Πλήγμα για την αγορά ακινήτων το πάγωμα των κινεζικών επενδύσεων

Στις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊου αποδίδεται η "εξαφάνιση" των Κινέζων επενδυτών από την αγορά ακινήτων, στερώντας μια σημαντική πηγή εσόδων για τον κλάδο και ιδίως για το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής "χρυσή βίζα".

Στροφή 180 μοιρών παρατηρείται σε σχέση με τις αρχές του 2020 για το ενδιαφέρον Κινέζων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων και την απόκτηση της άδειας παραμονής "χρυσή βίζα". Εξέλιξη που φυσικά αποδίδεται στις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και την ειδική θέση της Κίνας στο επιδημιολογικό ντόμινο των εξελίξεων.

Όπως σημειώνει σε ανάλυση του

το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, σύμφωνα με τις επισκέψεις ξένων χρηστών που ενδιαφέρονται για αγορά ή ενοικίαση ακινήτου, το ενδιαφέρον εκτινάχθηκε κατά 30% σε σχέση με το Μάιο του 2019. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Κύπρος, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ελβετία και ο Καναδάς.

Ηχηρή μπορεί να χαρακτηριστεί η απουσία της Κίνας από τη σχετική λίστα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως οι Κινέζοι επενδυτές εντάσσονταν κατά το αντίστοιχο περισινό διάστημα μεταξύ των πιο κινητικών ενδιαφερόμενων. Σε εκδήλωση μάλιστα, της Ένωσης Κινέζων Επενδυτών Ελλάδας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών τον προηγούμενο Ιανουάριο είχε προβλεφθεί ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2020.

Μειωμένη η χορήγηση αδειών διαμονής

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής από τις αρχές του έτους έχουν εκδοθεί μόλις 217 νέες άδειες παραμονής, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 7.550 από την έναρξη του προγράμματος. Από αυτές το 73%, δηλαδή 5.504 άδειες, αφορούν Κινέζους επενδυτές ενώ από τις υπόλοιπες χώρες ξεχωρίζουν η Τουρκία (519 άδειες), η Ρωσία (374 άδειες), ο Λίβανος με 156, η Αίγυπτος με 152, το Ιράν με 120 και το Ιράκ με 93 άδειες αντίστοιχα.

Όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί η συμμετοχή ή μη των Κινέζων επενδυτών είναι αυτή που εν πολλοίς καθορίζει την επιτυχία του προγράμματος χορήγησης αδειών. Η επίδραση της πανδημίας δεν περιορίζεται μόνο στην αδυναμία ταξιδιού για την πραγματοποίση αγορών ακινήτων. Πολλοί επενδυτές επιλέγουν να μεταθέσουν τα πλάνα τους σε μεταγενέστερο χρόνο ενώ σίγουρα η κατάρρευση των αποδόσεων των επενδύσεων στη βραχυχρόνια μίσθωση και σε εμπορικούς τομείς μειώνει τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων σε εκείνες που αφορούν την απόκτηση κατοικίας για ιδία χρήση.

ακίνηταΚίνακορονοιόςαγορά ακινήτωνreal estateβραχυχρόνια μίσθωση
Keywords
Τυχαία Θέματα