Ποιες επιχειρήσεις θα μπουν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών

Πάγιες δαπάνες μέχρι και το ύψος των 3 εκατομμυρίων ευρώ θα μπορεί να καλύπτει το κράτος με τα σημερινά δεδομένα των κρατικών ενισχύσεων όπως έχουν διαμορφωθεί από την ΕΕ, με βάση τα όσα είπε χτες στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως τόνισε, με διάταξη νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

«Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά,

θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων.

Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρά εντατικά η τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» ανέφερε και προσέθεσε:

«Παράλληλα, συμμετέχουμε, με προτάσεις, στις διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση, βελτίωση και επέκταση του Προσωρινού Πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι, πάλι, σε εξέλιξη.

Διαπραγματεύσεις για υψηλότερα ανώτατα όρια χρηματοδότησης και νέα, καλύτερα, δεδομένα για τις επιχειρήσεις».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αξίας 450 εκατ. ευρώ και όπως λένε οι πρώτες πληροφορίες θα «τρέξει» από τον επόμενο μήνα.

Με βάση το όριο που υπάρχει σήμερα των 3 εκ. το οποίο, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, δεν έχει αξιοποιηθεί αρκούντως, προβλέπεται επιδότηση των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων. Βέβαια ο υπουργός είπε ότι το «ευέλικτο» ευρωπαϊκό καθεστώς για τις κρατικές ενισχύσεις είναι σε διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για αύξηση του προηγούμενου ορίου.

Στόχος είναι να απλωθεί δίκτυ προστασίας σε επιχειρήσεις σε νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας που είχαν πτώση του τζίρου τουλάχιστον 30% (αυτό είναι ένα όριο που θέτει ο Κανονισμός της ΕΡ) από το περασμένο Μάρτιο έως το Δεκέμβριο και δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ανελαστικές δαπάνες με αποτέλεσμα να εμφανίσουν ζημιές και βέβαια έχουν ορίζοντα βιωσιμότητας. Η στήριξη θα αφορά όλο το φάσμα των πάγιων εξόδων της επιχείρησης με ιδιαίτερη βαρύτητα τις ασφαλιστικές εισφορές και τα σημαντικότερα λειτουργικά κόστη όπως το ηλεκτρικό ρεύμα φυσικό αέριο και γενικά υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για το περίγραμμα των ενισχύσεων και στη συνέχεια μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα θα υπάρξει εξειδίκευση του πλαισίου (κριτήρια για το ύψος του ποσού και τους δικαιούχους, τρόπος και χρόνος χορήγησης της ενίσχυσης κ.α)

Να σημειωθεί ότι από την Άνοιξη του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας η Κομισιόν κινήθηκε γρήγορα ώστε να χαλαρώσει το πλαίσιο κοινοτικών κανόνων περί παραβίασης του ανταγωνισμού για τις κρατικές ενισχύσεις αναθεωρώντας το μάλιστα επί τα βελτίω στην πορεία.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέτεινε έως τις 30 Ιουνίου 2021το προσωρινό πλαίσιο που έληγε κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με την Επιτροπή στόχος είναι να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να στηρίξουν τις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της κρίσης του κορονοϊού, ιδίως στις περιπτώσεις που δεν έχει παρουσιαστεί η ανάγκη ούτε έχει αξιοποιηθεί πλήρως μέχρι στιγμής η ικανότητα χρήσης του προσωρινού πλαισίου, προστατεύοντας παράλληλα τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Πριν από τις 30 Ιουνίου 2021, η Επιτροπή θα επανεξετάσει κατά πόσο υπάρχει ανάγκη περαιτέρω παράτασης ή προσαρμογής του προσωρινού πλαισίου.

Η στήριξη των επιχειρήσεων αυτών μέσω της συνεισφοράς στην κάλυψη μέρους των εξόδων τους σε προσωρινή βάση αποσκοπεί στην πρόληψη της επιδείνωσης του κεφαλαίου τους, στη διατήρηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και στην παροχή σε αυτές ενός ισχυρού εφαλτηρίου για την ανάκαμψή τους. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα για πιο στοχευμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα την χρειάζονται.

Γιώργος Αλεξάκης

Χρήστος Σταίκούραςεπιδότηση πάγιων δαπανώνελληνική οικονομίαμέτρα στήριξηςΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα