Πετρέλαιο: Βουτιά στις τιμές, καθώς διαφαίνεται αποκλιμάκωση στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν δραματική πτώση στην αρχή της εβδομάδας μετά την περιορισμένη αντίδραση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν. Οι αγορές εκτιμούν τώρα ότι μία περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης μοιάζει απίθανη.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε άλλωστε πως δεν σχεδιάζει άμεση απάντηση στα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν. Συνεπώς, εκτιμάται ότι βαίνουμε προς εκτόνωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Μετά από εβδομάδες εικασιών για το πώς θα αντιδρούσε το Ισραήλ,

συμπεριλαμβανομένων των αναφορών ότι θα μπορούσε να στοχεύσει τοποθεσίες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιράν, το σχετικά περιορισμένο εύρος της επίθεσης το Σάββατο βοήθησε στη μείωση των εντάσεων στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου είχε απώλειες έως και 6,05% στα 67,44 δολάρια ανά βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το πετρέλαιο τύπου brent παραδόσεως Δεκεμβρίου χάνει 5,86% στα 71,59 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.

Η γνώμη στις αγορές πετρελαίου φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι οι τιμές δεν αναμένεται να ανέβουν σημαντικά στο άμεσο μέλλον. Ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates, είπε στο CNBC ότι τώρα «είναι δύσκολο να δούμε τις τιμές του αργού πετρελαίου Brent να αγγίζουν τα 80 δολάρια στο άμεσο μέλλον».

Οι Warren Patterson και Ewa Manthey της ING καθώς και ο Saul Kavonic του MST Marquee βλέπουν επίσης τις περιορισμένες επιθέσεις του Ισραήλ ως άνοιγμα της πόρτας για αποκλιμάκωση. Μια αποκλιμάκωση που θα αναγκάσει τις αγορές να επικεντρωθούν εκ νέου στην πλεονασματική προσφορά και στην ανεπαρκή ζήτηση.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #Τιμές #ΜΠΡΕΝΤ #αργο #Μέση_Ανατολή #Ιράν #Ισραήλ
Keywords
Αναζητήσεις
petrelaio-voutia-stis-times-kathos-diafainetai-apoklimakosi-stis-scheseis-israil-iran.htm
Τυχαία Θέματα