Ο κορονοϊός «χτυπά» τα κόκκινα δάνεια

Έντονος προβληματισμός επικρατεί για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία του κορονοϊού στα τραπεζικά συστήματα και βέβαια στο ελληνικό. Ο κίνδυνος της επιβράδυνσης της οικονομίας αναπόφευκτα επηρεάζει την εικόνα έναντι των πιστωτικών ιδρυμάτων πολλών επιχειρήσεων.

Μπορεί π.χ. στον τουρισμό να είναι νωρίς ακόμη για να εκτιμήσει κανείς συνέπειες, μια και ο κύριος όγκος των εισπράξεων είναι το καλοκαίρι κι άρα υπάρχει χώρος και

χρόνος για την κάλυψη δανείων, ωστόσο η υστέρηση που ήδη παρατηρείται δημιουργεί συνθήκες στενότητας. Επιπλέον, η προσγείωση της οικονομίας φέρνει απροθυμία για την προώθηση επενδυτικών σχεδίων και άρα άντλησης ρευστότητας μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Όλα αυτά ειδικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που προσπαθεί να βγει από το τούνελ και να καθαρίσει το τοπίο κόκκινων δανείων, αλλά και να βελτιώσει την κερδοφορία του, δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο μεγάλων προκλήσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα δημοσίευμα του Bloomberg, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα έχουν ζημιά πολλών δισ. (από 16 έως 30 δισεκ.), τα επόμενα τρία χρόνια. Με βάση την ανάλυση της Goldman Sachs τα κέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρώπης θα υποχωρήσουν κατά 6 - 7%, κάτι που θα επηρεάσει σημαντικά τράπεζες με χαμηλά επίπεδα κερδοφορίας.

Όπως αναφέρεται οι τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης την προοπτική να δουν τα περιθώρια τους να συμπιέζονται από περικοπές στα ήδη χαμηλά επιτόκια, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του ιού.

Την ίδια ώρα για παρατεταμένη περίοδο έκρηξης κορονοϊού προειδοποιεί η Moody's, σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα τόσο με τα δάνεια, όσο και με την με την κερδοφορία τους.

«Θα υπάρξει αποδυνάμωση της ποιότητας των δανείων, καθώς ο κορονοϊός μειώνει την παραγωγή τόσο στον κλάδο ταξιδιών, όσο και στη μεταποίηση και σαφώς πλήττει σημαντικά την καταναλωτική δαπάνη στην Ευρώπη», αναφέρει ο Bernhard Held, στέλεχος του αμερικανικού οίκου. Η αρνητική επίπτωση, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου δεν θα είναι καταστροφική για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, όμως αν το διάστημα εξάπλωσης της νόσου είναι παρατεταμένο, θα υπάρξει αντίστοιχη υποχώρηση της ποιότητας των υφισταμένων δανείων αλλά και της κερδοφορίας των τραπεζών. Την ίδια στιγμή, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν βελτιώσει την ποιότητα τόσο των δανείων τους, όσο και των κεφαλαίων τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, όντας σε αρκετά καλή θέση ώστε να αντιμετωπίσουν μία κρίση.

Τούτων δοθέντων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα ανακοινώσει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ την Πέμπτη. Πολλοί αναμένουν ένα γενναίο πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει μείωση επιτοκίων, αύξηση των αγορών εταιρικών και κρατικών τίτλων, ακόμα και χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες. Επιπλέον ήδη ακούγονται φωνές για αναβολή των stress tests, καθώς οι έκτακτες συνθήκες δημιουργούν ένα υπόστρωμα έντονης αβεβαιότητας. Ειδικά μάλιστα η Γαλλία πιέζει προς μια κατεύθυνση έντονης παρέμβασης ώστε να αντιμετωπιστεί δυναμικά ο κίνδυνος προσγείωσης του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, που κατά εκτιμήσεις μπορεί να φτάσει σωρευτικά και σε ποσοστό 4,3% ως το 2022, με την ανεργία να αυξάνεται κατά 3,5%,

Γιώργος Αλεξάκης

τραπεζικό σύστημαΤουρισμόςBloombergMOODYSΛαγκαρντ
Keywords
Τυχαία Θέματα