Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής: «Ταβάνι» στις δαπάνες για φορείς και υπουργεία

Το Γενικό Λογιστήριο εξέδωσε εγκύκλίο για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2023-2026. Έτσι, οι φορείς (Υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, εποπτευόμενοι φορείς, ΑΔΑ) καλούνται να εξειδικεύσουν το βασικό σενάριο της περιόδου που καλύπτει: α) το τρέχον έτος (2022), β) το έτος του επόμενου προϋπολογισμού (2023) και γ) τα τρία επόμενα έτη (2024-2026).

Ως βασικό σενάριο ορίζεται η διενέργεια προβλέψεων εσόδων και εξόδων ανά έτος για όλη την περίοδο 2022-2026, λαμβάνοντας υπόψη τα κατωτέρω: α. Τα πραγματοποιηθέντα μεγέθη του 2020 και του 2021, εξαιρώντας την
επίδραση επί των μεγεθών αυτών της πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισής της.
β. Τις ενδεικτικές μακροοικονομικές προβλέψεις για τη συγκεκριμένη περίοδο (ρυθμός ανάπτυξης, πληθωρισμός, ανεργία, κλπ), λαμβάνοντας υπόψη ότι ενδέχεται να επικαιροποιηθούν κατά την εκπόνηση του τελικού μακροοικονομικού σεναρίου.
γ. Τις επικαιροποιημένες αποδόσεις των παρεμβάσεων δαπανών και εσόδων που ίσχυαν μέχρι τώρα.
δ. Τη γνώση ή τις βάσιμες εκτιμήσεις περί διαφοροποιήσεων που είναι δρομολογημένες ή ιδιαίτερα πιθανό να συμβούν κατά τα επόμενα έτη (π.χ. διακοπή μίας μίσθωσης ακινήτου).

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι από το έτος 2023 αναμένεται η απενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επέτρεψε την προσωρινή απόκλιση από τους δημοσιονομικούς κανόνες τα έτη 2020-2022. Ως εκ τούτου η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ, θα δεσμευθεί εκ νέου στην εφαρμογή δημοσιονομικών κανόνων και την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2023-2026. Υπενθυμίζεται ότι το όριο δαπανών στο Ταμειακό Σύνολο Κρατικού Προϋπολογισμού θα πρέπει από τα 67,9 δισ. ευρώ φέτος να περιοριστεί στα 64,6 δισ. το 2023 και να μείνει σε ανάλογα επίπεδα στη συνέχεια. Γιώργος ΑλεξάκηςδαπάνεςΦΟΡΕΙΣΜεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής
Keywords
Τυχαία Θέματα