Μόσιαλος: Η Όμικρον πιθανότατα προκαλεί μικρότερης σοβαρότητας νόσο
Η παραλλαγή όμικρον πολλαπλασιάζεται πολύ γρηγορότερα από την παραλλαγή δέλτα, που κυριαρχεί επί του παρόντος, αλλά πιθανότατα προκαλεί μικρότερης σοβαρότητας νόσο σημειώνει σε νέα ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτική της Υγείας του London School of Economics και επίτιμος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ,
"Γνωρίζουμε πλέον ότι η όμικρον μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη για τη σοβαρότητα των λοιμώξεων που προκαλεί. Αλλά είναι πιθανό να προκαλεί περισσότερες λοιμώξεις με ήπια συμπτώματα σε σύγκριση με τη Δέλτα. Το σημαντικό όμως είναι αν προκαλεί περισσότερες σοβαρές λοιμώξεις.
Για να το γνωρίζουμε αυτό χρειάζεται να συγκρίνουμε την επίπτωση της όμικρον σε ανεμβολιαστους σε σύγκριση με την δέλτα σε ανεμβολίαστους. Και αυτά τα δεδομένα δεν τα έχουμε ακόμα”, υπογραμμίζει ο κ. Μόσιαλος.
Προσθέτει ότι "έχουμε όμως νέα εργαστηριακά στοιχεία για την όμικρον. Μια σημερινή ανακοίνωση από την Ιατρική Σχολή LKS στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ (HKUMed) δίνει τις πρώτες πληροφορίες για το πώς η όμικρον μολύνει την αναπνευστική οδό στον άνθρωπο (https://www.med.hku.hk/.../20211215-omicron-sars-cov-2...). Οι ερευνητές διερεύνησαν πως μολύνει η όμικρον τα κύτταρα, χρησιμοποιώντας ως πειραματικό μοντέλο για την καλλιέργεια του ιού, ιστό από ανθρώπινους πνεύμονες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 24 ώρες μετά τη μόλυνση, η όμικρον πολλαπλασιάζεται πολύ γρηγορότερα από την παραλλαγή δέλτα που κυριαρχεί επί του παρόντος. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η όμικρον μπορεί να μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα μεταξύ ανθρώπων, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές.
Τα αποτελέσματα όμως έδειξαν επίσης πως η λοίμωξη που προκαλεί η όμικρον στον πνεύμονα είναι σημαντικά χαμηλότερη από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού. Αυτό, εάν ισχύει θα μπορούσε να αποτελεί έναν δείκτη μικρότερης σοβαρότητας της νόσου. Που ελπίζουμε βέβαια να επιβεβαιωθεί και κλινικά και επιδημιολογικά”.
"Σε αυτή τη μελέτη να προσθέσω κάτι που μου είχε προκαλέσει ενδιαφέρον”, προσθέτει ο κ. Μόσιαλος και σημειώνει: "Αφορά μια δήλωση ήδη από τις 2 Δεκεμβρίου, από το εθνικό εργαστήριο ιολογίας, στο Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Tel Hashomer του Ισραήλ. Η διευθύντρια του εργαστηρίου, καθηγήτρια Ella Mendelson, είχε αναφέρει πως προσπαθούσαν να καλλιεργήσουν τον ιό που προέρχεται από τα κλινικά δείγματα, ώστε να αναπαραχθεί σε κυτταροκαλλιέργειες και καθυστερούσαν (https://www.haaretz.com/.../israel-is-working-to...). "Προς το παρόν, ακόμα περιμένουμε… η όμικρον δεν πολλαπλασιάζεται πολύ γρήγορα στις καλλιέργειες, και θυμίζει την βρετανική [άλφα] παραλλαγή, η οποία επίσης πολλαπλασιαζόταν πιο αργά στα κύτταρα", είχε πει τότε.
Όμως, πρέπει να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό. Η σοβαρότητα της νόσου σε κάποιον που θα κολλήσει τον ιό, δεν καθορίζεται μόνο από την αναπαραγωγή του ιού αλλά και από την ανοσολογική απόκριση του ανθρώπου που κόλλησε. Όπως έχουμε δει, στα πολύ σοβαρά περιστατικά, μπορεί να οδηγήσει στη γνωστή υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού, την καταιγίδα κυτοκινών. Και όπως έχουμε πει πολλές φορές, μια παραλλαγή του ιού μπορεί να προκαλέσει και σοβαρή ασθένεια και θάνατο, παρ’ όλο που η ίδια μπορεί να είναι λιγότερο μολυσματική ή παθογόνα σε σχέση με μια αλλη παραλλαγή του ίδιου ιού.
Επομένως, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η παραλλαγή όμικρον μπορεί εν μέρει να ξεφύγει από την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια ή οι παλαιότερες λοιμώξεις, η συνολική απειλή και ατομικά και για το σύστημα υγείας, δεν έχει εξαλειφθεί.
Και βέβαια, να υπογραμμίσω πως χρειάζεται εγρήγορση ακόμη και αν ισχύουν αυτά τα αποτελέσματα. Γιατί με την όμικρον θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι από δέλτα, και θα υπάρχει μάλλον επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Όσο περισσότερο καθυστερήσουμε τη διασπορά της όμικρον τόσο καλύτερο για όλους μας”.
Μοσιάλοςόμικρονπανδημία- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΚΑΠΑ Research: Διψήφια η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Στο 11,6% το Κίνημα Αλλαγής του Ν. Ανδρουλάκη
- Πλασματικά έτη ασφάλισης χωρίς χρονικό περιορισμό
- Jumbo: Καταγγελίες για εργασιακή γαλέρα και ασυδοσία - Χαμός στο Twitter για τον "Mr. 7ήμερο-12ωρο"
- Σοβαρές καταγγελίες για εργασιακή γαλέρα στα Jumbo του κ.Βακάκη
- «Πάρτι» στο Περιστέρι έστησε ο Ολυμπιακός
- Χρ. Σταϊκούρας: Τι προβλέπει η συμφωνία του Ecofin για συντελεστές ΦΠΑ
- Χατζηδάκης: Οι 10 στόχοι του Υπουργείου Εργασίας για τη νέα χρονιά
- Fed: Δραστική αλλαγή πολιτικής - Προβλέπει τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022
- Πλασματικά έτη ασφάλισης: Αιτήσεις για αναγνώριση και μετά τις 31/12/2021
- Επιθετική στροφή από τη Fed - Τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 και επιτάχυνση του tapering
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τελευταία Νέα Reporter
- Μόσιαλος: Η Όμικρον πιθανότατα προκαλεί μικρότερης σοβαρότητας νόσο
- ΗΠΑ: Το 3% των κρουσμάτων είναι Όμικρον
- Σκουρλέτης: Έχετε "στραγγίξει" τους δήμους
- Ιταλία: Πέντε μέρες καραντίνα στους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες
- Η DP World θα κατασκευάσει νέο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στο Κονγκό
- Εκκρεμείς συντάξεις: Στη «μάχη» 154 επιπλέον πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι
- Χρηματιστήριο: Σε καθεστώς απραξίας με απουσία επενδυτών
- Στάση αναμονής κρατούν οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Wan Hai: Επενδύει $320 εκατ. σε εξαγορές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΗΠΑ: Ψηφίζεται ο ν/σ Μενέντεζ για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας
- Σε πτωτική τροχιά παρέμεινε ο χρυσός και μετά τις αποφάσεις της Fed
- ΚΑΠΑ Research: Διψήφια η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Στο 11,6% το Κίνημα Αλλαγής του Ν. Ανδρουλάκη
- Δέκα έγιναν πλέον τα κρούσματα της Όμικρον στην Ελλάδα
- Φάουτσι: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος για εξειδικευμένο εμβόλιο για την μετάλλαξη Ομικρον
- Σύνδεσμος ΚΕΚ: Να υλοποιηθεί με τηλεκατάρτιση το πρόγραμμα voucher ανέργων 30-49 ετών
- ΗΠΑ - FED: Τρεις αυξήσεις επιτοκίων αναμένονται εντός του 2022
- Νότια Αφρική: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων καθώς επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον
- Ο πληθωρισμός τρομάζει την Fed: Διακόπτει πρόωρα το tapering, επισπεύδει αυξήσεις επιτοκίων -Ανοδος στη Wall