Πώς η Mattel και η Hasbro θα τη «γλιτώσουν» από την απεργία των λιμενεργατών

08:34 2/10/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η απεργία που ξεκίνησε στα λιμάνια της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ και του Κόλπου του Μεξικού χθες, Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2024, υπολογίζεται πως θα κοστίσει στην οικονομία δισεκατομμύρια δολάρια ανά ημέρα, αφήνοντας αγαθά όπως αυτοκίνητα, έπιπλα, αλκοόλ και φάρμακα να «κολλήσουν» στα πλοία, ενώ παράλληλα αναμένεται να προκαλέσει αύξηση του κόστους μεταφοράς για τις επιχειρήσεις και, συνακόλουθα, τους καταναλωτές.

Χιλιάδες συνδικαλισμένοι λιμενεργάτες κατά μήκος

της ανατολικής ακτής, που ανήκουν στην Διεθνή Ένωσης Λιμενεργατών (International Longshoremen’s Association – ILA) που εκπροσωπεί 45.000 εργάτες, ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν από την εργασία τους όταν η τρέχουσα σύμβασή τους έληγε στο τέλος της ημέρας τη Δευτέρα. Οι εργαζόμενοι επιδιώκουν καλύτερες αμοιβές και προσπαθούν να περιορίσουν την αυτοματοποίηση των λιμανιών. Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι η απεργία φαινόταν αναπόφευκτη.

Με την περίοδο των Χριστουγέννων να πλησιάζει, η κατάσταση είναι αρκετά κρίσιμη για την αγορά παιχνιδιών, καθώς οι κατασκευάστριες εταιρείες αναμένουν κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο από τις διαδικτυακές πωλήσεις. Εταιρείες όπως η Mattel Inc. και η Hasbro Inc. είναι πιθανό να «πρόλαβαν» την οικονομική καταστροφή, καθώς έχουν ήδη δρομολογήσει μεγάλο μέρος της αποστολής των προϊόντων τους σε λιμάνια κατά μήκος του Ειρηνικού.

Συγκεκριμένα, οι κατασκευαστές παιχνιδιών και οι έμποροι λιανικής είχαν ήδη κάνει στροφή προς τα λιμάνια της Δυτικής Ακτής από την Ανατολική Ακτή, καθώς ανησυχούσαν για πιθανές απεργίες εδώ και μήνες. Ακόμα, είχαν προβεί σε νωρίτερη αποστολή των εμπορευμάτων από το φθινόπωρο του περασμένου έτους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε ένα ήδη δύσκολο περιβάλλον εφοδιαστικής αλυσίδας.

Στο MarketWatch αναφέρεται πως πάνω από το 85% των αποστολών από Mattel και Hasbro στις ΗΠΑ περνάει από το λιμάνι του Λονγκ Μπιτς, το οποίο μαζί με το λιμάνι του Λος Άντζελες χρησιμεύει ως βασική δίοδος για τα προϊόντα που έρχονται από την Ασία.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευμάτων τους μεταφερόταν βάσει σύμβασης με προκαθορισμένη και σταθερή τιμή, η οποία θα παραμείνει ανεπηρέαστη από την απεργία, αναφέρει το MarketWatch.

Ωστόσο, οι αγορές παραμένουν εκτεθειμένες στην αγορά spot και δεν γλιτώνουν τελείως από τον κίνδυνο της απεργίας, καθώς ο πανικός στην αλυσίδα εφοδιασμού οδηγεί περιστασιακά τις επιχειρήσεις να πληρώνουν περισσότερο για να εξασφαλίσουν χώρο σε ένα εμπορευματοκιβώτιο, δίνοντας στις ναυτιλιακές εταιρείες το περιθώριο να χρεώνουν περισσότερο. Αναλυτές υπολογίζουν πως για κάθε 5% που αυξάνονται τα έξοδα διανομής, οι εταιρείες χάνουν μερικά σεντς στα κέρδη ανά μετοχή.

Δεδομένου πως το 85-90% των εμπορευματικών μεταφορών από τις Mattel και Hasbro είναι «κλειδωμένο» για το έτος, αναμένεται πως ο αντίκτυπος αυτών των εξελίξεων στην αγορά παιχνιδιών θα είναι κάπως περιορισμένος, αφού το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής βρίσκεται πίσω από τις δύο εταιρείες. Οι μετοχές της Hasbro ολοκλήρωσαν την κανονική διαπραγμάτευση 0,3% υψηλότερα τη Δευτέρα. Οι μετοχές της Mattel σημείωσαν μικρή άνοδο.

Keywords
Αναζητήσεις
pos-i-mattel-kai-i-hasbro-tha-ti-glitosoun-apo-tin-apergia-ton-limenergaton.htm
Τυχαία Θέματα