Ο Μπακογιάννης απαντά για Πανεπιστημίου, γήπεδο Παναθηναϊκού, φωτισμό και τραπεζοκαθίσματα

Περισσότερα έργα για τη βελτίωση της κατάστασης στην Αθήνα υποσχέθηκε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας για τα όσα γίνονται αυτή τη στιγμή στην πρωτεύουσα.

«Προσπαθούμε με τα έργα που κάνουμε να βελτιώνουμε την κατάσταση στην Αθήνα, αλλά έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα», τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε:

Για το γήπεδο του Παναθηναϊκού

στον Βοτανικό και τη διπλή ανάπλαση: Έχουν ξεκινήσει εδώ και 2-3 μήνες οι πρόδρομες εργασίες. Το χρονοδιάγραμμα λέει ότι θα είναι έτοιμο σε 36 μήνες και αν τελειώσει νωρίτερα η κοινοπραξία, προβλέπεται να πάρει μπόνους. Στον Βοτανικό έχουν γίνει ήδη ασφαλτοστρώσεις. Παράλληλα προχωράμε με τον ηλεκτροφωτισμό, ενώ γίνονται και εργασίες στο «Πέτρινο».

Αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε απλά χωματουργικές εργασίες. Είναι εργασίες για την εξυγίανση του εδάφους αφού εκεί πετούσε ο καθένας ότι ήθελε. Μάλιστα ξέρουμε ότι είχε και εισιτήριο. Πλήρωνες, έμπαινες και άφηνες ότι ήθελες και έφευγες. Και όλα αυτά 1,5 χλμ από την Ομόνοια. Είναι πολύ σημαντικό που προχωρά η διπλή ανάπλαση. Όταν παραδοθεί το γήπεδο στον Βοτανικό, θα πέσει και ιστορική Λεωφόρος όπου θα γίνει ένα πάρκο και από κάτω υπόγειο πάρκινγκ.
Στον Βοτανικό τρέχει και ένα δεύτερο έργο. Αυτό των υποδομών. Δημιουργούμε μια νέα πόλη εκεί. Δρόμους, πλατείες, κλπ. Το πράσινο θα ξεπερνά το 50% της ανάπλασης γιατί αυτό προβλέπει η συμφωνία.

Επίσης, έχουμε πάρει τον Βοτανικό κήπο από το ΕΚΠΑ. Όταν φτιάχτηκε ο Εθνικός κήπος είχε φτιαχτεί και ο Βοτανικός για να τροφοδοτεί τον Εθνικό. Εκεί μέσα υπάρχει ένα μεγαλείο. Εκεί θα κάνουμε ένα έργο συντήρησης για να ανοίξει ξανά στο κοινό σε 1,5 με 2 χρόνια. Ταυτόχρονα, έχουμε πολλά κλειδωμένα πράσινα σημεία, όπως ο Αρδηττός που μπορείς να μπεις μόνο αν πηδήξεις το κάγκελο. Είμαστε λοιπόν στο παρά ένα για μα συμφωνία με το Ζάππειο να περάσει ο Αρδηττός στον Δήμο και να ανοίξουν 60 στρέμματα πράσινου στο κοινό».

Για το κολυμβητήριο του Φωκιανού: Είμαστε σε επαφή με τον ΕΟΕ για να πάρουμε το κολυμβητήριο και να το ανοίξουμε. Έχουμε κάνει μια μελέτη με την Περιφέρεια Αττικής για ένα κονδύλι 5,5 εκατ. ευρώ το οποίο θέλουμε να μπει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλλά θα πάρει χρόνο, είναι αρκετά δύσκολο.
Για τα προσφυγικά: Υπάρχει έτοιμη μελέτη με την Περιφέρεια Αττικής. Αν ζητάμε ένα πράγμα σε αυτή τη θητεία, είναι μόνο αυτό. Τα προσφυγικά. Η μελέτη είναι εξαιρετική. Έχει να κάνει με την αποκατάσταση όλων των κτιρίων, δεν θα πέσει κανένα καθώς υπάρχει προεδρικό διάταγμα για αυτό. Θα γίνουν κατοικίες για να βοηθούν ανθρώπους που βρίσκονται στο νοσοκομείο των καρκινοπαθών, θα γίνει ένα μουσείο ιστορικής μνήμης για τον Μικρασιατικό Πολιτισμό και θα κάνουμε και χώρο πρασίνου.

Για τα έργα που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας: Πίσω από το εφετείο έχει έναν χώρο πράσινου, το κάνουμε πάρκο. Δίπλα φτιάχνουμε γηπεδάκια, απέναντι πόκετ παρκ.

Για την Πανεπιστημίου: Εστιάζουμε στον να ολοκληρωθεί. Ως το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη. Έχουν ήδη φυτευτεί τα δέντρα και τρία συνεργεία ταυτόχρονα δουλεύουν ώστε να ολοκληρωθεί. Και αυτά σε συνδυασμό με την Ομόνοια που ξαναπήρε ζωή, με την πλατεία Συντάγματος και την Βασ. Όλγας που θα συνδέει το Καλλιμάρμαρο με την Ακρόπολη, με τον Λυκαβηττό που θα ανοίξει ξανά το θέατρο. Θα γίνουν πλατιά πεζοδρόμια, σύγχρονα και ασφαλή και χρηστικά για τους ΑμεΑ καθώς μέχρι τώρα δεν είχαμε ράμπες. Θα υπάρχει πράσινο και δεκάδες νέα δέντρα. Λόγω θερμικής κηλίδας αποφασίστηκε ότι είναι καλύτερο να βάλουμε πλακάκια αντί για τσιμέντο που είχαμε πει στην αρχή.

Για τα πλατάνια στην Αθήνα: Από το 2004 έχουν φυτευτεί δεκάδες. Πρέπει να είναι ομογενοποιημένες οι δεντροφυτεύεις. Στη Βουκουρεστίου και στη Βαλαωρίτου αλλάζουμε το πλακάκι που δημιουργούσε πρόβλημα και γλιστρούσαν με την βροχή. Θα βάλουμε πλατάνια στην Πανεπιστημίου γιατί είχαμε ήδη πλατάνια. Έχουμε ένα πρόβλημα με τις μουριές στις Βασ. Σοφίας και στην Βασ. Κωνσταντίνου γιατί έχουν αρρωστήσει και πέφτουν. Το ψάξαμε και καταλήξαμε στο να βάλουμε νέα δέντρα. Ψηλά δέντρα γιατί η μουριά είναι πιο χαμηλό. Για την Βασ. Σοφίας τρέχει ο διαγωνισμός για να προμηθευτούμε τζακαράντες, και μετά περιμένουμε τους γεωπόνους να μας πουν πότε πρέπει να φυτέψουμε τα δέντρα. Εν τω μεταξύ, εμείς θα αλλάξουμε τις πλάκες και θα φτιάξουμε νέα πεζοδρόμια.

Για τα πεζοδρόμια: Αυτή τη στιγμή έχουμε ταυτόχρονα έξι συνεργία σε έξι μέτωπα μέσα στην πόλη και συνεχίζουμε. Έχουμε στρώσει δεκάδες χιλιάδες τμ. αλλά θέλουμε πολλά ακόμα.

Για τους άστεγους: Για πρώτη φορά δήμαρχος Αθηναίων μπορεί να πει ότι υπάρχει ένα κρεβάτι για κάθε άστεγο. Έχουμε κάνει ένα πολυδύναμο κέντρο αστέγων. Θέλουμε να κάνουμε και μια νέα δομή σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ για να φιλοξενούμε άστεγους χρήστες ναρκωτικών. Όταν βλέπετε τόσους χρήστες μαζεμένους σε μια γειτονία είναι γιατί έχει πιάτσα. Πού έχει πιάτσα; Εκεί που έχει εμπόριο. Εκεί λοιπόν χρειάζεται περισσότερη αστυνόμευση. Υπάρχουν και Αθηναίοι στην Βικτώρια στην Αμερικής, στον Άγιο Παύλο, στα Θυμαράκια που αναγκάζονται όταν πάνε το παιδί τους να πάνε σχολείο να περνάνε πάνω από άστεγους για να περάσουν. Οι γειτονιές της Αθήνας χρειάζονται αστυνόμευση. Σε αυτό ως δήμος έχουμε υποκαταστήσει το κράτος αλλά τόσα μπορούμε να κάνουμε. Χρειαζόμαστε συνεργασία και η πρώτη κίνηση που θα κάνω μετά τις εκλογές είναι να χτυπήσω πόρτα και να πω ότι εδώ έχουμε πρόβλημα.

Για τα τουριστικά λεωφορεία που δημιουργούσαν πρόβλημα με το παρκάρισμα: Υπήρξε απόφαση δημοτικού συμβουλίου, προϊόν αναλυτικής διαβούλευσης με τους επαγγελματίες. Αυτή η απόφαση λέει ότι η στάση επιτρέπεται στα 3 γνωστά σημεία και έχουμε δώσει πάνω από 11 σημεία στην Υμηττού, στη Λεωφόρο Αθηνών, στου Φιλοπάππου κλπ για στάση και στάθμευση. Έχουμε δει βελτίωση και το επόμενο βήμα είναι για τα διώροφα λεωφορεία που σταματάνε 15 λεπτά για να περιμένουν τον κόσμο. Όπως κάναμε με τα τουριστικά, την άλλη βδομάδα έχουμε ραντεβού για να το λύσουμε και αυτό.

Για τον φωτισμό: Το ότι δεν με έχετε ρωτήσει για τα σκουπίδια δείχνει ότι δεν υπάρχει θέμα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για τα φώτα, αντικαθιστούμε πάνω από 43.000 φώτα σε λεντ και μιλάμε για 60% εξοικονόμηση. Επίσης θα βλέπουμε κατευθείαν αν μια λάμπα καεί και δεν θα περιμένουμε να μας το πει ο πολίτης.

Για τις παιδικές χαρές: Φτιάξαμε δέκα νέες παιδικές χαρές και συνολικά έχουμε κάνει 32 παιδικές και θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε σε 3-4 χρόνια.
Για τις ασφαλτοστρώσεις: Έχουμε ασφαλτοστρώσει 857 δρόμους, με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ. σε μια θητεία. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Είχε να πέσει άσφαλτος σε δρόμους πολλά χρόνια. Βρήκαμε έναν Δήμο που δεν είχε μηχανήματα να καθαρίσει τα φρεάτια, δεν είχε ανυψωτικό για να κλαδέψει τα δέντρα, δεν είχε κάδους.

Για τα τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια: Έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και πλέον Δήμος έχει το δικαίωμα να σφραγίζει ένα κατάστημα. Μέχρι τώρα, βλέπαμε την παράβαση και την γράφαμε. Αλλά το πρόστιμο ήταν πολύ πιο μικρό από το οικονομικό όφελος και έτσι αυτό συνεχιζόταν. Με τον νέο νόμο έχουμε δικαίωμα να σφραγίζουμε και πάνω από 62 καταστήματα θα σφραγιστούν για τα τραπεζοκαθίσματα. Αν ένα κατάστημα παρανομεί συστηματικά θα τα σφραγίζουμε. Δεν γίνεται να μην χωράει να περνάει η γιαγιά και το παιδάκι.

Για την καθαριότητα: Έχουμε κάνει τρία πράγματα: 1) Πήραμε νέους κάδους πλαστικούς και μεταλλικούς, 2) πήραμε νέα μηχανήματα, πιεστικά κλπ, 3) Έγινε αναδιοργάνωση όλης της υπηρεσίας. Τώρα προχωράμε στους βυθιζόμενους κάδους που θα βοηθήσουν στη συλλογή των απορριμμάτων και θα μας δώσουν και χώρο από τους πλαστικούς. Σε 42 σημεία θα μπουν βυθιζόμενοι κάδοι.

Για τα Dog parks: Έχουμε κάνει ήδη τέσσερα, θα φτάσουν άμεσα τα έξι και θα συνεχίσουμε να προσθέτουμε.

Για τα pocket parks: Έχουν μια αξία. Δεν αλλάζει μια πόλη με αυτά αλλά την βελτιώνουν.

Για την είσοδο της Πλάκας: Προχωράμε, έχουμε πάρει όλες τις αποφάσεις και θα κάνουμε αυτό το έργο μετά τις 20 Ιουλίου γιατί θα απαιτηθεί να κλείσει η Βασ. Αμαλίας. Τον Σεπτέμβριο θα έχει λυθεί, ενώ θα γίνει και στην Πλάκα η παιδική χαρά κάτω από τα πόδια της Ακρόπολης που θα είναι μοναδική.

ΜπακογιάννηςΔήμος ΑθηναίωνΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝΠαναθηναϊκόςγήπεδοΒοτανικόςΠανεπιστημίουτραπεζοκαθίσματα
Keywords
Τυχαία Θέματα