Ρεύμα: Ανάσα... 30% για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κρατικά ταμεία

Κοντα στο 30% αναμένεται να κυμανθεί η πτώση τιμής στα τιμολόγια λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας για το Νοέμβριο με βάση τις πρώτες ενδείξεις. Σήμερα το βράδυ άλλωστε θα ανακοινώσουν τα τιμολόγιά τους προμηθευτές. Όπως, δε, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς οο τιμές ανα κιλοβατώρα θα είναι πιο κα´τω από τις σημερινές λόγω πτώσης των τιμών φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα οι χρεώσεις των παρόχων εκτιμάται ότι θα κινηθούν κατά μέσον όρο μεταξύ 0,40 και 0,45 ευρώ/KWh.

Βέβαια η τελική τιμή που θα κληθούν να καταβάλουν οι καταναλωτές θα ειναι χαμηλότερη και θα φτάνει στα σημερινά επίπεδα μια και θα
υπάρχει η σχετική κρατική ενίσχυση. Βέβαια το ύψος της επιδότησης θα το ανακοινώσει κατά πάσα πιθανότητα αύριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο στόχος που έχει τεθεί από την κυβέρνηση είναι ο μέσος όρος της τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές να είναι της τάξης των 0,20-0,23 ευρώ/KWh.

Οπμως η διαφορά έως τα 0,40-0,45 ευρώ/MWh θα απαιτήσει λιγότερα ποσά απο το κράτος και ειδικα το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον προϋπολογισμό.

Πάντως παρά το γεγονός ότι οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού αποκλιμακώθηκαν τον Οκτώβριο, σε σχέση με τους δυο προηγούμενους μήνες, η ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα παραμένει ακριβή σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Υψηλότερα η χονδρική

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα (20/10) η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 250,61 ευρώ/MWh με πτώση 9%, τη στιγμή που οι δύο συζευγμένες με την Ελλάδα αγορές, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας είναι κατά πολύ φθηνότερες.

Συγκεκριμένα στην Ιταλία η τιμή διαμορφώθηκε στα 201,37 ευρώ/MWh με άνοδο 14,6% και στη Βουλγαρία στα 180,06 ευρώ/MWh με άνοδο 2,6%. Η γερμανική αγορά κινήθηκε στα 140,22 ευρώ/MWh με πτώση 16,8%, η γαλλική στα 142,56 ευρώ/MWh με πτώση 10,3%, ενώ η φθηνότερη τιμή καταγράφηκε Ιρλανδία, στα 78,30 ευρώ/MWh και άνοδο 22,2%.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα οι τιμές στον Ολλανδικό Δείκτη TTF είναι στην περιοχή των 112 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα έχοντας αποκλιμακωθεί κατά 42% περίπου τον τελευταίο μήνα. Οι προβολές, δε, είναι και για τον επόμενο μήνα για ανάλογες τιμές, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και κάτι απρόοπτο.

Να σημειωθεί, δε, ότι στην Ελλάδα οι μεγάλοι παίκτες στην αγορά αερίου, που είναι κύρια οι ηλεκτροπαραγωγοί της χώρας αγοράζουν το φυσικό αέριο που θα χρειαστούν, με βάση συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ολλανδικού χρηματιστηρίου TTF για τον επόμενο μήνα.

Δηλαδή τώρα οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας κάνουν τις προσφορές τους με βάση τις τιμές TTF του προηγούμενου μήνα ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές χρησιμοποιούνται ως βάση τιμολόγησης οι τιμές της να μην spot αγοράς του TTF.

Ανεβασμένη η συμμετοχή των ΑΠΕ

Πάντως σήμερα η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα είναι μόλις 15,6%, με τις ΑΠΕ να κυριαρχούν καταγράφοντας μερίδιο 41,8%. Σε πολύ υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι εισαγωγές, με ποσοστό 22,8%.

H συμμετοχή του λιγνίτη στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα σήμερα βρίσκεται στο 11,8% και των υδροηλεκτρικών στο 3%, ενώ η διασύνδεση της Κρήτης συμμετέχει με 3% στη συμβατική παραγωγή και 2% στις ΑΠΕ.

Γιώργος Αλεξάκης

ρεύμα ΤιμέςτιμήΔΕΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα