Ο Μπάιντεν εμπλέκει Ελλάδα-Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Την Ελλάδα και την Τουρκία με φόντο τα F-16 εμπλέκει στην υπόθεση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Τζο Μπάιντεν.
Σε εκτενή του συνέντευξη στο CNN, ο Αμερικανός Πρόεδρος σχολίασε μεταξύ άλλων για την προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στη δυτική συμμαχία, μια κίνηση που αντιμετώπισε αντίσταση από την Τουρκία και την Ουγγαρία,
«Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια», είπε ο Μπάιντεν. «Και, λοιπόν, αυτό που προσπαθώ είναι, ειλικρινά, να συγκεντρώσω μια μικρή κοινοπραξία εδώ, όπου ενισχύουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, και επιτρέπουμε στη Σουηδία να εισέλθει Αλλά όλα αυτά ακόμα παίζονται, Δεν έχει γίνει κάτι».
«Δεν είναι ακόμα έτοιμη η Ουκρανία»
Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην χώρα πρέπει να τελειώσει προτού η συμμαχία εξετάσει το ενδεχόμενο προσθήκης του Κιέβου στις τάξεις της.
Συμπλήρωσε ότι, ενώ η συζήτηση για την επικείμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν πρόωρη, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ θα συνεχίσουν να παρέχουν στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τις δυνάμεις του την ασφάλεια και τα όπλα που χρειάζονται για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τον πόλεμο με τη Ρωσία.
Ο Μπάιντεν μίλησε ενόψει του εβδομαδιαίου ταξιδιού του στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, όπου ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πίεση του Ζελένσκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι μεταξύ των βασικών ζητημάτων που θα συζητηθούν.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ για το αν θα φέρει ή όχι την Ουκρανία στην οικογένειά του τώρα, αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου», είπε ο Μπάιντεν. «Για παράδειγμα, αν το κάναμε αυτό, τότε ξέρετε – και εννοώ αυτό που λέω – είμαστε αποφασισμένοι να δεσμεύσουμε κάθε εκατοστό εδάφους που είναι έδαφος του ΝΑΤΟ. Είναι μια δέσμευση που όλοι έχουμε αναλάβει ανεξάρτητα από το πώς και τι. Εάν ο πόλεμος συνεχίζεται, τότε είμαστε όλοι σε πόλεμο. Είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία, αν είναι έτσι».
Ο Μπάιντεν είπε ότι μίλησε με τον Ζελένσκι εκτενώς για το θέμα, λέγοντας ότι είπε στον Ουκρανό πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν ασφάλεια και όπλα για την Ουκρανία, όπως κάνουν για το Ισραήλ, όσο η διαδικασία εξελίσσεται.
«Νομίζω ότι πρέπει να χαράξουμε έναν ορθολογικό δρόμο για να μπορέσει η Ουκρανία να πληροί τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να μπει στο ΝΑΤΟ», είπε ο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι αρνήθηκε τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από τον πόλεμο για δέσμευση να μην γίνει δεκτή η Ουκρανία, καθώς η συμμαχία έχει «μια πολιτική ανοιχτών θυρών».
«Αλλά νομίζω ότι είναι πρόωρο να πούμε, να ζητήσουμε ψηφοφορία, ξέρετε, τώρα, γιατί υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, συμπεριλαμβανομένου του εκδημοκρατισμού και ορισμένων από αυτά τα ζητήματα», είπε ο Μπάιντεν.
Την Παρασκευή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έστελναν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς για πρώτη φορά, ένα βήμα που έγινε για να βοηθήσει στην ενίσχυση των πυρομαχικών της Ουκρανίας καθώς διεξάγει αντεπίθεση κατά της Ρωσίας. Ο Μπάιντεν είπε ότι ήταν μια «δύσκολη απόφαση» να δοθούν στην Ουκρανία τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά, αλλά ότι ήταν πεπεισμένος ότι ήταν απαραίτητο επειδή της είχαν τελειώσει τα πυρομαχικά.
Τι είπε για Κίνα, Σαουδική Αραβία και Ισραήλ
Στην ευρεία συνέντευξη, ο Μπάιντεν μίλησε επίσης και για άλλες βασικές προκλήσεις εξωτερικής πολιτικής, όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ.
Ο Μπάιντεν είπε ότι είναι σίγουρος ότι ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θέλει να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία και στρατιωτική ικανότητα στον κόσμο, αλλά είπε ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν συνεργασία με το Πεκίνο.
«Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος επίλυσης των διαφορών, για τη δημιουργία μιας εργασιακής σχέσης με την Κίνα που ωφελεί αυτούς και εμάς», είπε ο Μπάιντεν. «Και το τελευταίο πράγμα που θα σας πω, του τηλεφώνησα επίσης αφού είχε εκείνη τη συνάντηση με τους Ρώσους για αυτή τη νέα σχέση, κ.λπ. Και είπα: «Αυτό δεν είναι απειλή. Είναι μια παρατήρηση». Είπα ότι «από τότε που η Ρωσία μπήκε στην Ουκρανία, 600 αμερικανικές εταιρείες αποχώρησαν από τη Ρωσία. Και μου είπατε ότι η οικονομία σας εξαρτάται από επενδύσεις από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και να προσέχεις. Πρόσεχε».
Ο Μπάιντεν είπε ότι ο Σι δεν τον μάλωνε και σημείωσε ότι η Κίνα «δεν έχει εγκαταλείψει πλήρως τη Ρωσία».
«Λέει ότι ο πυρηνικός πόλεμος είναι καταστροφή, υπάρχει κάτι τέτοιο όπως η ασφάλεια που χρειάζεται», είπε ο Μπάιντεν για τον Κινέζο ηγέτη. «Λοιπόν, νομίζω ότι υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν θα προσκαλούσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε ότι ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ θα έρθει σύντομα στον Λευκό Οίκο για επίσκεψη.
Τον Μάρτιο, ο Μπάιντεν επέκρινε τον Νετανιάχου για το σχέδιό του να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα της χώρας, με τους δύο συμμάχους να έχουν μια σπάνια δημόσια αντιπαράθεση.
Ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε επίσης το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία πέρυσι, λέγοντας ορισμένες επιτυχίες που προήλθαν από την επίσκεψη, όπως η πραγματοποίηση ισραηλινών υπερπτήσεων πάνω από τη Σαουδική Αραβία. Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα παράσχουν στους Σαουδάραβες αμυντική συνθήκη και μη στρατιωτική πυρηνική ικανότητα, όπως ζήτησε το Ριάντ, ο Μπάιντεν είπε: «Είμαστε πολύ μακριά από εκεί».
«Είτε θα παρέχουμε ή όχι ένα μέσο με το οποίο μπορούν να έχουν μη στρατιωτική πυρηνική ενέργεια ή/και να είμαστε εγγυητές της ασφάλειάς τους. Νομίζω ότι αυτό είναι λίγο μακριά», επεσήμανε.
ΜπάιντενΕΛΛΑΔΑΤΟΥΡΚΙΑΗΠΑΣουηδίαΣαουδική ΑραβίαΝΑΤΟΚίναΡωσίαΟυκρανίαΖελένσκι- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ο Μπάιντεν εμπλέκει Ελλάδα-Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
- Ουκρανία: Το Κίεβο ανέλαβε επίσημα την ευθύνη για την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας
- Θεσσαλονίκη: 5 προσαγωγές και μία σύλληψη κατά σε αστυνομική εξόρμηση σε τουριστικές περιοχές
- Στο λιμάνι του Πειραιά τη Δευτέρα ένα από τα μεγαλύτερα πλοία κοντέινερ παγκοσμίως
- Θρίαμβος Φερστάπεν και στο Σίλβερστοουν
- Μπάιντεν: Θα τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία πριν το ΝΑΤΟ εξετάσει την ένταξη της Ουκρανίας
- Τουρισμός: Οι σκιές που απλώνονται πάνω από τη φετινή χρονιά και η νέα ρότα της εθνικής στρατηγικής
- e-ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών για την περίοδο 10 Ιουλίου- 14 Ιουλίου
- Θεοχάρης: Δεν λειτουργεί η προσωρινή μείωση ΦΠΑ-Μέτρα για όσο χρειαστεί
- Τέμπη: Από τροχόσπιτο εξαπλώθηκε η φωτιά – Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Ο Μπάιντεν εμπλέκει Ελλάδα-Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
- Θεοχάρης: Δεν λειτουργεί η προσωρινή μείωση ΦΠΑ-Μέτρα για όσο χρειαστεί
- Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: Ξεκινούν οι διαδικασίες μετατροπής της σε ΑΕ
- Τρίκαλα: Φίδι δάγκωσε 3χρονο που έπαιζε σε αυλή ταβέρνας
- Πυροσβεστική: 50 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο
- Επίσκεψη του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στην Ελλάδα
- ΠΑΣΟΚ: Επίθεση στην κυβέρνηση για τις υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών
- Στη Λετονία τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης- Το πρόγραμμα
- Τελευταία Νέα Reporter
- Ο Μπάιντεν εμπλέκει Ελλάδα-Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
- ΠΑΣΟΚ: Επίθεση στην κυβέρνηση για τις υψηλές τιμές των ακτοπλοϊκών
- Τρίκαλα: Φίδι δάγκωσε 3χρονο που έπαιζε σε αυλή ταβέρνας
- Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων: Ξεκινούν οι διαδικασίες μετατροπής της σε ΑΕ
- Πυροσβεστική: 50 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο
- Θεοχάρης: Δεν λειτουργεί η προσωρινή μείωση ΦΠΑ-Μέτρα για όσο χρειαστεί
- Στη Λετονία τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης- Το πρόγραμμα
- Επίσκεψη του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στην Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν για F-16 και Σουηδια
- Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους δύο συλληφθέντες με τις 39 βόμβες μολότοφ
- Σεντένο (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί και υποχωρεί
- Ρωσία: Κατέρριψε πύραυλο στην Κριμαία
- Ήττα του Άρη από την ΤΣΣΚΑ 1948
- Στο δικαστήριο οι γιοι της Αρίθα Φράνκλιν για την περιουσία της
- Τουρισμός: Οι σκιές που απλώνονται πάνω από τη φετινή χρονιά και η νέα ρότα της εθνικής στρατηγικής
- Τουλάχιστον 300 μετανάστες αγνοούνται στη θάλασσα κοντά στα ισπανικά Κανάρια Νησιά