Προτάσεις- «αντίδοτο» της ΡΑΕ για την άνοδο των τιμών ενέργειας

Να απαντήσει στα όσα συμβαίνουν στην αγορά ενέργειας με τις αυξήσεις αλλά και την αδυναμία κατανόησης των λογαριασμών από τους καταναλωτές επιχειρεί με μια δέσμη προτεινόμενων μέτρων η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Έχοντας δεχθεί κύμα κριτικής το τελευταίο διάστημα τόσο από τους πελάτες χαμηλής όσο και από αυτούς της μέσης τάσης προσπαθεί να αποκαταστήσει όρους διαφάνειας στην αγορά με τέσσερα μέτρα που παρουσιάστηκαν σε τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των προμηθευτών ρεύματος την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά τα μέτρα περιλαμβάνουν:

· Την κατάργηση της

πάγιας χρέωσης.

· Την παροχή και τιμολογίων με σταθερή χρέωση πέρα από εκείνα που περιλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογές ανάλογα με την διακύμανση των τιμών χονδρικής στο χρηματιστήριο ενέργειας.

· Την θέσπιση ορίου 30 % στην διακύμανση των προσαυξήσεων λόγω εφαρμογής των ρητρών που συνδέονται με την τιμή χονδρικής.

· Την κατάργηση του πέναλτι για πρόωρη αποχώρηση του καταναλωτή από έναν προμηθευτή, πριν λήξει το συμβόλαιο.

·

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι προτάσεις αυτές θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα οπότε πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση της αρχής με τους εκπροσώπους των προμηθευτών.

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς με τα μέτρα για τιμολόγια χωρίς πάγιο και άνευ ρήτρας διακύμανσης προσφέρονται «παραβιάζοντα ανοικτές θύραις» καθώς ήδη προσφέρονται στην αγορά . Παράλληλα εκφράζουν την αντίθεση τους με την θέσπιση ορίου στην προσαύξηση των τιμολογίων, όπως και με την κατάργηση του πέναλτι για πρόωρη αποχώρηση καθώς, όπως αναφέρουν, θα πλήξει τον ανταγωνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη ΡΑΕ δεν υπήρξε μια σχετική ενημέρωση για την τηλεδιάσκεψη σε μια περίοδο που το θέμα καίει. Πολλοί καταναλωτές βλέπουν φουσκωμένους λογαριασμούς αλλά και αδυναμία κατανόησης του σύνθετου τρόπου τιμολόγησης. Να σημειωθεί ότι τα τιμολόγια του ρεύματος «πατάνε» σε μια σειρά από μεταβλητές που αφορούν τις τιμές του φυσικού αερίου (βασικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής) και των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που επιβαρύνουν κυρίως τις λιγνιτικές μονάδες αλλά και τις μονάδες φυσικού αερίου.

Παράλληλα με δεδομένη την ένταξη τους τελευταίους μήνες των λιγνιτών στο μίγμα παραγωγής ενέργειας αλλά και της αδυναμίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των καιρικών συνθηκών των αιολικών για σημαντική παραγωγή οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά έχουν «τσιμπήσει».

Γιώργος Αλεξάκης

ΡΑΕπροτάσειςΕνέργεια
Keywords
Τυχαία Θέματα