ΠΑΣΟΚ: Εσωκομματικά πυρά στον Ανδρουλάκη για ηγετικό... restart

Σε μεγάλη κρίση φαίνεται να μπαίνει το ΠΑΣΟΚ στον απόηχο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Το κόμμα έμεινε χαμηλά στο 13% και δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο της δεύτερης θέσης που είχε θέσει η ηγεσία του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρίσκεται έτσι σε δύσκολη θέση, καθώς πληθαίνουν οι εσωκομματικές φωνές για... Αλλαγή.

Η αρχική αντίδραση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τις ευρωεκλογές ήταν να τονίσει την έστω μικρή άνοδο του κόμματος

από το 12% στο 13%, αλλά και την καλή του πορεία στην επαρχία, αφού πήρε δύο πρωτιές στην Κρήτη και ήταν πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερος σε δεκάδες νομούς.

Αυτό, όμως, δεν ήταν αρκετό για να βρεθεί πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ και στην Επικράτεια. Το γεγονός δε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για ασύμμετρη επίδοση στην Αθήνα, εκλήφθηκε από πολλούς ως αιχμή για τους βουλευτές Αττικής. Πρώτος αντέδρασε ο Παύλος Γερουλάνος με σχετική δήλωση, αλλά και η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία άφησε να εννοηθεί πως θα θέσει θέμα ηγεσίας στα όργανα του κόμματος.

Τελικά, οι εξελίξεις ήρθαν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και όχι στα όργανα, αλλά δημόσια. Ο βουλευτής Αρκαδίας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, με ανοιχτή του επιστολή προς τον Νίκο Ανδρουλάκη θέτει θέμα ηγεσίας και ζητά εκ νέου διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση μέχρι το τέλος του 2024. Στην πρόταση αυτή ανταποκρίθηκε θετικά ο Παύλος Γερουλάνος, αλλά και άλλα στελέχη όπως ο κ. Κατρίνης και ο κ. Πανάς.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε μέσω "πηγών" πως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ανοδική πορεία, η οποία δεν πρέπει να ανακοπεί και πως χρειάζεται εξωστρέφεια, αντί για εσωκομματική γκρίνια. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν δε πως το κατασταστικό προβλέπει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας μεχρι το 2025.

Ωστόσο, αυτή η τοποθέτηση δεν έκλεισε τον κύκλο της εσωστρέφειας. Αντίθετα, ήρθε μία ηχηρή δήλωση εκ μέρους του ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος με άρθρο του στο Πρώτο Θέμα θέτει ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας:

«Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του κόμματος και τονίζει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».

Το αν ο ίδιος θα θέσει υποψηφιότητα για αρχηγός δεν ξεκαθαρίζεται, αλλά σίγουρα όταν ένας Παπανδρέου θέτει θέμα ηγεσίας, τότε σίγουρα κι άλλοι θα ακολουθήσουν. Και δεν υπάρχει ρίσκο για εμάς να προβλέψουμε πως οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες για τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Να θυμίσουμε βέβαια πως ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κερδίζοντας στις εσωκομματικές εκλογές τον Γιώργο Παπανδρέου. Θα σηκώσει άραγε και πάλι το γάντι; Αναμένουμε απαντήσεις φυσικά από τον ίδιο, αλλά και από όσα θα γίνουν σύντομα στα όργανα του κόμματος.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

#Poll - Εσείς ποιο πρόσωπο θεωρείται καταλληλότερο για να ηγηθεί στην Κεντροαριστερά; Πείτε μας τη γνώμη σας ΕΔΩ#Πασοκ #Ανδρουλάκης #ηγεσία #Κωνσταντινόπουλος #εξελίξεις
Keywords
Αναζητήσεις
pasok-esokommatika-pyra-ston-androulaki-gia-igetiko-restart--aichmiri-dilosi-nikou-papandreou.htm
Τυχαία Θέματα