Στα χαρακώματα Μέρκελ - Σαρκοζί...

...για το τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ "θα κάνει ότι είναι αναγκαίο" δηλώνει η Γαλλία...κόβει τον αέρα όμως η Μέρκελ: "Η ΕΚΤ δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα"!
Η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο ισχυρότερες χώρες της
ευρωζώνης, διαφώνησαν την Τετάρτη δημόσια γύρω από το αν χρειάζεται δραστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για να βρεθεί οριστική λύση στην κρίση χρέους.

Η Γαλλία φάνηκε να κάνει έκκληση για ισχυρότερη παρέμβαση της ΕΚ, κάτω από την πίεση των αγορών που αυξάνουν καθημερινά το κόστος δανεισμού της και θέτουν σε κίνδυνο την καλή της πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των γερμανικών και των γαλλικών κρατικών ομολόγων σκαρφάλωσε την Τετάρτη στις 190 μονάδες βάσης, επίπεδο ρεκόρ από την ίδρυση του ευρώ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Valerie Pecresse, που είναι παράλληλα και υπουργός Προϋπολογισμού, δήλωσε το spread αυτό δε δικαιολογείται από τα θεμελιώδη δεδομένα των δύο οικονομιών και κάλεσε την ΕΚΤ να δράσει.

ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη αλλά έχουμε κάθε εμπιστοσύνη ότι θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα... αυτό έπραξε και το 2008 όταν το απαίτησαν οι συνθήκες", είπε η Pecresse.
Σύμφωνα με διαπραγματευτές χρέους, η ΕΚΤ βγήκε στις αγορές και την Τετάρτη για να στηρίξει τα ιταλικά και τα ισπανικά ομόλογα.

Σειρά σχολιαστών θεωρεί όμως ανεπαρκή αυτήν την τακτική και καλεί την ΕΚΤ να καθησυχάσει τις αγορές με δραστικότερα μέτρα, ενδεχομένως και με δήλωσή της ότι είναι διατεθειμένη να αγοράσει απεριόριστη ποσότητα ομολόγων της ευρωπεριφέρειας.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel αντιτάχθηκε, ωστόσο, σε οποιαδήποτε ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ. Οι κανόνες της ΕΕ δεν της επιτρέπουν να παρέμβει για να δώσει οριστική λύση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, δήλωσε η Καγκελάριος την Τετάρτη σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Enda Kenny.

"Σύμφωνα με τον τρόπο που ερμηνεύουμε εμείς τις συνθήκες, η ΕΚΤ δεν έχει δυνατότητα να λύσει αυτά τα προβλήματα", είπε η Merkel.
O μόνος τρόπος να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών, είπε η Καγκελάριος, είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και η ενίσχυση της πολιτικής ένωσης της Ευρώπης μέσω περιορισμένων αλλαγών στις συνθήκες της.
Οι τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών που επιδιώκει η Γερμανία είναι περιορισμένες, συμπλήρωσε η Merkel, λέγοντας ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να παραχωρήσει τμήμα της κυριαρχίας της για να συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης χρέους.
Keywords
Τυχαία Θέματα