτήσουν τα νέα Canadair αναβαθμίζοντας παράλληλα τον στόλο των οχημάτων της πυροσβεστικής και ενισχύοντας την πυροσβεστική με έμψυχο δυναμικό.

Απευθυνόμενος, δε, στον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε ότι η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα, δεν έχει κόμμα και χρώμα, είναι κίνδυνος που απειλεί τους πάντες.

Οι προτάσεις Ανδρουλάκη

Τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρότεινε από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν νιώθουν οι πολίτες ασφάλεια. Με όποια κρίση προκύπτει, οι επιπτώσεις στην κοινωνία είναι πολλαπλάσιες από τις άλλες χώρες διότι δεν υπάρχει ανθεκτικότητα. Ακόμα και ακραιφνείς υποστηρικτές του κόμματός σας καταλαβαίνουν ότι δεν μεταρρυθμίζετε το κράτος αλλά το βλέπετε ως λάφυρο αναπαραγωγής της εξουσίας σας», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Στην Αττική μια φωτιά ξεκίνησε από μια δασική περιοχή και παρόλα αυτά ξέφυγε στον αστικό ιστό και δημιούργησε εκ νέου γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες. Η φωτιά από τον Βαρνάβα έσβησε στο Χαλάνδρι. Τι συνέβη; Με αυτήν την πυρκαγιά έχει καεί συνολικά το 37% των δασικών εκτάσεων όλης της Αττικής. Θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στον αέρα που αναπνέουμε. Τι θα κάνετε για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος; Αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει».

Στη συνέχεια ο κ. Ανδρουλάκης, υπογραμμίζοντας ότι «κανείς δεν αντιλέγει ότι έχουμε κλιματική κρίση αλλά το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν πολιτικές αντιμετώπισης», πρότεινε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης με βασικά εργαλεία, μεταξύ άλλων την αύξηση κονδυλίων, την ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας, την αξιοποίηση της εμπειρίας παλαιών στελεχών της πυροσβεστικής υπηρεσίας, την εισαγωγή σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και τη δημιουργία συστήματος διατήρησης και ανθεκτικότητας δασικών οικοσυστημάτων.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη φωτιά στο Ξυλόκαστρο, η οποία ήταν η «πιο καταστροφική στην Ελλάδα για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, πράγμα που δείχνει απαράδεκτη ανετοιμότητα».

Αναλυτικότερα, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη θεσμοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος.

(Α) Αύξηση των κονδυλίων ώστε από την αναλογία «20% -80%» που είναι σήμερα για πρόληψη και καταστολή, να πλησιάσει το «50%-50%», χωρίς μείωση της καταστολής. Ειδικότερα, οι άμεσες αλλαγές που προτείνουμε στο υφιστάμενο μοντέλο πρόληψης είναι:

Προτεραιοποίηση περιοχών υψηλού κινδύνου και οικοσυστημάτων υψηλής αξίας – μοναδικότητας Υιοθέτηση ενός τρίπτυχου για τη διαχείριση των δασών και των οικοσυστημάτων της χώρας με στρατηγικές ανθεκτικότητας, προσαρμογής και μετασχηματισμού.

Ως προς το μοντέλο αντιμετώπισης, οι προτάσεις μας επικεντρώνονται:

Στην συμμετοχή της Δασικής Υπηρεσίας με επιτελικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Στη θεσμοθετημένη και συστηματική αξιοποίηση και μετάδοση της γνώσης των παλαιών στελεχών της Δασικής υπηρεσίας, με εμπειρία στην κατάσβεση πυρκαγιών. Στην ενεργοποίηση και στελέχωση πυροφυλακίων – εκσυγχρονισμός (χρήση αισθητήρων, drones, πληροφοριακών συστημάτων). Στη δημιουργία ενιαίου γεω-πληροφοριακού συστήματος με όλο το αγροτικό και δασικό οδικό δίκτυο και την κατάσταση βατότητας του. Πολλές φορές το CIS δείχνει μία πρόσβαση, που όμως είναι μία πλαστή πρόσβαση διότι δεν υπάρχει βατότητα. Το θεωρώ πολύ κρίσιμο αυτό και από την εμπειρία μου σε συμμετοχή σε κέντρα που αφορούν στην πρόληψη και τον σχεδιασμό. Αξιοποίηση τον χειμώνα στην πρόληψη των εποχικών πυροσβεστών, που το καλοκαίρι είναι μέσα στο δάσος.

(Β) Ο δεύτερος άξονας δράσεων περιλαμβάνει ένα νέο μοντέλο Δασικής Υπηρεσίας, με ουσιαστική ενίσχυση σε πόρους και προσωπικό, ώστε να μπορεί να εκπληρώνει με σύγχρονο τρόπο τα εκ του νόμου οριζόμενα καθήκοντά της.

(Γ) Ο τρίτος άξονας, αφορά τις συνέργειες μεταξύ των συναρμόδιων φορέων διαχείρισης φυσικού και αγροτικού τοπίου, βασισμένες σε ένα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης.

(Δ) Ο τέταρτος άξονας του Σχεδίου μας, προβλέπει τη σύσταση φορέα παρακολούθησης και υποστήριξης της αποκατάστασης και ανάκαμψης του κοινωνικο-οικονομικού περιβάλλοντος. Στόχος δεν θα είναι απλά η τυπική υποχρέωση αποζημίωσης των πληγέντων, αλλά η ουσιαστική υποστήριξή τους.

(Ε) Ο πέμπτος άξονας του Εθνικού Σχεδίου που καταθέτουμε προβλέπει τη δημιουργία ενός Συστήματος Διαχείρισης και Ανθεκτικότητας Δασικών Οικοσυστημάτων. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε μοντέλα όπως αυτό του ΣΠΑΫ, που αποδεικνύουν ότι η επένδυση στις τοπικές μονάδες πολιτικής προστασίας έχουν μικρότερο κόστος για τον προϋπολογισμό, ταχύτερη ανταπόκριση και μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για ένα διακομματικό σχέδιο. Πρέπει, λοιπόν, όπως είπα και πέρυσι σε μία ανάλογη συζήτηση, αυτή η συζήτηση να ανοίξει.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα της καθημερινότητας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η χώρα έχει τη δεύτερη μικρότερη αγοραστική δύναμη από τις 27 ευρωπαϊκές χώρες και ότι οι πολίτες δαπανούν τα δεύτερα περισσότερα χρήματα για την υγεία τους. Πρόσθεσε ότι το κόστος των ενοικίων αυξήθηκε 50% σε 4 χρόνια. Και ότι το κόστος παραγωγής και διαβίωσης εκτινάσσεται διαρκώς.

«Κι όλα αυτά ενώ κυβερνάτε χωρίς μνημόνια και με την προίκα των δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης», συμπλήρωσε.

«Πότε θα γίνει πράξη το "Ποτέ Ξανά" όταν από πέρσι μέχρι σήμερα έχουμε μετρήσει 9 παρ’ ολίγον τραγωδίες;», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας για να προσθέσει «δεν είναι δυνατόν να κινείστε αναποτελεσματικά τα τελευταία 6 χρόνια, περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα».

#Ανδρουλάκης #Πασοκ #Μητσοτακης
Keywords
Αναζητήσεις
mitsotakis-vs-androulakis-atakes-gia-ta-kanalia--aichmes-gia-samara.htm
Τυχαία Θέματα