Ο μίνι ανασχηματισμός φέρνει νέες ισορροπίες στο Υπ. Οικονομικών

09:04 4/8/2020 - Πηγή: Reporter

Με υψηλή πιθανότητα να ανακοινωθεί σήμερα το νέο κυβερνητικό σχήμα το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά στο σχεδιασμό του που βασικούς σταθμούς έχει πέρα από τις αλλαγές μικρής έκτασης στην κυβέρνηση, την ολοκλήρωση της διαβούλευσης του Σχεδίου Πισσαρίδη, τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ και την κατάθεση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Εν τω μεταξύ ένεκα και του 15αύγουστου θα υπάρξει και μια μικρή ανάπαυλα καθώς μάλιστα ο Πρωθυπουργός θα κάνει και κάποιες επισκέψεις σε δομές υγείας π.χ. Χάλκη για εγκαίνια

ή για να ενισχύσει το μήνυμα επαγρύπνησης για την πανδημία.

Σε σχέση με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα πιθανότατα σήμερα θα γίνουν οι ανακοινώσεις ώστε μέχρι την Παρασκευή να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ήδη, όπως ανέφερε χτες το Reporter.gr, έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τηλεφωνήματα στους υπουργούς και τους υφυπουργούς που μετακινούνται ή που αναλαμβάνουν καθήκοντα. Βασικό πρόσωπο του ανασχηματισμού θα είναι ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, που, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλαμβάνει τον συντονισμό για το ταμείο.

Ερώτημα είναι το πώς θα λειτουργήσει το σχήμα στο υπ. Οικονομικών όπου όπως φαίνεται κ. Σκυλακάκης αποκτά κομβικό ρόλο με ανάθεση απευθείας αρμοδιοτήτων από τον Πρωθυπουργό κι άρα λογοδοσία σε αυτόν και όχι στον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα. Η αναβάθμιση Σκυλακάκη πάντως είναι άλλη μια κίνηση που φαίνεται να αποδυναμώνει την παραδοσιακή δομή του υπουργείου, τουλάχιστον όπως ήταν γνωστή για χρόνια. Η προηγούμενη είχε να κάνει με τη φυγή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που πήγε στο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής και βέβαια πριν χρόνια της ανεξαρτητοποίησης της ΑΑΔΕ κατ΄ εντολή των δανειστών.

Επίσης η αναβάθμιση του Θ. Σκυλακάκη αλλά και η διαφαινόμενη αντίστοιχη του υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση μαζί με τις νέες δομές που θα αναπτυχθούν για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων φέρνουν ενώπιον νέων δεδομένων και το Υπ. Ανάπτυξης όπου προΐσταται ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σημειώνεται ότι το ΕΣΠΑ αλλά και οι επενδύσεις ως αρμοδιότητα ανήκουν στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο.

Από κει και πέρα θα υπάρξει αναβάθμιση πολιτική και στα υπόλοιπα μέλη της πενταμελούς επιτροπής για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που στελεχώνεται απο τους: Θεόδωρο Σκυλακάκη - υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ακη Σκέρτσο - υφυπουργό Συντονισμού του Κυβερνητικού Εργου, Δημήτρη Σκάλκο γενικό γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξη Πατέλη – προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Μιχάλη Αργυρού - πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

Κατά τα άλλα οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες και θα αφορούν σε δύο ή τρεις υπουργούς, την αντικατάσταση των υφυπουργών που παραιτήθηκαν και την υφυπουργοποίηση ορισμένων βουλευτών ή γενικών γραμματέων.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να καλυφθεί η θέση του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά, ο οποίος παραιτήθηκε για να αναλάβει Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης στην Κομισιόν. Επικρατέστερη η νυν Γ.Γ. Αλεξάνδρα Σδούκου.

Αντιθέτως κενή φαίνεται ότι θα μείνει η θέση του επίσης παραιτηθέντος για προσωπικούς λόγους υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημητρίου Κράνη.

Σε σχέση με πιο δομικές κινήσεις αυτές αναβάλλονται για μέλλον εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν άλλα απρόοπτα. Θα είναι ενταγμένες βέβαια στο συνολικό πολιτικό σχεδιασμό που διαμορφώνεται από τα εθνικά ζητήματα αλλά και τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος - Γιώργος Αλεξάκης

Κυβέρνησηυπουργείο Οικονομικώνανασχηματισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα