Πυροπροστασία: Απλές συστάσεις για κλάδεμα και καθαρισμούς, μετά τις αντιδράσεις

11:08 4/6/2024 - Πηγή: Reporter

Πίσω κάνει η κυβέρνηση λόγω αντιδράσεων στο θέμα της απόλυτης εφαρμογής του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας.Ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης αποφάσισε να «παγώσει» τα "βαριά" έργα, που προβλέπει ο Κανονισμός Πυροπροστασίας, προτάσσοντας τους καθαρισμούς και τα κλαδέματα, που προφανώς δε θα πρέπει σε μια κοινωνία που έχει περάσει όλα αυτά με τις πυρκαγιές, να περιμένει κανονισμούς για να πράξει.

Να σημειωθεί ότι με βάση τον Κανονισμό Πυροπροστασίας, που το 2023 συντάχθηκε και πήρε νομική μορφή, οι ιδιοκτήτες/τριες ακινήτων μέσα ή σε ακτίνα 300 μέτρων από δάση, δασικές και χορτολιβαδικές

εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις και μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και αστικών περιοχών θα πρέπει να να υποβάλουν Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας, Τεχνική Έκθεση και Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας.

Έτσι, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, χθες, Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τις πρωτοβουλίες για την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας μας και για την ενίσχυση της πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε Δήμους με περιαστικά δάση αναφερόμενος στο κλάδεμα και την αφαίρεση εύφλεκτων υλικών κάλεσε τους ιδιοκτήτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους στα “μέτωπα” αυτά, σημειώνοντας ότι τα υπόλοιπα μέτρα που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ είναι “ενδεικτικά”.

Όπως τόνισε, βέβαια, ο κ. Σκυλακάκης, αποφάσισε να μην αναβάλει την εφαρμογή του Κανονισμού αν και είχε σχετικές εισηγήσεις, εξηγώντας ότι "με βάση την κλιματική κρίση το επικείμενο καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο". Ο ίδιος εκτίμησε ότι "στα ιδιωτικά ακίνητα μέσα και κοντά στα δάση οι μόνοι που μπορούν να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της πυρκαγιάς είναι οι ιδιοκτήτες τους". Βέβαια, ο Κανονισμός απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις για φέτος, όπως την εκπόνηση έστω κάποιων σχεδίων από τους μηχανικούς που θα πρέπει να αναρτηθούν στη σχετική πλατφόρμα, κάτι που κοστίζει. Επίσης απαιτεί από τους δήμους εκπόνηση σχεδίων κτλ, κάτι που όπως αναφέρεται από πολλούς ΟΤΑ είναι δύσκολο να γίνει. Σε κάθε περίπτωση, από ένα άκρως σύνθετο πλαίσιο, πάμε σε μια "μεταβατική" διαδικασία, όπου βέβαια, επαφίεται στην καλή πίστη όλων να μην εκφυλιστεί απόλυτα για φέτος με "γιαλαντζί" σχέδια πυροπροστασίας κτλ.

"Δεν έχουν οι μηχανικοί την υποχρέωση να ακολουθήσουν τεχνικές προδιαγραφές του υπουργείου οι οποίες είναι ενδεικτικές. Συνεπώς, δεν είναι υποχρεωτικό ο ιδιοκτήτης να βάλει φράχτη ή να κάνει αυτό ή εκείνο. Σε συνεργασία με τον μηχανικό, ο πολίτης θα κάνει το καλύτερο που μπορεί να γίνει”, συμπλήρωσε, πάντως, ο υπουργός απαλλάσσοντας έτσι επί της ουσίας, προς ώρας, είτε από πρόστιμα είτε από δυσβάστακτα βάρη τους ιδιοκτήτες, όπως κατασκευές, όπως λέει ο σχετικός κανονισμός. μάνδρας ύψους 1 μέτρου με άκαυστα υλικά, τοποθέτηση πυράντοχων εξωτερικών κουφωμάτων, τοποθέτηση μεταλλικής άκαυστης σίτας, αντικατάσταση υδρορροών, πλήρωση διάκενων με άκαυστα υλικά ή ακόμα και αντικατάσταση στέγης, εγκατάσταση συστήματος καταιονισμού ύδατος κτλ

“Η πρώτη εφαρμογή είναι τα κλαδέματα και να μην έχει προσάναμμα απ' έξω από το σπίτι. Να μην έχει ο ιδιοκτήτης την μπουκάλα του αερίου έξω από το σπίτι σε σημείο που θα πάρει φωτιά. Αυτά είναι τα φετινά μέτρα”, δήλωσε ο υπουργός. Για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, ας δούμε στοιχεία από τις τεχνικές εκθέσεις που θα ετοιμάσουν οι μηχανικοί για του χρόνου, υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Παράλληλα ο ίδιος τόνισε ότι ο όλος κανονισμός, όπως ισχύει από το 2023, “χρειάζεται τροποποιήσεις, τις οποίες με υπουργικές αποφάσεις θα τις κάνουμε” “δεν χρειάζονται φανατισμοί υπέρ η κατά της εφαρμογής του κανονισμού πυροπροστασίας” τόνισε δίνοντας τον τόνο.

Πάντως, όπως ανέφερε, σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης της πρωτοβουλίας του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη λήψη προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας κατοικημένων περιοχών σε δήμους με περιαστικά δάση.

Για το σκοπό αυτό, διατίθενται 30 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα: «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου, που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η πρωτοβουλία, που διακρίνεται για την ευελιξία και την ταχύτητα στις προβλεπόμενες διαδικασίες υλοποίησης, αφορά στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Έχει, ήδη, εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιους δήμους - δυνητικούς δικαιούχους. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η μαζική κατάθεση προτάσεων από τους περισσότερους δήμους. Από τη συμμετοχή του συνόλου των δήμων που καλύπτει το πρόγραμμα (από 196 που προβλεπόταν αρχικά, αυξήθηκαν σε 217) εκτιμάται πως θα καλυφθεί περίπου το 60% του συνόλου των περιμετρικών ζωνών που περιβάλλουν οικισμούς που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών οικοσυστημάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία των δασικών χαρτών.

Υπενθυμίζεται πως οι δήμοι μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για συμμετοχή στην παραπάνω πρωτοβουλία έως τις 20.06.2024. Οι προτάσεις αξιολογούνται άμεσα και υλοποιούνται με σειρά χρονικής προτεραιότητας.

“Συνεχίζουμε, με αμείωτη ένταση, να υλοποιούμε μέτρα για την προστασία και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών μας. Οι νέες προδιαγραφές εκπόνησης διαχειριστικών μελετών δάσους που εισάγουμε, σχεδιάστηκαν με γνώμονα τις απαιτήσεις που επιτάσσουν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και ενσωματώνουμε πρακτικές για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας αυτών των μελετών. Παράλληλα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι απαραίτητες διαδικασίες για την πυροπροστασία κατοικημένων περιοχών σε δήμους με περιαστικά δάση. Υλοποιούμε μεγάλα έργα πρόληψης -όπως είναι το AntiNero- απέναντι στις πυρκαγιές. Επιπρόσθετα, έχει εκκινήσει η πρωτοβουλία -με πόρους ύψους 30 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο- για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, πλάτους 10 μέτρων, περιμετρικά οικισμών που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιών” τόνισε χαρακτηριστικά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σφοδρή αντίδραση του Συνηγόρου του Πολίτη

Πάντως, "πυρά" εξαπέλυσε ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης, πριν λίγα 24ωρα, κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά τα μέτρα πυροπροστασίας.

Σε επιστολή που απηύθυνε στους Θεόδωρο Σκυλακάκη, Νίκο Ταγαρά, Ευθύμιο Μπακογιάννη (γ.γ. χωρικού σχεδιασμού), Ευάγγελο Τουρνά (υφ. Πολιτικής Προστασίας) και Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη (υφ. Εσωτερικών) επισήμανε ότι το κράτος "δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό (άρθρα 24 και 17 του Συντάγματος) να μετακυλίει, σε μεγάλο βαθμό, τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα, μάλιστα, επαχθείς οικονομικά όρους για αυτούς".

Γιώργος Αλεξάκης

#ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ_ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ #Σκυλακάκης #Πυρκαγιές #Συνήγορος_του_πολίτη #δασικές_εκτάσεις
Keywords
Αναζητήσεις
pyroprostasia-meta-tis-antidraseis-systaseis-gia-kladema-kai-katharismous.htm
Τυχαία Θέματα