Στα ύψη το πετρέλαιο: Πληθαίνουν τα «καμπανάκια» για 100 δολάρια

Οι τιμές του πετρελαίου «εκτινάχθηκαν» κατά σχεδόν 6% την Παρασκευή (13/10), με το Brent να σημειώνει την ισχυρότερη εβδομαδιαία άνοδό του από τον περασμένο Φεβρουάριο. Οι επενδυτές σταθμίζουν την πιθανότητα να διευρυνθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ισραήλ άρχισε τις χερσαίες επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωση του Ισραήλ σηματοδότησε μια μετατόπιση από

έναν αεροπορικό πόλεμο στις χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο τον αφανισμό των μαχητών της Χαμάς, μία εβδομάδα μετά τη θανατηφόρα επίθεση της παλαιστινιακής ομάδας στο νότιο Ισραήλ.

Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης Brent ενισχύθηκε κατά 4,89 δολάρια ή 5,7% και διαμορφώθηκε στα 90,89 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 4,78 δολαρίων ή 5,8% φθάνοντας στα 87,69 δολάρια το βαρέλι. Αμφότεροι οι τύποι πετρελαίου κατέγραψαν τα ισχυρότερα ημερήσια κέρδη τους από τον Απρίλιο. Το Brent σημείωσε επίσης εβδομαδιαία άνοδο 7,5%, τη μεγαλύτερη σε επίπεδο 5νθημέρου από τον Φεβρουάριο. Το WTI «ανέβηκε» 5,9% για την εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει μικρό αντίκτυπο στον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς το Ισραήλ δεν είναι μεγάλος παραγωγός. Επενδυτές και αναλυτές, ωστόσο, αξιολογούν πώς θα μπορούσε να κλιμακωθεί η τρέχουσα κατάσταση και τι μπορεί να σημαίνει για τις προμήθειες από γειτονικές χώρες στην κορυφαία περιοχή παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Javad Owji δήλωσε την Παρασκευή ότι οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι λόγω της τρέχουσας κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amirabdollahian συζήτησε τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς με τον επικεφαλής της λιβανικής ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη, η οποία έχει εξαπολύσει τις δικές της διασυνοριακές επιθέσεις στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Reuters, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αυστηροποιήσουν την επιβολή των κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν λόγω οποιουδήποτε ρόλου μπορεί να έχουν στη σύγκρουση, τότε η προσφορά πετρελαίου του Ιράν θα μπορούσε να μειωθεί.

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία βάζει στον «πάγο» τα υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ σχέδια για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, δήλωσαν δύο πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του Ριάντ, σηματοδοτώντας μια ταχεία επανεξέταση των προτεραιοτήτων της στην εξωτερική πολιτική, καθώς η σύγκρουση κλιμακώνεται. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην προσφορά, καθώς η Σαουδική Αραβία είπε στον Λευκό Οίκο ότι ήταν πρόθυμη να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου στις αρχές του επόμενου έτους για να βοηθήσει στην εξασφάλιση της συμφωνίας, ανέφερε η Wall Street Journal.

Μία νέα αύξηση στις τιμές φέρνει επίσης η κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο με τιμή πάνω από το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι, που έχει θέσει η G7, σε μια προσπάθεια να κλείσουν τα κενά στον μηχανισμό που έχει σχεδιαστεί για να τιμωρήσει τη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψε σήμερα ο χρυσός, «σκαρφαλώνοντας» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων και πάνω από τα 1.900 δολάρια. Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 58,50 δολάρια ή 3,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.941,50 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 5,2% στην εβδομάδα. Το ασήμι σημείωσε άνοδο 4,3% στα 22,78 δολάρια η ουγγιά, στην πρώτη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και τρία πενθήμερα. Η πλατίνα ενισχύθηκε κατά 1,2% στα 879,28 δολάρια, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε κατά 0,3% στα 1.141,69 δολάρια και στην εβδομάδα βρισκόταν σε αρνητικό έδαφος.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
sta-ypsi-to-petrelaio-plithainoun-ta-kabanakia-gia-100-dolaria.htm
Τυχαία Θέματα