Σταθεροποιείται εν μέσω αντικρουόμενων μηνυμάτων το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα (22/5), καθώς η επιφυλακτικότητα σχετικά με τις συνομιλίες για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ δείχνει να μετατρέπεται σε αισιοδοξία για τη ζήτηση αργότερα μέσα στο έτος και αντισταθμίζει τη στήριξη από τις χαμηλότερες προμήθειες από τον Καναδά και τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+.

Οι συνομιλίες για την αποφυγή χρεοκοπίας για το χρέος

των ΗΠΑ επρόκειτο να επανεκκινήσουν τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, καθώς η προοπτική αθέτησης πληρωμών και η επακόλουθη πιθανή οικονομική ύφεση και «πάγωμα» της ζήτησης καυσίμων συνέχισαν να τρομάζουν τις αγορές.

Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προειδοποίησε στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της για διαφαινόμενη έλλειψη κατά το δεύτερο εξάμηνο, όταν η ζήτηση αναμένεται να επισκιάσει την προσφορά κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Περιμένω αρκετή αστάθεια τις επόμενες ημέρες και ανάκαμψη των τιμών του αργού, καθώς και όταν επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους», δήλωσε η Βαντάνα Χάρι, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

Την περασμένη εβδομάδα και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου κέρδισαν περίπου 2%, το πρώτο τους εβδομαδιαίο κέρδος σε πέντε εβδομάδες, μετά τις πυρκαγιές στην Αλμπέρτα του Καναδά που στέρησαν μεγάλες ποσότητες αργού.

Ο αντίκτυπος των εθελοντικών περικοπών παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ είναι επίσης αισθητός μετά την έναρξη ισχύος αυτόν τον μήνα.

Οι συνολικές εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων από τον όμιλο μειώθηκαν κατά 1,7 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα έως τις 16 Μαΐου, ανέφερε η JP Morgan, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου πιθανότατα θα μειωθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Το Σάββατο, η G7 δεσμεύτηκε στην ετήσια σύνοδο των ηγετών της να ενισχύσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αποφυγής από τη Ρωσία των πλαφόν τιμών στις εξαγωγές πετρελαίου και καυσίμων της «αποφεύγοντας τις δευτερογενείς επιπτώσεις και διατηρώντας τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτές οι κινήσεις δεν αναμένεται να αλλάξουν την κατάσταση εφοδιασμού σε αργό και πετρελαϊκά προϊόντα, δήλωσε στο Reuters ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,20% στα 71,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,22% στα 75,73 δολάρια το βαρέλι.

Κάτω από 30 ευρώ η μεγαβατώρα φυσικού αερίου

Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,246% στα 29,800 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,11% στα 1.979,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,28% στα 23,992 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 1,39% στα 3,6803 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0817 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,11% στο 1,2454 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8686 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα