Σκυλακάκης: Πρέπει να αποφύγουμε ένα τρίτο lockdown-Θα πιεστεί η οικονομία
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, κος Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και για ένα ενδεχόμενο τρίτο lockdown.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Ο σχεδιασμός μας είναι για να μπορέσουμε να βγούμε καθαροί από αυτή την κρίση. Θέλει προσοχή γιατί είναι μια κρίση που είναι διαρκώς απρόβλεπτη. Δεν είναι εύκολο να προβλέψεις τι θα συμβεί, όχι μόνο στην υγειονομική
Ερωτηθείς τι τον κάνει να αισιοδοξεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 το δημοσιονομικό περιθώριο δεν θα είναι ασφυκτικό
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το ’21 θα έχουμε προφανώς μια ανάκαμψη το μέγεθος της οποίας εμείς το προβλέπουμε με συντηρητικό τρόπο στον προϋπολογισμό. Δηλαδή δεν έχουμε βάλει καθόλου την πιθανότητα να υπάρχει μεγάλη αλλαγή στην ψυχολογία, που είναι μια κατά τη γνώμη μου ισχυρή πιθανότητα θετική αλλαγή στην ψυχολογία. Η αλλαγή στην ψυχολογία έρχεται με το κλείσιμο της κρίσης. Μια πολύ μεγάλη κρίση όταν τελειώνει ιδίως όταν είναι εξωγενής δημιουργεί μια αλλαγή θετική στην ψυχολογία, αυτή δεν την έχουμε προϋπολογίσει γιατί έχει μια αβεβαιότητα. Συνεπώς αυτό είναι μια πιθανή θετική εξέλιξη, επίσης έχουμε κάνει μια σχετικά συντηρητική πρόβλεψη για τον τουρισμό στο 60%. Δηλαδή υπολογίζουμε ότι θα χάσουμε σε σχέση με το 2019 6 δις τουρισμό. Και υπάρχουν, και αυτό είναι ασφαλές, τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης και του React-EU τα οποία θα αρχίσουμε να τα απορροφούμε από την αρχή του έτους και τα δύο. Είναι σημαντικά ποσά. Τα ευρωπαϊκά λεφτά θα έρθουν λίγο αργότερα και στις δύο περιπτώσεις, το ένα πάει για επενδύσεις πάει λίγο πιο αργά, το άλλο πάει για άμεσες δαπάνες θα χρηματοδοτήσει άμεσες ανάγκες συνεπώς θα έχουμε και βοήθεια από το εξωτερικό η οποία το ’22 θα είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς οι απορροφήσεις και οι επενδύσεις θα γίνουν από το Ταμείο Ανάκαμψης πολύ σημαντικότερες το ‘22.
Ερωτηθείς πως θα φτάσουν στους πολίτες τα χρήματα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Θα φτάσουν με τρεις τρόπους, ο πρώτος είναι από τους δεκάδες χιλιάδες δουλειές που θα δημιουργηθούν. Μετά υπάρχει η βοήθεια που θα πάρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα κάνουν τις επενδύσεις αυτές. Μιλάμε για χιλιάδες επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν και λέω το σλόγκαν ότι αυτή τη φορά θέλω να δώσουμε χρήματα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν επενδύσεις όχι σε αυτούς που θέλουν να πάρουν επιδοτήσεις. Για να είμαστε καθαροί από την αρχή.
Η επιδότηση είναι για επενδύσεις. Αυτός που μπορεί να κάνει επενδύσεις είναι αυτός που θα πάρει μέρος από αυτά τα χρήματα διότι το Ταμείο αυτό χρηματοδοτεί επενδύσεις, δεν χρηματοδοτεί βοήθεια, αυτό το κάνουν άλλα εργαλεία. Όλοι όσοι μπορούν να κάνουν επενδύσεις στους τομείς που είναι επιλέξιμοι, που είναι ενεργειακή αναβάθμιση, είναι οτιδήποτε ψηφιακή μετάβαση και οργανωτική τέτοια μετάβαση, είναι εξωστρέφεια, είναι καινοτομία, είναι συνεργασίες και συγχωνεύσεις. Οι συνεργασίες είναι πολύ σημαντικές γιατί μια επιχείρηση ενδεχομένως από μόνη της δεν μπορεί γιατί έχει πληγεί αλλά αν συνεργαστούν πολλές μαζί ναι τότε μπορούν να προχωρήσουν σε κάτι. Αυτό είναι η μια πτυχή των επενδύσεων, από εκεί και πέρα όλες οι επιχειρήσεις και όλοι οι πολίτες θα δουν μια τεράστια αλλαγή στο κράτος από την μαζική επένδυση την ψηφιοποίηση του που θα γίνει μαζί με μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε η ψηφιοποίηση να συνοδεύεται από δομικές αλλαγές στην αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των κρατικών υπηρεσιών.
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Βασικά κομμάτια επωφεληθήκαμε της κρίσης και τα προχωρήσαμε δηλαδή ο επόμενος προϋπολογισμός έχει δύο τεράστιες μειώσεις, 3 μονάδες στις ασφαλιστικές εισφορές και μηδενισμός της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά δημοσιονομικά η κρίση μας έχει στείλει δύο χρόνια πίσω στο ΑΕΠ. Δεν έχει ακόμη γίνει σαφές τι στόχοι θα μπουν στην Ευρώπη γενικότερα την επόμενη μέρα και πότε θα μπούνε, συνεπώς η ρήτρα γενικής διαφυγής που ισχύει αυτή τη στιγμή για το ’20 και το ’21 έχει μια ελευθερία για το τι κάνεις τώρα αλλά έχει μια δέσμευση να μην κάνεις τίποτα μόνιμο. Οτιδήποτε μόνιμο θα πρέπει το ξαναδούμε όταν θα βγαίνουμε από την κρίση και έχει μεγάλη σημασία να γίνουν αυτά που σας είπα που θα αυξήσουν το ΑΕΠ και θα δημιουργήσουν δημοσιονομικό χώρο γιατί χωρίς δημοσιονομικό χώρο δεν μπορείς να έχεις μειωμένους φόρους. Συνεπώς προηγούνται οι επενδύσεις και η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Θα γίνουν αλλαγές στην κρατική μηχανή και πολλά από τα χρήματα που θα δώσουμε, παράδειγμα κάνουμε μια μεγάλη επένδυση για να επιταχυνθεί η Δικαιοσύνη. Για πρώτη φορά θα μπούνε σοβαρά χρήματα για να επιταχυνθεί η Δικαιοσύνη. Θα προβλέψουμε όλοι όσοι συμμετέχουν οι ομάδες δηλαδή και οι επιτροπές που κάνουν τους διαγωνισμούς να έχουνε κίνητρα και χρήματα αν πετυχαίνουν σωστά το διαγωνισμό και με ταχύτητα. Θα γίνουν όλα αυτά αλλά επειδή κανείς δεν μπορεί να περιμένει ότι το κράτος θα αλλάξει με ένα μαγικό ραβδί ο σχεδιασμός όλος του ταμείου έχει και σε πολλές περιπτώσεις ελάχιστη ή μικρή παρέμβαση από το κράτος. Ας πούμε ο τρόπος που θα δοθούν τα δάνεια προς τις ιδιωτικές επενδύσεις θα είναι τελείως διαφορετικός από ότι γινότανε στο παρελθόν. Παλιά δίναμε πολύ μεγάλες επιδοτήσεις με μεγάλη καθυστέρηση, εδώ η επιδότηση θα είναι μικρή και η καθυστέρηση μηδενική. Αυτή είναι μια αλλαγή φιλοσοφίας.
Ερωτηθείς αν αντέχει η οικονομία ένα ενδεχόμενο τρίτο lockdown
Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Ενδεχόμενο τρίτο lockdown θα είναι μια πολύ δύσκολη εξέλιξη και για την οικονομία και για τα δημοσιονομικά. Θα πρέπει να το αποφύγουμε, θα είναι μια πολύ δύσκολή και δυσάρεστη εξέλιξη.
ΣκυλακάκηςlockdownΕΛΛΑΔΑ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Βατόπουλος: Πιθανή άρση του lockdown σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή
- CEO Initiative 2020: Αναδομώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία
- ΕΥ:Ο μετασχηματισμός της Ελλάδας περνά από ψηφιακή τεχνολογία και εκπαίδευση
- Τα συμφραζόμενα της επίθεσης στο ελληνόκτητο τάνκερ στην Ερυθρά Θάλασσα
- Πρύτανης ΑΠΘ: Μειώνονται στα 300 τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη από 7 Δεκεμβρίου
- Φωτογραφική βόλτα σε δέκα διάσημα αρχαία μνημεία της Ελλάδας
- Απεργιακές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη
- Φορολογούμενοι: Οι 12 κατηγορίες που απαλλάσσονται από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις
- Αύριο στις 15.00 ανοίγει η πλατφόρμα για τα 400 ευρώ των μακροχρόνια ανέργων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Βατόπουλος: Πιθανή άρση του lockdown σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή
- ΕΥ:Ο μετασχηματισμός της Ελλάδας περνά από ψηφιακή τεχνολογία και εκπαίδευση
- Πώς θα «αναγεννηθούν» τα ελληνικά ναυπηγεία: «Know how» και παθογένειες
- Συμβούλιο Ευρώπης: Ο λαϊκισμός περιορίζει την προστασία των εθνικών μειονοτήτων
- Σκυλακάκης: Πρέπει να αποφύγουμε ένα τρίτο lockdown-Θα πιεστεί η οικονομία
- Χρηματιστήριο: Δίνει συνέχεια στο τετραήμερο ανοδικό σερί
- 7ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων: Δείτε Live
- Πέθανε η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου
- Τα βλέμματα της ΕΕ στη Βουδαπέστη για κάποιο... σημάδι συμβιβασμού
- MOH: Στρατηγική ανάπτυξης με έμφαση σε καινοτομία, λιανική και ΑΠΕ
- Τελευταία Νέα Reporter
- Σκυλακάκης: Πρέπει να αποφύγουμε ένα τρίτο lockdown-Θα πιεστεί η οικονομία
- Νέες αγορές bulkers από Έλληνες εφοπλιστές
- Χρηματιστήριο: Δίνει συνέχεια στο τετραήμερο ανοδικό σερί
- Βατόπουλος: Πιθανή άρση του lockdown σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή
- ΕΥ:Ο μετασχηματισμός της Ελλάδας περνά από ψηφιακή τεχνολογία και εκπαίδευση
- 7ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων: Δείτε Live
- MOH: Στρατηγική ανάπτυξης με έμφαση σε καινοτομία, λιανική και ΑΠΕ
- Συμβούλιο Ευρώπης: Ο λαϊκισμός περιορίζει την προστασία των εθνικών μειονοτήτων
- Πιερρακάκης: Ραντεβού στα ΚΕΠ μέσω τηλεδιάσκεψης
- Ε.Ε: Μονόδρομος η ισχυροποίησή της στις Διαντλαντικές Σχέσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Δύο νέα καταστήματα Collective στην Βουλγαρία άνοιξε ο όμιλος FF Group
- Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ της εφάπαξ ενίσχυσης σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την αυστηρή επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία
- Κατρακύλα 3.000 δολ. για το Bitcoin
- Ο Άι Βασίλης της διπλανής πόρτας. Τα πρόσωπα πίσω από την κάτασπρη γενειάδα
- Κορκίδης για έκθεση Πισσαρίδη: Τα επόμενα χρόνια να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη
- Πρύτανης ΑΠΘ: Μειώνονται στα 300 τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη από 7 Δεκεμβρίου
- Αρκουμανέας: Αρχίζει να παρατηρείται μείωση κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας
- ACEA - Ευρώπη: Μειώθηκε κατά 28,8% η ζήτηση για αυτοκίνητα
- Covid-19: Αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί παγκοσμίως