Οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στην απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με 200 και πλέον βαλλιστικούς πυραύλους... ενώνει Ουάσινγκτον και Τελ Αβίβ, που είχαν ένα ρήγμα στις σχέσεις του λόγω των εξελίξεων στη Γάζα. Οι ΗΠΑ βοήθησαν με δικά τους αμυντικά συστήματα να αντιμετωπίσει το Ισραήλ την επίθεση και παράλληλα είναι έτοιμες να συνεισφέρουν και στην απάντηση που θα υπάρξει.

Ο Τζο Μπάιντεν ήταν σαφής στο μήνυμά του λίγες ώρες μετά την επίθεση. "Στηρίζουμε πλήρως το Ισραήλ", είπε, προσθέτοντας πως βρίσκονται

"σε εξέλιξη" συνομιλίες με την ισραηλινή κυβέρνηση για την απάντηση.

Ποια θα είναι, όμως, η απάντηση;

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Axios το Ισραήλ σχεδιάζει «σημαντικά αντίποινα» εντός των ημερών. Αναμένεται πιο συγκεκριμένα να στοχεύσει εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου στο εσωτερικό του Ιράν και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες.

Αντίστοιχο ρεπορτάζ του Economist αναφέρει ότι είναι πιθανό το Ισραήλ να απαντήσει με αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράν, ενδεχομένως με στόχο τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για το πυρηνικό του πρόγραμμα, μια αποστολή ύψιστου ρίσκου που το Ισραήλ σχεδιάζει εδώ και δύο δεκαετίες.

Κοινός τόπος των παραπάνω πληροφοριών είναι και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν στο σχεδιασμό της απάντησης, ενδεχομένως και στην επιχειρησιακή της εφαρμογή. Επιπλέον, όμως, ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πως υπάρχει πάντα η διάθεση να μην προκληθεί ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Βέβαια, το Ιράν δηλώνει έτοιμο να απαντήσει εκ νέου σε οποιαδήποτε απάντηση.

Ο αρχηγός του επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Μοχαμάντ Μπαγερί, προειδοποιεί το Ισραήλ και τους υποστηρικτές του ότι «αν συνεχίσουν τις εγκληματικές τους ενέργειες, η επόμενη απάντηση του Ιράν θα είναι ακόμη πιο καταστροφική».

Το Ιράν θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του Ισραήλ αν υποστεί επίθεση σε ανταπόδοση για την εκτόξευση 200 πυραύλων στην οποία προχώρησε χθες Τρίτη, προειδοποίησε.

#ΗΠΑ #Ιράν #Ισραήλ #Μέση_Ανατολή
Keywords
Αναζητήσεις
oi-ipa-tha-symmetaschoun-stin-apantisi-tou-israil-sto-iran.htm
Τυχαία Θέματα