Πατέλης: Δεν φοβόμαστε εξαγορές επιχειρήσεων στην Ελλάδα
Δεν υπάρχει φόβος βίαιων εξαγορών (buy outs) για επιχειρήσεις – κλειδιά στην Ελλάδα σύμφωνα με όσα είπε σε συζήτηση που συμμετείχε στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Αλέξης Πατέλης, Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού μαζί με τον κ. Άδ. Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την κα. Αndrea Moraru, Επικεφαλής ΕBRD Ελλάδας-Κύπρου και το κ. Νίκο Παππάς, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.
O κ. ΠατέληςΠως ο κορωνοϊός άλλαξε την στρατηγική της κυβέρνησης; "Πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερα στον τομέα της Υγείας, στην ψηφιοποίηση και η μεγάλη πρόκληση είναι να κεφαλαιοποιήσουμε το καλό όνομα που δημιουργήσαμε για την καλή διαχείριση του κορονοϊού και να το αξιοποιήσουμε για να προσελκύσουμε επενδύσεις. Μέχρι τώρα η Ελλάδα είχε τη φήμη του "αδύναμου κρίκου" και αυτό τώρα έχει αλλάξει. Η αλλαγή στην ψυχολογία των επενδυτών ότι η Ελλάδα δεν είναι υψηλού ρίσκου χώρα, δημιουργεί καλές βάσεις για περισσότερες επενδύσεις, ή και την προσέλκυση εργαζομένων στην Ελλάδα. Η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει αλλά και άλλες μεταρρυθμίσεις, αλλά το κλίμα είναι καλό", είπε ο κ. Πατέλης.
Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για πιθανές εξαγορές επιχειρήσεων στην Ελλάδα από το εξωτερικό και για ενδεχόμενη κίνηση «άμυνας» της χώρας με κεφαλαιακές ενισχύσεις του κράτους σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας ο κ. Πατέλης ανέφερε ότι δεν είναι πιθανές εξαγορές. Παράλληλα παραπέμποντας σε τάσεις της κοινής γνώμης δήλωσε ότι πλέον η πλειοψηφία των πολιτών ζητεί από την πολιτεία να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις παρεμβάσεις με δημόσιους πόρους στην ιδιωτική οικονομία. "Η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία κρατικής παρέμβασης και αν χρειαστεί θα το ξανακάνει. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η αλλαγή της κοινής γνώμης ότι δεν πρέπει να σπαταλήσουμε πόρους. Το πρόγραμμα που προτείνει η Κομισιόν είναι φιλόδοξο, είναι ακόμη υπό συζήτηση, τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί και τότε θα προχωρήσουμε με την καλύτερη στρατηγική για την υλοποίησή του." είπε κλείνοντας ο κ. Πατέλης.
Η κα. Moraru τόνισε ότι ο κορωνοϊός δεν επηρέασε την στρατηγική της EBRD. "Θα επενδύσουμε περισσότερο στην Ελλάδα. Δράσαμε πολύ γρήγορα την περίοδο της κρίσης για την υποστήριξη των πελατών μας και θέλουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το εμπόριο. Έχουμε εκπονήσει ήδη ένα επιτυχημένο πρόγραμμα για το εμπόριο, η Ελλάδα για εμάς έχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε αυτό τον κλάδο. Ήδη συνεργαζόμαστε με 5 τράπεζες και 2 εταιρείες factoring. Η κρίση δεν θέλουμε να μας αποσπάσει από τη στρατηγική μας. "Επενδύουμε πολλά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργεια ( μία συμφωνία με τη ΔΕΗ σύντομα θα υπογραφεί), αλλά και σε προγράμματα απ-ανθρακοποίησης. Η Ελλάδα είναι η ιδανική χώρα με τον ήλιο, τον καιρό που έχει και θέλουμε να στηρίξουμε αυτό το κομμάτι επενδύσεων γιατί το θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό", σημείωσε η κα. Moraru. Η EBRD δεν επενδύει άμεσα στον τουρισμό, αλλά σε προγράμματα ανακαίνισης κτιρίων, κυρίως γραφείων. Πρόσφατα ανακαίνισε το κτίριο του Παπαστράτου στον Πειραιά.
Σε ερώτηση του κ. Ζαχαρού αν η EBRD και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν δυσκολία να δανειοδοτηθούν από τις τράπεζες, απάντησε ότι η EBRD έχει μία πολύ δυναμική ομάδα στην Αθήνα που λειτουργεί συμβουλευτικά σε όλες τις εταιρίες και παρέχει βοήθεια στην εκπόνηση business plans και στρατηγικής μάρκετινγκ. "Έχουμε ήδη εργαστεί με 80 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μία από αυτές την έχουμε χρηματοδοτήσει", συμπλήρωσε.
Ο κ. Παππάς είπε ότι στον τομέα των επενδύσεων, τα μηνύματα είναι ανησυχητικά. Η Ελλάδα είναι στην κορυφή της λίστας από πλευράς ρίσκου και βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ύφεση που βασίζεται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως το ότι έχει πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ότι η ανεργία είναι σε υψηλά (σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης) επίπεδα και γιατί μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της χώρας εξαρτάται από τον τουρισμό.
"Θα αναμέναμε μία κρατική παρέμβαση που θα καλύπτει το ρίσκο επενδύσεων. Επενδύσεις σε κρατικές υποδομές, όπως ο αυτοκινητόδρομος E65 είναι σε καθυστέρηση. Αυτό σημαίνει ότι καθυστερούν μεγάλα επενδυτικά έργα που θα δημιουργήσουν 40 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας”, ανέφερε ο κ. Παππας.
"Πρέπει να βελτιώσουμε τον τραπεζικό τομέα. Οι επενδύσεις θα εξελιχθούν σε μία κατάσταση βαθιάς ύφεσης, αν δεν κινηθούμε γρήγορα. Τα τραπεζικά κριτήρια δεν είναι τα σωστά σε περιπτώσεις κρίσης, πρέπει να δράσουμε πιο γρήγορα και αν αφήσουμε την οικονομία να συρρικνωθεί, τότε θα έχουμε πολλές εταιρίες να καταρρεύσουν. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα δούμε μία καμπύλη στις επενδύσεις τύπου V αλλά τύπου L", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.
"Η Ελλάδα χρειάζεται μία δραστική κρατική παρέμβαση. Στη Γερμανία αυτή η ιδέα είναι τώρα κάτι που εξελίσσεται, δεν πρέπει να την αποκλείσουμε εμείς. Το γερμανικό κράτος θα εξαγοράσει το 20% της Lufthansa για να μην καταρρεύσει. Η επένδυση σε μεγάλα αναγκαία έργα υποδομής είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη", είπε κλείνοντας ο κ. Παππάς.
ΠατέληςΚυβέρνησηΜητσοτακηςΣΥΜΒΟΥΛΟΣ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Χωρίς «πέναλτι» η άρση ακινησίας των οχημάτων
- Λέσβος: Παράταση δηλώσεων για το Κτηματολόγιο
- Στην Pitch ανέθεσε η LeasePlan Hellas
- Γιώργος Χαντζηνικολάου (Τρ. Πειραιώς): Η πανδημία επιτάχυνε την τραπεζική μετάβαση στην ψηφιακή εποχή
- Σκληρή αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Οι δηλώσεις Αλ. Τσίπρα, Κ. Καραμανλή και Ν. Ταχιάου
- Αυστρία: Περισσότεροι οι θάνατοι από την «κλασσική» γρίπη παρά από τον κορωνοϊό
- Προσφυγικό Να αναθεωρηθεί η Κοινή Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας
- Η Eurocert με νέο λογότυπο
- Σάλλας: Αλλάζει η Ελλάδα με αφορμή τον κορωνοϊό – Η οικονομία θα εκτοξευθεί σαν ελατήριο
- Σάλλας: Περιορισμένη η επίπτωση του κορωνοϊού στο Τραπεζικό Σύστημα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Χρηματιστήριο: Τριήμερη πτώση με απώλειες 2,6 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση
- Πατέλης: Δεν φοβόμαστε εξαγορές επιχειρήσεων στην Ελλάδα
- Τέλος η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας στους Δήμους
- Υπό το «βάρος» της Fed η Wall Street
- Εργάνη Μαΐου: Θετικό ισοζύγιο, αλλά με λιγότερες θέσεις εργασίας
- Airbnb: Σημάδια ανάκαμψης το Μάιο λόγω εσωτερικού τουρισμού
- Υπ. Εργασίας, ΟΑΕΔ και Google «μαζί» σε πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων
- Φραγκάκης (ΕΟΤ):Η Ελλάδα σε διαρκή τουριστική καμπάνια μέχρι το 2021
- Ο Σάλλας βλέπει «εκτόξευση», μετά την ύφεση
- ΥΠΕΞ: Απάντηση σε Τσαβούσογλου για τη συμφωνία Ελλάδας- Ιταλίας

- Τελευταία Νέα Reporter
- Πατέλης: Δεν φοβόμαστε εξαγορές επιχειρήσεων στην Ελλάδα
- Χρηματιστήριο: Τριήμερη πτώση με απώλειες 2,6 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση
- Εργάνη Μαΐου: Θετικό ισοζύγιο, αλλά με λιγότερες θέσεις εργασίας
- Υπ. Εργασίας, ΟΑΕΔ και Google «μαζί» σε πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων
- Υπό το «βάρος» της Fed η Wall Street
- Airbnb: Σημάδια ανάκαμψης το Μάιο λόγω εσωτερικού τουρισμού
- Ο Σάλλας βλέπει «εκτόξευση», μετά την ύφεση
- Τέλος η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας στους Δήμους
- Φραγκάκης (ΕΟΤ):Η Ελλάδα σε διαρκή τουριστική καμπάνια μέχρι το 2021
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ικτίνος: Πτώση τζίρου 26,4% λόγω νέου συστήματος εξόρυξης - Πιέσεις και στην κερδοφορία
- Τσίπρας: ''Η ύφεση στην Ελλάδα ήρθε πριν την πανδημία και οφείλεται στην πολιτική της ΝΔ''
- Ικτίνος: Κέρδη προ φόρων 5,96 εκατ. σε ενοποιημένη βάση
- Λέσβος: Παράταση δηλώσεων για το Κτηματολόγιο
- Ρέτσος για την καμπάνια του τουρισμού: Eίναι θετικό ότι γίνεται κουβέντα, ακόμα και αν γίνεται κριτική
- Facebook και Google υποστηρίζουν τη φυλετική ισότητα στα λόγια. Τι γίνεται όμως στην πράξη;
- Ικτίνος: Κέρδη προ φόρων 5,96 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, μείωση πωλήσεων το 2019
- ΟΠΑΠ: Επιτυχής η επιστροφή στην καθημερινότητα για το δίκτυο των πρακτορείων
- Μπορέλ - Μπρετόν: Nα ενισχυθεί συνολικά η αυτονομία της Ευρώπης μετά την κρίση του κορονοϊού