Στυλιανίδης: Η επιχείρηση «Ασπίδες» έχει περιορίσει τις επιθέσεις των Χούθι

18:45 4/6/2024 - Πηγή: Reporter

Η στενότερη συνεργασία μεταξύ των διεθνών αποστολών στην Ερυθρά Θάλασσα έχει μειώσει τον αριθμό των επιθέσεων από τους Χούθι της Υεμένης την τελευταία εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Μας δίνει ικανοποίηση το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας παρατηρούμε μια σημαντική μείωση του αριθμού και της έντασης των επιθέσεων», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης,

μιλώντας στο περιθώριο της ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2024». «Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η διεθνής κοινότητα, με αποφασιστικότητα, μπορεί να σταματήσει τους Χούθι»

Το αρχηγείο της ναυτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, με το όνομα «Ασπίδες», βρίσκεται στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε φέτος, με σκοπό την προστασία των πλοίων από τις επιθέσεις των προσκείμενων στο Ιράν μαχητών Χούθι, οι οποίοι εξαπολύουν τακτικά επιθέσεις με drones και πυραύλους στην περιοχή από τον Νοέμβριο, επεκτείνοντας, μάλιστα, τη δράση τους και σε άλλες πολυσύχναστες πλωτές οδούς. Οι Χούθι περιγράφουν τις επιθέσεις τους ως πράξεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Όπως δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, πρώην επίτροπος της Ε.Ε., η παγκόσμια ναυτιλία έχει να βιώσει επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προσθέτοντας ότι έχουν προκαλέσει «απτές επιπτώσεις, γεωπολιτικά, εμπορικά, νομικά και περιβαλλοντικά». Κατά τον κ. Στυλιανίδη, η πρόσφατη μείωση των επιθέσεων αποδεικνύει τη σημασία της λειτουργίας της επιχείρησης «Ασπίδες», η οποία συμβάλλει στην αποκατάσταση της ελευθερίας του εμπορίου στην περιοχή.

Η Ελλάδα, η οποία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της ναυτιλίας, όσον αφορά τη χωρητικότητα, έχει, επίσης, πληγεί από τους Χούθι, με τον Υπουργό Ναυτιλίας να αναφέρει ότι αυτός ήταν ένας ακόμα λόγος πίσω από την απόφαση της χώρας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην πρωτοβουλία της ΕΕ. «Είμαστε πρόθυμοι να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή», είπε. «Ως πρωτοπόρα χώρα στον τομέα της ναυτιλίας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες και τα καθήκοντά μας».

#Στυλιανίδης #υπουργός_Ναυτιλίας_και_Νησιωτικής_Πολιτικής #ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ_ΑΣΠΙΔΕΣ #Χούθι #ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ_ΣΕ_ΠΛΟΙΑ #Ερυθρά_Θάλασσα #ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ_2024
Keywords
Αναζητήσεις
stylianidis-i-epicheirisi-aspides-echei-periorisei-tis-epitheseis-ton-chouthi.htm
Τυχαία Θέματα