Πώς βλέπουν οι ελληνικές επιχειρήσεις το «Ελλάδα 2.0»
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων Next Generation EU (NGEU) και το Εθνικό Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» στοχεύουν στην ενίσχυση της μετάβασης σε μια πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική οικονομία στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, μέσω της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας. Παράλληλα θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, δημιουργώντας μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
Η Deloitte Βορειοδυτικής Ευρώπης και η Deloitte
Σε συνέχεια της ευρωπαϊκής μελέτης, η Deloitte Ελλάδος διενήργησε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, πανελλαδική έρευνα σε περισσότερες από 100 επιχειρήσεις, με σκοπό την αποτύπωση της αντίληψης της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας αναφορικά με το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», καθώς και τη δυνατότητα αλλά και τις προϋποθέσεις αξιοποίησης των πόρων του προγράμματος με γνώμονα τις μελλοντικές επιχειρηματικές ανάγκες των εταιρειών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Στο πλαίσιο της πανελλαδικής έρευνας, αναδείχθηκαν τα σημαντικότερα ευρήματα τα οποία έχουν κατηγοριοποιηθεί στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
1. Η γενικότερη αντίληψη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για το «Ελλάδα 2.0»
Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις. Στη βάση αυτή, περισσότερες από 9 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις θεωρούν το πρόγραμμα στρατηγικό και απαραίτητο μέσο για τη στήριξη των πολιτικών ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, εκφράστηκε η άποψη ότι η Ψηφιοποίηση και η Καινοτομία (23%), η Έρευνα και Ανάπτυξη (19%), το Περιβάλλον και η Βιωσιμότητα (17%) και οι Υποδομές (16%) αναμένεται να διαδραματίσουν το σημαντικότερο ρόλο στην ανάκαμψη αυτή.
Αντίστοιχα, η γραφειοκρατία/καθυστέρηση διαδικασιών (32%), η καθυστέρηση/αδυναμία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων (32%) και η απορροφητικότητα (24%), αναδείχθηκαν ως οι σημαντικότερες προκλήσεις που οφείλουν να υπερκεραστούν με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».
2. Ψηφιακός μετασχηματισμός
Παρότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα θεωρεί ότι ο βαθμός της ψηφιακής ωριμότητας εντός της επιχείρησής τους κρίνεται ως «Ικανοποιητικός» σε ποσοστό μόλις 41%, περισσότερο από το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων σκοπεύει να αξιοποιήσει έως και το 50% του επενδυτικού τους πλάνου για τα επόμενα χρόνια σε επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού.
Στο δρόμο προς ένα πιο ψηφιακό μέλλον, η πανελλαδική έρευνα ανέδειξε την κυβερνοασφάλεια (23%) και την έλλειψη γνώσεων και δεξιοτήτων (30%) ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις που χρειάζεται να υπερκεραστούν.
3. Έρευνα και καινοτομία
Περισσότερο από το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων πιστεύει ότι το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες της επιχείρησης, με γνώμονα την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Μάλιστα, οι Επιχορηγήσεις (39%) και τα Εθνικά Προγράμματα όπως το «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» (30%) χαρακτηρίστηκαν από τις ελληνικές επιχειρήσεις ως οι σημαντικότεροι πόροι προς αξιοποίηση για την έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το 90% των επιχειρήσεων αναγνωρίζει σε μεγάλο, ή πολύ μεγάλο βαθμό τη δημιουργία μιας στρατηγικής σχέσης μεταξύ Καινοτομίας και Βιωσιμότητας ως πολύ προοδευτική και αναγκαία για την ανάπτυξη ισχυρού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
4. Πράσινη μετάβαση
Σχεδόν το 70% των ελληνικών επιχειρήσεων πιστεύει ότι το πρόγραμμα μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις/ανάγκες της επιχείρησης με γνώμονα την πράσινη μετάβαση.
Επιπρόσθετα, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (23%) και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης (16%), αποτελούν τους δημοφιλέστερους τομείς για επενδύσεις πράσινης μετάβασης, ενώ παράλληλα η κοινωνική ευθύνη (21%) και η θετική εικόνα και φήμη της επιχείρησης (20%), αναδεικνύονται ως τα σημαντικότερα κίνητρα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης (ESG).
Η έλλειψη πόρων και χρηματοδότησης ή/και φορολογικών κινήτρων (53%), τα υψηλά κόστη και οι ανεπαρκείς προϋπολογισμοί (42%), καθώς και η αβεβαιότητα σχετικά με την απόδοση των επενδύσεων (38%) αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την υλοποίηση βέλτιστων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης.
5. Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή
Η δυσκολία εξεύρεσης ικανά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν το 75% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί την έλλειψη εξειδικευμένων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, ως τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, τουλάχιστον 6 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εξεύρεση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού.
Στη βάση αυτή, περισσότερο από το 80% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι η μεταρρύθμιση που στοχεύει στη ριζική αναθεώρηση και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος αναβάθμισης δεξιοτήτων του ενεργού πληθυσμού, θα αποτελέσει ουσιαστικό παράγοντα για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Επιπρόσθετα, όπως ανέδειξε και η πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα της Deloitte σχετικά με την εκπαίδευση STEM, το ζητούμενο είναι η προώθηση της κριτικής και των υβριδικών ικανοτήτων, αλλά και η στροφή στην πρωτότυπη σκέψη και στην προσαρμοστικότητα που πρέπει να επιδεικνύεται ενόψει της συνεχούς αβεβαιότητας.
6. Επενδύσεις και αναπτυξιακό πλάνο
Καταλήγοντας, η έκθεση αναδεικνύει το ανθρώπινο δυναμικό (20%), τις τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών (19%) και την έρευνα & ανάπτυξη (16%), ως τους δημοφιλέστερους τομείς προς επένδυση την επόμενη τριετία. Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν το 50% των ελληνικών επιχειρήσεων θεωρεί πολύ/πάρα πολύ πιθανό να αξιοποιήσει τους πόρους του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» για πιθανές εξαγορές ή συγχωνεύσεις.
next Generation EUDeloitteέρευναΤαμείο ΑνάκαμψηςΨηφιακός μετασχηματισμόςέρευνα και καινοτομίαπράσινη μετάβασηΑπασχόλησηΕπενδύσεις- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- ΕΟΔΥ: Τα rapid tests Covid την Παρασκευή 13/1
- Οι βιτρίνες του Ιανουαρίου στο Meat News
- Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Υπάλληλος γραφείου απολεσθέντων «ξάφριζε» επιβάτες
- Υποψήφιος δήμαρχος Κηφισιάς ο Βασίλης Ξυπολυτάς
- Συνεχίζεται η κρίση στα cryptos – Απολύσεις και στην Blockchain.com
- ΕΤΕπ: Παροχή τεχνικής βοήθειας για επενδύσεις ενεργειακής μετάβασης στο δημόσιο της Ελλάδας
- Το “μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα” σπάνιων γαιών στην Ευρώπη ανακαλύφθηκε στη Σουηδία
- Γιατί «ξαφνικά» πέφτουν τα spreads στα ελληνικά (και στα ιταλικά) ομόλογα;
- Αυτά είναι τα συμπτώματα των πιο επικίνδυνων καρκίνων - Άγνοια του κοινού
- Υποστηριζόμενη εργασία για ΑμΕΑ - Θεσμοθέτηση ρυθμιστικού πλαισίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Σουηδία: Ανακαλύφθηκε το «μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα» σπάνιων γαιών στην Ευρώπη
- Βενιζέλος: Πρέπει να ανακληθεί η γνωμοδότηση Ντογιάκου
- Κικίλιας: Ψήφος με γνώμονα τη σταθερότητα και πρόοδο της χώρας
- Σε υψηλά μηνών Bitcoin και Ethereum, κοιτώντας προς… ΗΠΑ
- Υπ. Εργασίας: Η υποστηριζόμενη εργασία για ΑμεΑ γίνεται πράξη
- Πώς βλέπουν οι ελληνικές επιχειρήσεις το «Ελλάδα 2.0»
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η βαριά κληρονομιά της ακρίβειας επισημοποιήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ
- ΗΠΑ: Σε χαμηλό 15 εβδομάδων οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας
- Ξεκινά το έργο κάλυψης του Μετρό με σήμα κινητής τηλεφωνίας
- ΗΠΑ: Αποκλιμακώθηκε στο 6,5% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο
![Πώς, Ελλάδα 2 0,pos, ellada 2 0](https://images32.inewsgr.com/4781/47815570/pos-vlepoun-oi-ellinikes-epicheiriseis-to-ellada-20-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Reporter
- Πώς βλέπουν οι ελληνικές επιχειρήσεις το «Ελλάδα 2.0»
- ΗΠΑ: Σε χαμηλό 15 εβδομάδων οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας
- Σε υψηλά μηνών Bitcoin και Ethereum, κοιτώντας προς… ΗΠΑ
- Βενιζέλος: Πρέπει να ανακληθεί η γνωμοδότηση Ντογιάκου
- Ξεκινά το έργο κάλυψης του Μετρό με σήμα κινητής τηλεφωνίας
- ΗΠΑ: Αποκλιμακώθηκε στο 6,5% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο
- Σουηδία: Ανακαλύφθηκε το «μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα» σπάνιων γαιών στην Ευρώπη
- Τσίπρας από Παίδων Πεντέλης: Στη χειρότερη στιγμή του το ΕΣΥ
- Υπ. Εργασίας: Η υποστηριζόμενη εργασία για ΑμεΑ γίνεται πράξη
- Ο Θανάσης Παφίλης επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Επέκταση του MyRoomie στην Πολωνία
- Mytilineos: Αλλαγές στην οργανωτική δομή και στο οργανόγραμμα
- Τον Οκτώβριο στην Αθήνα η συνεδρίαση της ΕKT
- Γ. Στουρνάρας: «Χρονιά συνεχιζόμενης αβεβαιότητας αλλά και ελπίδας το 2023»
- Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αύριο
- Με 88% στη ΒΙΣ η HQF της οικογένειας Φιλίππου
- Αυξάνουν λόγω ΦΠΑ οι τιμές σε rapid, self test και PCR
- Το αυξανόμενο κόστος του digital αλλάζει τις προτεραιότητες μέτρησης
- Ουκρανία: Στη Σολεντάρ «συνεχίζει να υπάρχει ουκρανική αντίσταση», σύμφωνα με φιλορώσο αξιωματούχο