Ρευστότητα και καθυστερήσεις στην ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ «κτυπούν» την οικονομία της φιλοξενίας
Αναιμική είναι η κίνηση στις τουριστικές περιοχές παρά το τυπικό άνοιγμα της βρετανικής αγοράς. Μια ματιά κανείς να ρίξει στην κίνηση στους δρόμους των μεγαλων θερέτρων της χώρας αρκεί για να καταλάβει το τα συμβαίνει.
Στη Μύκονο, μεγάλες αλυσίδες όπως ο Όμιλος Δακτυλίδη παραμένουν κλειστές, ενώ άλλες επιχειρήσεις όπως η Mitsis Ηotels, Helios
Σε πολλές περιοχές ο πληρότητες των ξενοδοχείων κινούνται στο 15-20% ενώ η αβεβαιότητα κυριαρχεί. Πέρα από την αγωνία για το υγειονομικό κομμάτι, καθημερινά οι επαγγελματίες της φιλοξενίας αντιμετωπίζουν ανατροπές στις κρατήσεις με ακυρώσεις λόγω αλλαγών στα αεροπορικά δρομολόγια, που επιφέρουν συνακόλουθα μεταβολές στον προγραμματισμό των ταξιδιωτών.
Ήδη, στην οικονομία της φιλοξενίας ο πήχης έχει τεθεί χαμηλά, καθώς προϊόντος του χρόνου και με τα κρούσματα και την ύφεση να απλώνονται σε μεγάλες αγορές του ελληνικού τουρισμού δε φαίνεται κάτι να αλλάζει δραματικά εν όψει Αυγούστου.
«Δεν περιμένουμε πάνω από 15-20% της κίνησης του 2019 φέτος στο σύνολο του νησιού την ώρα που πρέπει εκτός του να υπάρχει ένα στοιχειώδες εισόδημα για τους εργαζόμενους οι μονάδες να συντηρηθούν ώστε να μπορούν να δουλέψουν του χρόνου», είπε ο πρόεδρος των ξενοδόχων των Αλυκών Ζακύνθου Άκης Ποταμίτης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο, με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στο νησί.
Ο ίδιος υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν προχώρησε από την κυβέρνηση η πραγματοποίηση τεστ στις μεγάλες πόλεις των βασικών χωρών προέλευσης των αφίξεων, κάτι που θα θωράκιζε περισσότερο τις τοπικές κοινότητες στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Σημειώνεται ότι πρόγραμμα επιβράβευσης “Covid Bonus” σε υγιείς τουρίστες του εξωτερικού που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος λέγοντας πως επιχειρηματίες που πλήττονται από την πανδημία και δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας, προτίθενται μέσω των τοπικών Ενώσεων Ξενοδόχων να χρηματοδοτούν το 50% του τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού που είναι απαραίτητο 72 ώρες πριν την άφιξη, εφόσον βγει αρνητικό, ώστε να τονώσουν τον τουρισμό.
Κενό γράμμα ακόμη η ολική επιδότηση εισφορών
Τα παράπονα βέβαια εκτείνονται και στη λειτουργία του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ καθώς ακόμη δεν έχει γίνει πράξη η δέσμευση του Πρωθυπουργού, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο Reporter.gr, ότι το κράτος θα καλύψει το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, που υπό κανονικές συνθήκες θα βάρυναν τον επιχειρηματία. Αυτό, όπως μεταφέρεται στο Reporter.gr έχει ως αποτέλεσμα παρά τη διάθεση πολλών εργοδοτών να μην προχωρούν προσλήψεις προσωπικού και έτσι πολλές μονάδες να είναι υποστελεχωμένες.
Κλειδί η ρευστότητα
Με βάση πάντως και τον 4ο κύκλο της έρευνας του ΙΤΕΠ "Covid-19 και Ελληνική Ξενοδοχία" που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κατά το διάστημα από 30 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου 2020, σε δείγμα 1.941 ξενοδοχείων εκ του συνόλου των 9.999 μελών του Επιμελητηρίου (ήτοι το 19,4% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων της χώρας), τα ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανοίξει ή πρόκειται να ανοίξουν μέχρι τον Αύγουστο φτάνουν στο 84% του συνόλου τους. Σε ποσοστό 9% δεν έχουν αποφασίσει πότε θα ανοίξουν ακόμη, ενώ σε ποσοστό 6,4% έχουν αποφασίσει να μην ανοίξουν φέτος.
Όπως αναφέρεται οι ξενοδόχοι ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, διαβλέπουν πτώση του τζίρου κατά μ.ο. 67% (από τα 8,4 δις ευρώ το 2019 στα 2,8 δις ευρώ το 2020, συνολική απώλεια 5,6 δις) και κάμψη της απασχόλησης κατά 35% (από 186.574 εργαζόμενους το 2019 στους 120.979 εργαζόμενους το 2020).
Αναλυτικότερα, το 96,9% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας βλέπει πτώση του τζίρου κατά μ.ο. 65,5%, ενώ για το 98% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας η αντίστοιχη πτώση προβλέπεται κατά μ.ο. στο 73%.
Υπενθυμίζεται πως -για την καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης των μεγεθών- στον 2ο κύκλο της έρευνας (Απρίλιος 2020), το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας έβλεπε ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά μ.ο. 56,3% και αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας ανέμενε μείωση του τζίρου κατά μ.ο. 56,1% ήτοι συνολική απώλεια τζίρου 4,5 δις ευρώ.
Ακόμη επιπλέον των προβλεπόμενων απωλειών έχουν ήδη δημιουργηθεί για τα ξενοδοχεία υποχρεώσεις που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη ρευστότητά τους, όπως προκύπτει από την έρευνα. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη επιστρέψει σε tour operators, travel agents και πελάτες 161.351.954 ευρώ, έχουν ήδη εκδώσει vouchers συνολικής αξίας 89.968.317 ευρώ και παραμένουν σε εκκρεμότητα επιστροφές που φτάνουν τα 143.250.937 ευρώ. Το αθροιζόμενο ποσό μόνο για τις υποχρεώσεις αυτής της κατηγορίας φτάνει τα 394.571.208 ευρώ.
Σε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, το στοίχημα της ρευατότητας είναι κομβικό καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες των ξενοδοχείων διαμορφώνονται στα 1,66 δις ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι όπως αναφέρει η έρευνα του ΙΤΕΠ, έχουν υποβληθεί αιτήσεις σε προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 1,576 δις ευρώ, με τις εγκρίσεις να ανέρχονται στα 743 εκ. ευρώ. Από το ποσό αυτό εκτιμάται ότι έχουν εκταμιευτεί μέχρι 10 Ιουλίου 2020 μόλις 77 εκ. ευρώ.
Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την επιβάρυνση στο κόστος λειτουργίας που επιφέρει η εφαρμογή των πρωτοκόλλων, που φτάνει συχνά και το 7% των συνολικών λειτουργικών εξόδων. Είναι προφανές ότι με αυτήν την κατάσταση το άνοιγμα μιας μονάδας είναι συχνά πράξη ηρωισμού και προσπάθειας εθνικής στήριξης της τουριστικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια. Ενδεικτική πριν λίγες μέρες με αφορμή την έρτευνα του ΙΤΕΠ "Covid -19 και Ελληνική Ξενοδοχία", η δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός:
«Οι ξενοδόχοι ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους και κάνουν το χρέος τους απέναντι στους εργαζόμενούς τους, την εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται στον τουρισμό. Είναι όμως σαφές πως η μάχη αυτή δίνεται σε πολύ αντίξοες συνθήκες, με τη χαμηλή ζήτηση και την έλλειψη ρευστότητας να αποτελούν τροχοπέδη για τα αποτελέσματα των ξενοδοχείων. Μόνος στόχος είναι να διασώσουμε ό,τι μπορεί διασωθεί, καθώς γνωρίζουμε πια όλοι ότι είναι μια χρονιά μεγάλων απωλειών. Γι αυτό επανειλημμένα το ΞΕΕ, από την αρχή αυτής της μεγάλης περιπέτειας, έχει τονίσει πως το μεγάλο και κρίσιμο ζητούμενο για τα ξενοδοχεία είναι η ρευστότητα. Οι πόροι από τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν εξαγγελθεί, δεν έχουν φτάσει ακόμη στα ξενοδοχεία.»
Γιώργος Αλεξάκης
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ & ΛΟΙΠΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑσυνεργασίαΠανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ζώδια: Οι προβλέψεις για σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουλίου
- Στο "σφυρί" 26 ακίνητα από την PQH
- Αγορά πρώτης κατοικίας: Αφορολόγητες οι γονικές δωρεές έως 150.000 ευρώ- Παραδείγματα
- Covid-19: «Χορός» διαπραγματεύσεων για την προμήθεια του εμβολίου
- Θεσσαλονίκη: Λουκέτο εν όψει για το 30% των καταστημάτων εστίασης
- 4η ημέρα σκληρών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες - Γιατί ξέσπασε ο Μακρόν - Όλα τα σενάρια
- Αναδρομικά 11 μηνών για όλους τους συνταξιούχους: Ποια λύση πρέπει να δοθεί
- Σοφόν... το ασαφές: Όταν έχει μεγάλη διάρκεια η συσσώρευση
- Ικανοποίηση εκφράζει ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς
- Αφορολόγητη η αγορά πρώτης κατοικίας με γονική δωρεά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Τελευταία Νέα Reporter
- Ρευστότητα και καθυστερήσεις στην ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ «κτυπούν» την οικονομία της φιλοξενίας
- Αφορολόγητο γονικών παροχών, «voucher» τουρισμού- μετοχών, να «ζεσταθεί» η αγορά
- Στο σφυρί ακίνητα της ΑΤΕ από την PQH
- Ικανοποιημένοι πήγαν για ύπνο Ρούτε και Κουρτς
- Σύνοδος Κορυφής: Θρίλερ μέχρις εσχάτων...
- Έκκληση από γερμανικά κρατίδια να μην αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα
- «Πράσινο φως» στον East Med από το Ισραήλ
- Handelsblatt: Οι Έλληνες πιστεύουν και πάλι στο κράτος
- Ιερώνυμος: Παιχνίδια του Ερντογάν η απόφαση για την Αγιά Σοφιά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει στα εκκαθαριστικά του φόρου στο Taxisnet
- Intesa Sanpaolo: Αύξησε την πρόταση για την εξαγορά της UBI
- Ελ Σαλβαδόρ: Αναβάλλεται η δεύτερη φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας μέχρι νεοτέρας
- Ο Τραμπ θέλει να "κόψει" τη χρηματοδότηση για τεστ κορονοϊού και για το CDC
- Market Beat: Η Ε.Ε. χωρίς αποφάσεις και η Αθήνα χωρίς ειδήσεις, «προτείνουν» συσσώρευση
- Αγορά πρώτης κατοικίας: Αφορολόγητες οι γονικές δωρεές έως 150.000 ευρώ- Παραδείγματα
- Συμφωνία με Pfizer, BioNTech και Valneva για εμβόλια κατά του κορωνοϊού
- Αυξάνεται στο 80% η χωρητικότητα στις αίθουσες θεωρητικών εξετάσεων υποψήφιων οδηγών
- Μεξικό: Οι θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού είναι περίπου 40.000