Στους «ψηφιακούς νομάδες» ποντάρει το νέο πλαίσιο κινήτρων εγκατάστασης

Το πλαίσιο για την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση για εγκατάσταση στην Ελλάδα των «ψηφιακών νομάδων» αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατατεθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ουσιαστικά μέσα από μια σειρά κινήτρων θα γίνει προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό πλαίσιο για πολίτες τρίτων χωρών, που ασχολούνται με ψηφιακές τεχνολογίες να έλθουν και να μείνουν την χώρα μας με προφανή οφέλη για την οικονομία, αγορά ακινήτων κτλ.

Όπως αναφέρεται, η digital nomad visa,

η πρωτοβουλία της οποίας ανήκει στον αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και το υπουργείο Μετανάστευσης, θα δίνει την δυνατότητα παραμονής στη χώρα για 12 μήνες. Ωστόσο θα προβλέπεται και δυνατότητα επέκτασής της για 2 ακόμα έτη. Επιπλέον θα υπάρχει και πρόβλεψη για να μπορεί να εγκατασταθεί εδώ και η οικογένεια του εργαζόμενου που την λαμβάνει.

Βέβαια για να μπορεί να έλθει στην Ελλάδα κάποιος «ψηφιακός νομάς», που σημειώνεται ότι μπορεί εύκολα να επιλέγει τον τόπο εργασίας του χωρίς χωρικές δεσμεύσεις, φτάνει να υπάρχει γρήγορο ίντερνετ, θα πρέπει να έχει σύμβαση εργασίας στο εξωτερικό. Παράλληλα θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Ο αιτούμενος θα πρέπει να βεβαιώνει ότι διαθέτει επαρκείς πόρους ύψους 3,5 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως.

Να σημειωθεί ότι στόχος είναι να έλθουν εργαζόμενοι από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και όσοι διαμένουν εκτός ΕΕ και πληρούν τα κριτήρια. Βέβαια εσχάτως γίνεται η προσπάθεια να προσελκυστούν στην Ελλάδα «white collar workers» δηλαδή καταρτισμένοι επαγγελματίες με ισχυρό πορτοφόλι ώστε να δοθεί πνοή σε περιοχές εντός κι εκτός Αττικής. Πρώτη στις προτιμήσεις πάντως των ψηφιακών νομάδων κατατάσσεται η πορτογαλική Λισαβόνα, δεύτερο το Κανγκού στο Μπαλί και τρίτο το Βερολίνο. Ακολουθούν άλλοι εξωτικοί προορισμοί όπως η Πλάγια ντελ Κάρμεν στο Μεξικό, η ίδια η πόλη του Μεξικό, η Μπανγκόκ και η Τενερίφη.

Όπως γίνεται αντιληπτό οι επισκέπτες αυτοί επιλέγουν τόπους με κοινωνική ισορροπία, ασφάλεια και βέβαια τεχνολογικές υποδομές. Και βέβαια τονώνουν με την παρουσία τους τη χώρα.

Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η γκάμα των επισκεπτών, αυτή τη φορά με σχετικά μόνιμα διαμένοντες. Ήδη έχουν καθιερωθεί δύο τύποι αδειών παραμονής, η student visa και η business visa.

Η πρώτη αφορά τους μαθητές ενώ η δεύτερη απευθύνεται σε επιχειρηματίες. Μάλιστα η εξέταση των αιτήσεων στην περίπτωση της business visa ολοκληρώνεται εντός 15 ημερών.

Στόχος όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών είναι η «ψηφιακή βίζα» να πλαισιωθεί κι από πρόσθετες ψηφιακές υπηρεσίες, μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας δηλαδή να παρέχονται εκτός από τις διαδικασίες εισόδου στη χώρα και πληροφορίες για το σύνολο των πιθανών θεμάτων που μπορεί να αντιμετωπίσουν κατά τη διαμονή τους εδώ οι ψηφιακοί νομάδες (ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη, φορολογικό καθεστώς, δίκτυα υποδομών ανά δήμο και περιφέρεια κλπ). Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα brexit.gov.gr.

Με θέμα, μάλιστα, την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την προσέλκυση αυτού του τύπου εργαζομένων και με την επισήμανση της ανάγκης επιτάχυνσης των διαδικασιών, πραγματοποιήθηκε προ ημερών διευρυμένη διυπουργική τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του κ. Βαρβιτσιώτη και με την συμμετοχή των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Στόχος του διυπουργικού συντονισμού είναι να φτάσουμε όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους να παρέχουμε με έναν τρόπο αυτή την υπηρεσία, δηλαδή να προσελκύσουμε με απλές ψηφιακές διαδικασίες ανθρώπους οι οποίοι θα επιλέξουν να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα μας ως ψηφιακοί νομάδες», επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Η δημιουργία πρόσθετων κριτηρίων θεωρείται απαραίτητη για να κερδηθεί το στοίχημα. Να θυμίσουμε ότι οι ψηφιακοί νομάδες οι οποίοι είναι συνήθως εργαζόμενοι υψηλού εισοδήματος- σύμφωνα με τις διαθέσιμες έρευνες ένας στους έξι digital nomads κερδίζει περισσότερα από 75.000 δολάρια ετησίως, αποτελεί ανερχόμενη τάση τα τελευταία δέκα χρόνια η οποία μάλιστα ενισχύθηκε από την πανδημία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν παγκοσμίως ως ψηφιακοί νομάδες πριν την πανδημία αριθμός που αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ανθρώπους έως το -όχι και τόσο μακρινό- 2035.

Αν δε η χώρα καταφέρει να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μια χρονιά, και αν αυτοί έχουν μια μέση παραμονή των 6 μηνών, η Ελλάδα θα μπορούσε να ωφεληθεί κατά 1,6 δισ. έσοδα σε μια χρονιά, όπως είχε εκτιμήσει πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης.

Γιώργος Αλεξάκης

digital nomad visaβίζαBusiness Visaκίνητρα για επενδύσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα