Νομοσχέδιο για πορείες: Αποφασισμένος ο Μητσοτάκης- Εξ αριστερών αντιδράσεις

Αποφασισμένος να προχωρήσει στο νομοσχέδιο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις είναι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις διαφαινόμενες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τα κόμματα της Αριστεράς.

Οι προθέσεις του Πρωθυπουργού φάνηκαν στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, καθώς ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να «τρέξουν» το νομοσχέδιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί μάλιστα πως τελικά το νομοσχέδιο για τις πορείες και τις διαδηλώσεις

θα έχει τέτοια λογική που θα γίνει αποδεκτό και από άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου, αλλά και από την πλειοψηφία των πολιτών.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο: «Πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κοινωνική πρωτοβουλία τυγχάνει της στήριξης πολιτικών δυνάμεων πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Πάνω από όλα η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές και για αυτό το νομοσχέδιο αφορά στον σεβασμό στον δημόσιο χώρο».

Το νομοσχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται κανόνες για τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας, επεξεργάζεται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του έδωσε τις βασικές του συντεταγμένες: «Κάθε πορεία, συγκέντρωση ή διαδήλωση θα πρέπει να είναι προγραμματισμένη. έτσι ώστε η Αστυνομία να είναι ενημερωμένη. Πρέπει επίσης η προαναγγελία να φέρει το όνομα του οργανωτή. Κάποιου υπεύθυνου. Με ονοματεπώνυμο. Και αναλόγως με τον όγκο της, είτε οι διαδηλωτές θα πορεύονται πάνω στο πεζοδρόμιο, είτε σε μια λωρίδα του δρόμου. Είτε σε περιπτώσεις μαζικών διαδηλώσεων, όπως του Πολυτεχνείου, θα πορεύονται σε όλο το μήκος και το πλάτος του δρόμου ή της λεωφόρου. Με αυτόν τον νόμο προσδιορίζονται τα δικαιώματα, οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες», τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να αποφεύγεται η κατάληψη δρόμων και πεζοδρομίων από ολιγομελείς ομάδες διαδηλωτών. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον οργανωτή κάθε συνάθροισης, δηλαδή σε ένα πρόσωπο που γνωστοποιεί ότι θα είναι ο αρμόδιος για την διεξαγωγή της, αναδέχεται την ευθύνη για την ειρηνική πραγματοποίησή της και συνεργάζεται με την αστυνομία για την ομαλή διεξαγωγή της. Καθιερώνεται υποχρέωση έγκυρης γνωστοποίησης της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική αρχή από τον οργανωτή της και ασκούνται αποτελεσματικότερα από την ελληνική αστυνομία οι κατά το Σύνταγμα και κατά το νόμο αρμοδιότητές της.

Επίσης, προβλέπεται ότι θα:

Ενημερώνονται οι πολίτες σε πραγματικό χρόνο ώστε να αποφεύγουν δρόμους που υπάρχει πρόβλημα.

Επιτρέπεται η επιβολή περιορισμών αν η δυσανάλογα μεγάλη διατάραξη προκαλεί πρόβλημα στην κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής, λόγω του αριθμού των συμμετεχόντων.

Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης, εξάλλου, θα παρίσταται εισαγγελέας, ο οποίος θα εξασφαλίζει την τήρηση της νομοθεσίας. Ο εισαγγελέας θα έχει τη δυνατότητα να υποδεικνύει εναλλακτικές διαδρομές σε περίπτωση που οι διαδηλωτές δεν υπακούσουν στις οδηγίες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, αλλά κυρίως θα είναι αυτός που θα κρίνει τα αριθμητικά δεδομένα – ακόμη κι αν υπάρχει διαφορετική εκτίμηση της Αστυνομίας – προκειμένου οι διαδηλωτές να καταλαμβάνουν το τμήμα του δρόμου που τους αναλογεί.

Αντιδράσεις

Το παραπάνω νομοσχέδιο αναμένεται πάντως να προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τα κόμματα της Αριστεράς, κάτι που έχουμε επισημάνει εδώ και ημέρες στο Reporter. Η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώθηκε άμεσα, καθώς το ΚΚΕ, λίγες ώρες μετά τη διαρροή της είδησης πως το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, εξέδωσε ανακοίνωση. Σε αυτή αναφέρει πως είναι κάθετα αντίθετο σε μία τέτοια νομοθετική ρύθμιση.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να γίνει και από τη μεριά του ΜέΡΑ25, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αδράξει την ευκαιρία και να επιτεθεί στην κυβέρνηση για το ζήτημα. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δώσει το σήμα της επίθεσης με αφορμή τα φαινόμενα αστυνομικής βίας που ο ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζει.

Αν θεωρήσουμε ως δεδομένα τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι η Ελληνική Λύση θα στηρίξει το νομοσχέδιο, κομβικής σημασίας αναμένεται η στάση του ΚΙΝΑΛ.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΜητσοτακηςνομοσχέδιοΠΟΡΕΙΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα