Πάουελ: Παρακολουθούμε στενά την επίδραση του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία

Ο πρόεδρος της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι «παρακολουθεί στενά» την επιδημία του κοροναϊού, την επίδρασή της στην κινεζική οικονομία και τελικά την επίπτωση που μπορεί να έχει στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Στην εξαμηνιαία τακτική κατάθεσή του ενώπιον του ομοσπονδιακού νομοθετικού σώματος της χώρας του, ο Πάουελ ανέφερε ότι η απειλή της επιδημίας έρχεται ακριβώς τη στιγμή

που οι ανησυχίες γύρω από το εμπόριο ατονούσαν, παρά το γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ μοιάζει «ανθεκτική» στις παγκόσμιες ανασχετικές τάσεις.

Παρά την απειλή του ιού, η πολιτική της Fed, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, βρίσκεται σε σωστή ισορροπία μετά από μια σειρά περικοπών στα επιτόκια μέσα στο 2019. «Όσο τα στοιχεία για την οικονομία θα παραμένουν κοντά στις προβλέψεις μας, η τωρινή μας στάση στο κομμάτι της νομισματικής πολιτικής θα παραμένει η ορθή», πρόσθεσε.

Δεν απέφυγε ωστόσο να εκφράσει τον προβληματισμό του για την γενική τάση διατήρησης των επιτοκίων σε παγκόσμια κλίμακα σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα. «Αυτό το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων θα μπορούσε να περιορίσει αρκετά τη δυνατότητα των κεντρικών τραπεζών να χρησιμοποιήσουν ανάλογα εργαλεία σε μια αρνητική στροφή για την παγκόσμια οικονομία», σημείωσε.

Τα σχόλια του Πάουελ αποτέλεσαν ουσιαστικά επανάληψη όσων αναφέρονται στην εξαμηνιαία έκθεση 61 σελίδων της Fed, η οποία παραδόθηκε στους Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος της Fed ανέφερε ακόμη ότι η οικονομία αναπτύσσεται με «μέσους» ρυθμούς, προσθέτοντας ότι οι βασικοί όροι στήριξης της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών «παραμένουν ισχυροί».

Αναφέρθηκε τέλος στα εξαιρετικά ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση, υπογραμμίζοντας ότι οι εργοδότες δείχνουν την τάση να προσλαμβάνουν ακόμη και εργαζόμενους με λιγότερα προσόντα και να τους εκπαιδεύουν, γεγονός που διασπείρει τα οφέλη των ισχυρών δεικτών απασχόλησης ευρύτερα στην κοινωνία.

Τζερόμ ΠάουελFEDκοροναϊός
Keywords
Τυχαία Θέματα