Σδούκου: Στηρίζουμε την αύξηση της δυναμικότητας TAP και IGB

14:44 4/3/2024 - Πηγή: Reporter

Τη στήριξη της Ελλάδας στην αύξηση της δυναμικότητας του Διαδριατικού Αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP και του ελληνο-βουλγαρικού διασυνδετηρίου αγωγού IGB, δυο υποδομών-κλειδί για τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων εξαγωγής μη ρωσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επιβεβαίωσε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο 10ο Συμβούλιο του Νότιου Διαδρόμου και το 2ο Συμβούλιο Πράσινης Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκαν

την Παρασκευή (1/3) στο Μπακού.

Την ίδια στιγμή, τόνισε τον προσανατολισμό της Ελλάδας υπέρ της εμβάθυνσης των περιφερειακών συνεργασιών, για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, την ενεργειακή μετάβαση και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίας με θέμα τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και την Πράσινη Ενέργεια, η κυρία Σδούκου επισήμανε την κρίσιμη συνεισφορά της χώρας μας ως χώρα διέλευσης του ΤΑP, μέσω του οποίου μεταφέρεται φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Υπογράμμισε, επίσης, την καθοριστική συμβολή του IGB και των υποδομών του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου στην επίτευξη της ενεργειακής απεξάρτησης της περιοχής από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των στόχων του RePowerEU.

Η Υφυπουργός ανέπτυξε τις ελληνικές πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την εξαγωγή άνω των 8,5 δισ. κυβικών μέτρων/έτος (bcma) στους βόρειους γείτονές μας, δίνοντας σάρκα και οστά στο όραμα του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Και πολύ περισσότερο μετά τη συμφωνία για επέκτασή του με την ένταξη σε αυτόν της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας και της Σλοβακίας, που υπεγράφη στο πλαίσιο της πρόσφατης Υπουργικής Συνόδου του CESEC (πρωτοβουλία διασύνδεσης Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης), που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ανακοίνωση του υπουργείου, ενημέρωσε για την επικείμενη θέση σε εμπορική λειτουργία,τον προσεχή Απρίλιο, του FSRU Αλεξανδρούπολης (δυναμικότητας 5,5 bcma), που θα ανοίξει μια δεύτερη πύλη εισόδου LNG για τη Βαλκανική, την πορεία υλοποίησης του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και την ετοιμότητα της χώρας μας να στηρίξει την αύξηση της δυναμικότητας του TAP (κατά 10 bcma), με την κατασκευή νέων σταθμών συμπίεσης στις Σέρρες και την Αλεξανδρούπολη.

«Ο Κάθετος Διάδρομος επιτρέπει τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων από τον Νότο προς τον Βορρά και η σύνδεσή του με τις υποδομές του Νότιου Διαδρόμου αερίου μπορεί να συμπληρώσει τους «κρίκους» που λείπουν για τη δημιουργία μιας διασυνδεδεμένης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη προμήθεια του καυσίμου», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Σδούκου.

Με την ευκαιρία της συζήτησης για τον Πράσινη Ενέργεια, η Yφυπουργός συνεχάρη την αζέρικη πλευρά για την ανάληψη της διοργάνωσης της επόμενης Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή (COP 29), τον Νοέμβριο, στο Μπακού. Επίσης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη βασική προτεραιότητα της Ελλάδας για επέκταση και επιτάχυνση του ρυθμού διείσδυσης των ΑΠΕ στο εγχώριο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής, τόσο ως μέσου διευκόλυνσης της μετάβασης σε ένα μέλλον μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα όσο και ως μέσου βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας, μέσω της ταχείας υποκατάστασης των ρωσικών εισαγωγών ορυκτών καυσίμων.

Η απτή πρόοδος της χώρας μας στην επίτευξη των στόχων της μετάβασης πιστοποιείται από τον διπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, με περισσότερο από 57% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται πλέον από τις ΑΠΕ, δήλωσε η Yφυπουργός.

Παράλληλα και πέρα από την επέκταση των συμβατικών τεχνολογιών ΑΠΕ, η Yφυπουργός σημείωσε την ισχυρή δέσμευση της χώρας στην αξιοποίηση του τεράστιου ανεκμετάλλευτου υπεράκτιου αιολικού δυναμικού της, ένα από τα πιο ανταγωνιστικά σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ολοκλήρωσε την παρέμβασή της με τη διαπίστωση ότι η εισαγωγή υδρογόνου σε όλη την όδευση του Νότιου Διαδρόμου αποτελεί προϋπόθεση για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του έργου. Υπό αυτή την έννοια, όπως ανέφερε η κυρία Σδούκου, στηρίζουμε τις προσπάθειες του TAP και άλλων παραγόντων της αγοράς για τη χρήση υδρογόνου και άλλων ανανεώσιμων αερίων στις υφιστάμενες υποδομές, όπως και τη δημιουργία νέων υποδομών υδρογόνου.

Ειδική αναφορά έγινε στο έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ (PCI), του αγωγού υδρογόνου Ελλάδας-Βουλγαρίας, ως βασικό πρώτο βήμα για την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου στην περιοχή.

Στις Συνόδους απηύθυναν χαιρετισμούς o Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, κ. Ilham Aliyev, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, κ. Edi Rama, καθώς και η Επίτροπος Ενέργειας, κυρία Kadri Simson. Τοποθετήσεις πραγματοποίησαν Υπουργοί αρμόδιοι για την ενέργεια από την Ιταλία, την Ρουμανία, την Σλοβενία, την Αλβανία, την Γεωργία, την Μολδαβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Υφυπουργοί της Βουλγαρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας.

Η κυρία Σδούκου είχε πλήθος διμερών συναντήσεων, όπως με την Υφυπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας και τους Υπουργούς της Μολδαβίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας. Επίσης, επαφές πραγματοποίησε, μεταξύ άλλων, με τον διευθύνοντα Σύμβουλο του TAP, κ. Luca Schieppati, τον CEO της Hydrogen Europe, κ. Γιώργο Χατζημαρκάκη, την αντιπρόεδρο Ανάπτυξης Αερίου και Χαμηλού Άνθρακα της BP για την Κασπία, κυρία Κατερίνα Παπαλεξανδρή και από τον κλάδο των αιολικών με εκπροσώπους της Wind Europe, καθώς της ισπανικής Navantia, που δραστηριοποιείται στις πλωτές υπεράκτιες κατασκευές.

#Σδούκου #Υφυπουργός_Περιβάλλοντος_και_Ενέργειας #TAP #Igb #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #υδρογόνο #ΑΠΕ
Keywords
Αναζητήσεις
sdoukou-stirizoume-tin-afxisi-tis-dynamikotitas-tap-kai-igb.htm
Τυχαία Θέματα