Οι τέσσερις φορο-ελαφρύνσεις του 2023- Πώς «ξεκλειδώνουν»

Αυξημένα έσοδα αλλά και φοροελαφρύνσεις φέρνει ο Προϋπολογισμός το 2023. Συγκεκριμένα τα έσοδα από φόρους το 2023 αναμένεται να ανέλθουν σε 56,748 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3,3% έναντι του 2022, με βάση όσα ανέφερε κατά την ομιλία του ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2023

Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Τα έσοδα από

φόρους για τη χρονιά που κλείνει, εκτιμώνται στα 54,915 δις ευρώ αυξημένα κατά 4,86 δις ευρώ ή 9,7% έναντι του στόχου για τον προϋπολογισμό του 2022».

Ελαφρύνσεις

Παράλληλα, όπως είπε, «ο προϋπολογισμός του 2023 περιλαμβάνει τις εξής φορο-ελαφρύνσεις:

1ον) Τη μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέτρο το οποίο έχει ως ωφελούμενους 3 εκατομμύρια φορολογούμενους, μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες, δηλαδή όλα τα φυσικά πρόσωπα, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία.

2ον) Τη μονιμοποίηση από την 01/01/2023 της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

3ον) Την παράταση για άλλα 2 έτη, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα, ένα από τα βασικά φορολογικά μέτρα που λάβαμε ως Κυβέρνηση από την αρχή της θητείας μας για την τόνωση της αγοράς ακινήτων.

4ον) Την παράταση για ένα ακόμη εξάμηνο και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023 της ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές προσώπων, στον καφέ, στην εστίαση, στα μη αλκοολούχα ποτά, στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και στις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Ειδικότερα, για τα εισιτήρια των κινηματογράφων, θα ισχύσει υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% από την 1η Ιανουαρίου του 2023 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Παράλληλα έχει προβλεφθεί η παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 της ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία.»

Κίνητρα

Επιπρόσθετα, ο κ. Βεσυρόπουλος έκανε λόγο για φορολογικά κίνητρα για την διευκόλυνση και ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν την επένδυση σε προϊόντα και υπηρεσίες που στοχεύουν στην πράσινη ανάπτυξη, στοχεύοντας σε υψηλότερη αποδοτικότητα των πόρων, στην κυκλική οικονομία και στην ενίσχυση των συνολικών δράσεων για το κλίμα.

Στα κίνητρα αυτά περιλαμβάνεται, όπως είπε, “το νέο πλαίσιο αναπτυξιακών κινήτρων για τις επιχειρήσεις μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών, με βάση το νόμο 4935 του 2022, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και γενναία φορολογικά κίνητρα για την ισχυροποίηση της αγροτικής οικονομίας. Ειδικότερα, καθιερώθηκε για πρώτη φορά απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το φορολογικό αυτό κίνητρο που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022, στοχεύει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται μεμονωμένα εφόσον συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας είτε είναι μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων.”

Πράσινα κτήρια

Σημαντικό ρόλο στις ελαφρύνσεις παίζει η παροχή έκπτωσης φόρου κατά 40% για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους.

Συγκεκριμένα, η έκπτωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων παρέχεται για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αντί της προβλεπόμενης ημερομηνίας της 31ης Δεκεμβρίου 2022, κατανεμημένη ισόποσα, όπως ισχύει και σήμερα, σε περίοδο 4 φορολογικών ετών και για ανώτατο συνολικό ύψος δαπανών έως 16.000 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου αποτελεί η απόδειξη των δαπανών μέσω νόμιμων παραστατικών και η εξόφλησή τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Η ρύθμιση συγκαταλέγεται στο πλαίσιο των παρεχόμενων κινήτρων που χορηγούνται για την πράσινη μετάβαση της οικονομίας και της κοινωνία. Ουσιαστικά όσοι φορολογούμενοι δαπανήσουν το 2023 και το 2024 χρήματα για ανακαινίσεις και βελτιώσεις στα σπίτια και τα λοιπά κτίσματα που κατέχουν θα έχουν το δικαίωμα να αποφύγουν φόρο εισοδήματος έως 1.600 ευρώ τον χρόνο στις φορολογικές δηλώσεις των ετών 2024 - 2028.

Επίσης σημειώνεται ότι οι επιλέξιμες δαπάνες πρέπει να μην έχουν εκπέσει ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, το μέτρο καλύπτει κτίρια τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων ή άλλα προγράμματα ή δράσεις επιχορήγησης.

Οι επιλέξιμες ενεργειακές δαπάνες αφορούν τη λήψη υπηρεσιών για τα ακόλουθα:

· Τοποθέτηση θερμομόνωσης

· Αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και εξωτερικών προστατευτικών φύλλων

· Εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, καθώς και των αναγκαίων υποδομών και στοιχείων, ώστε το κτίριο να καθίσταται πλήρως λειτουργικό

· Εγκατάσταση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης

· Εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (με ενεργειακό συμψηφισμό), καθώς και συστημάτων ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες) όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα

· Εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

· Εγκατάσταση συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας

· Αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.

Οι επιλέξιμες λειτουργικές-αισθητικές δαπάνες αφορούν τη λήψη υπηρεσιών για τα ακόλουθα:

· Τοποθέτηση/αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης

· Τοποθέτηση/αντικατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης

· Συντήρηση/επισκευή στέγης

· Επισκευή τοιχοποιίας/Χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων

· Τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης

· Αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα

· Εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων

· Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.

Επίσης, ειδικά για τα φορολογικά έτη 2022 έως και 2025, από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το τριάντα τοις εκατό (30%) των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες των Ομάδων Στέγαση, Υπηρεσίες, Μεταφορές, Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες, Εκπαίδευση, που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.

Μάλιστα, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., δύνανται να καθορίζονται συγκεκριμένες δαπάνες λήψης υπηρεσιών ως προς τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ουσιαστικά για να πιάσει κάποιος/α το ανώτατο όριο μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος των 5.000 ευρώ, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ με πλαστικό χρήμα από μια λίστα 20 επαγγελμάτων, καθώς αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών συγκεκριμένων δαπανών. Γιώργος Αλεξάκης
φοροελαφρύνσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα