Ο πόλεμος έφτασε στη Μόσχα
Το πρώτο συναίσθημα στο άκουσμα του διαγγέλματος του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση στη Ρωσία δεν μπορεί να είναι άλλo παρά ο φόβος.
Από όποια σκοπιά κι αν το δει κανείς είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη. Είναι δεδομένο πως με τις ανακοινώσεις του Ρώσου Προέδρου ο πλανήτης βρίσκεται ένα κλικ πιο κοντά στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτό δεν σημαίνει
Ο Πούτιν θέλει βασικά να μετατρέψει τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας (άσχετα αν δεν τον παραδέχεται και τον χαρακτηρίζει επιχείρηση ειρήνης) σε πόλεμο Ρωσίας – Δύσης. Ευτυχώς αυτό για την ώρα συμβαίνει μόνο ρητορικά και σε επίπεδο οικονομικών κυρώσεων.
Ο Ρώσος Πρόεδρος μοιάζει, όμως, να έχει πιεστεί από τις στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία και ενισχύει τον κίνδυνο μιας άμεσης αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που θα οδηγούσε σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύει πως έτσι ενδεχομένως να υποχωρήσει η υποστήριξη της Δύσης στο Κίεβο.
Η Ευρώπη πράγματι δεν θέλει με τίποτα να επεκταθεί ο πόλεμος και ο Πούτιν θεωρεί πως με αυτή τη στρατηγική θα πετύχει κάποιου είδους υποχώρηση. Δεν διστάζει να βάλει ακόμα και τα πυρηνικά στο παιχνίδι για να τρομοκρατήσει τους Ευρωπαίους και παράλληλα να διατηρήσει το προφίλ του Προέδρου Ράμπο στη ρωσική κοινωνία.
Ωστόσο, η ανακοίνωση της επιστράτευσης αποτελεί το... κλειδί του διαγγέλματος Πούτιν. Είναι η μεγάλη διαφορά σε σχέση με όλες τις προηγούμενες δηλώσεις του από τον Φεβρουάριο, που ξεκίνησε η εισβολή, μέχρι σήμερα.
Η αναγκαστική επιστράτευση (έστω και μερική όπως την αποκαλεί) φέρνει για πρώτη φορά τον πόλεμο μέσα στη Ρωσία, μαζί με την παραδοχή πως 6.000 στρατιώτες έχουν ήδη σκοτωθεί. Ο αριθμός μάλιστα θεωρείται βέβαιο πως στην πραγματικότητα είναι πολύ μεγαλύτερος. Σημασία έχει πάντως πως ακόμα και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαιώνει επίσημα πια χιλιάδες νεκρούς.
Από χθες λοιπόν η πλειοψηφία των Ρώσων συνειδητοποίησε -μάλλον για πρώτη φορά- πως η χώρα τους βρίσκεται σε πόλεμο. Οι επιχειρήσεις του τακτικού στρατού, ακόμα κι αν έχουν προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση, για τους περισσότερους Ρώσους δεν ήταν κάτι τόσο δραματικό. Είχε μόνο οικονομικό κόστος.
Η επιστράτευση όμως 300.000 ανθρώπων που μέχρι χθες πήγαιναν κανονικά στις σπουδές και στις δουλειές τους, ανατρέπει τα δεδομένα.
Στη Ρωσία υπάρχουν συνολικά 25 εκατομμύρια έφεδροι και σε πρώτη φάση θα κληθούν οι 300.000. Ωστόσο, πλέον είναι όλοι εν δυνάμει υποψήφιοι για τον πόλεμο και ανησυχούν. Και μαζί με αυτούς αναστατώνονται οι γονείς, οι σύζυγοι και τα παιδιά τους.
Δεν ξέρω πόσο αληθινά είναι τα ρεπορτάζ των δυτικών ΜΜΕ για πανικό στη Ρωσία, για μαζική αγορά αεροπορικών εισιτηρίων για τη... μεγάλη έξοδο ή ακόμα και για μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Είναι δεδομένο, όμως, πως ο πόλεμος έφτασε στη Ρωσία. Από το Κίεβο έφτασε στη Μόσχα. Και όχι με βόμβες που έριξε η Δύση στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, αλλά με «βόμβα» που πυροδότησε ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος.
Το πρόβλημα είναι ότι, δυστυχώς, δεν ξέρουμε τι θα γίνει όταν θα σκάσει αυτή η βόμβα. Θα σκάσει απλά στα χέρια του ή θα πυροδοτήσει αλλεπάλληλες εκρήξεις με μεγάλο ωστικό κύμα που θα το νιώσουμε κι εμείς;
Προφανώς, κανείς δεν μπορεί αυτή την ώρα να προβλέψει τις εξελίξεις. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε πως στρατιωτικοί αναλυτές του BBC υποστηρίζουν πως χρειάζονται μήνες για να κινητοποιηθούν, να εξοπλιστούν και να οργανωθούν νέες δυνάμεις μάχης από τη Ρωσία στην Ουκρανία, ακόμη κι αν κληθούν άτομα με προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία.
Η Ρωσία θα αρχίσει να ρίχνει τις νέες δυνάμεις στη μάχη αποσπασματικά και για να στείλει 300.000 νέους στρατιώτες θα έχουμε φτάσει στην άνοιξη.
Δεδομένων των καταστροφικών υλικών απωλειών της Ρωσίας, τα στρατεύματα που ήδη υπηρετούν στην Ουκρανία καταλαβαίνουν πως θα αργήσουν να αντικατασταθούν και το ηθικό τους είναι ήδη χαμηλό.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει αναγκαστικά πως οι Ρώσοι θα χάσουν τον πόλεμο ή θα συνθηκολογήσουν και θα υποχωρήσουν. Ούτε ότι ολιγάρχες, στρατηγοί και αξιωματούχοι θα κάνουν πραξικόπημα στο Κρεμλίνο για να απαλλάξουν τον πλανήτη από τον Πούτιν.
Σίγουρα, όμως, ο Ρώσος Πρόεδρος θα πιεστεί και δυστυχώς μοιάζει ικανός για όλα.
Η κατάσταση είναι ρευστή και άκρως ανησυχητική. Σε τεντωμένοι σχοινί...
ΟυκρανίαπόλεμοςΡωσίαδιάγγελμαΠουτινεπιστράτευση- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Cenergy: Ρεκόρ παραγγελιών (1,1 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο) «σήμα» για νέες επενδύσεις στην Κόρινθο
- Fed: Τι σημαίνει η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη φορά φέτος
- Κορονοϊός: Σημάδια αυτοάνοσης νόσου ένα χρόνο μετά την αρχική λοίμωξη
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022
- "Κλειδώνει" η πρόωρη σύνταξη στο δημόσιο όσων είχαν συμπληρώσει 25ετία το 2010-12
- Ο πόλεμος έφτασε στη Μόσχα
- Ακόμα μια ισραηλινή αλυσίδα μπαίνει στη ελληνική ξενοδοχειακή αγορά
- Οι αιτίες για το χθεσινό ολικό "λουκέτο" στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας
- Κ. Μητσοτάκης: «Απολύτως εφικτή» η αυτοδυναμία στις εκλογές
- O απολογισμός του Μουρίνιο για την καριέρα του
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τελευταία Νέα Reporter
- Ο πόλεμος έφτασε στη Μόσχα
- Ιούνιος-Ιούλιος: Μηνιαία «ταρίφα» €300 εκατ. νέων οφειλών στην εφορία
- Ο «αυξανόμενος θυμός» η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη
- Fed: Τρίτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης-Όπως αναμενόταν
- Το James Webb φωτογράφησε τον Ποσειδώνα και τους δακτυλίους του
- Ο Πάουελ «θυσιάζει» την ανάπτυξη στο βωμό του πληθωρισμού
- «Καρφιά» Μητσοτάκη κατά Ερντογάν: Δεν θα ανεχθούμε μπούλινγκ από κανέναν
- Φάρσα στον γιο του Πεσκόφ: Του είπαν ότι επιστρατεύεται και…αρνήθηκε
- Μητσοτάκης στο Bloomberg: Επιμένουμε σε πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου
- «Συναγερμός» στην ΕΕ: Έκτακτο συμβούλιο των ΥΠΕΞ λόγω Πούτιν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Κίνα: Σε θάνατο με διετή αναστολή καταδικάστηκε πρώην υπουργός για δωροληψία
- Cenergy: Ρεκόρ παραγγελιών (1,1 δισ. ευρώ ανεκτέλεστο) «σήμα» για νέες επενδύσεις στην Κόρινθο
- Τι κερδίζουν οι καταναλωτές με το νέο σύστημα επιδότησης στο ρεύμα – Αναλυτικά παραδείγματα
- Οι τέσσερις άξονες για την περαιτέρω ανάπτυξη της Epsilon Net
- Κίνηση στους δρόμους: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός - Ποιοι δρόμοι έχουν προβλήματα
- Noval Property: Καθαρά κέρδη €15,1 εκατ. το πρώτο εξάμηνο
- Νέος σεισμός 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Μιτσοακάν του Μεξικού
- ΣΕΚ: Η καταστροφή της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας δεν θα είναι απειλή αλλά πραγματικότητα
- Κεφαλονιά: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
- Βραδιά εθνικών ομάδων απόψε με κρίσιμα παιχνίδια στο Nations League