Συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας για το μεταναστευτικό

Σε συμφωνία που προβλέπει τη χρηματοδότηση από το Βερολίνο ελληνικού προγράμματος ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων, με σκοπό την αποτροπή δευτερογενών μετακινήσεων προς άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατέληξαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Βερολίνο την Τετάρτη (21/7).

Άλλωστε, οι δύο χώρες καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει τις προσπάθειες για δικαιότερη κατανομή του μεταναστευτικού βάρους μεταξύ των κρατών - μελών, ενώ ζητούν παράλληλα

να αυξηθούν οι επιστροφές εκείνων που δε δικαιούνται διεθνή προστασία ή οι αιτήσεις τους απορρίπτονται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών στάθηκε υπέρ της αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ενώ η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει τις χώρες στα εξωτερικά της σύνορα ούτως ώστε να αποτρέπονται οι παράνομες διελεύσεις. Επεσήμανε δε ότι το πρόσφατο παράδειγμα της Λιθουανίας αποδεικνύει ότι το ζήτημα ανακύπτει σε διάφορα σημεία της Ευρώπης.

Αναφορικά με την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το μεταναστευτικό, η ελληνική αντιπροσωπεία σημείωσε ότι θα πρέπει, προτού συζητηθεί ενδεχόμενη ανανέωσή της, να υλοποιηθεί πλήρως η υπάρχουσα συμφωνία. Η Τουρκία, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, δεν εφαρμόζει τη βασική της υποχρέωση, δηλαδή να δέχεται επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία ή όσων τα αιτήματα κρίνονται απαράδεκτα. Κοινή αντίληψη πάντως είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να προχωρά αναθεώρηση της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας, ενώ η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι επιθυμεί μεν την καλή συνεργασία με την Τουρκία στο μεταναστευτικό - το οποίο, διευκρινίζει, δεν είναι διμερές, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα - , όμως ζητά να υλοποιηθεί στο ακέραιο η Κοινή Δήλωση και, εφόσον κριθεί απαραίτητη αναθεώρηση, να γίνει με όρους ευνοϊκούς για την ΕΕ.

Όπως υποστήριξαν οι πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης, η συνάντηση με τον γερμανό υπουργό έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, με κατανόηση από την γερμανική πλευρά τόσο των ιδιαίτερων αναγκών των χωρών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ όσο και της σημασίας της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών στην κατανομή των βαρών του μεταναστευτικού.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι για να λυθεί το πρόβλημα της δευτερογενούς μετανάστευσης θα πρέπει να φυλάσσονται αποτελεσματικά τα σύνορα προκειμένου να μην υπάρχει πρωτογενής μετανάστευση, ενώ διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον από τη δευτερογενή μετανάστευση, διότι όσοι φθάνουν στον τελικό τους προορισμό, π.χ. στην Γερμανία, λειτουργούν μετά ως παράδειγμα για όλους τους πρόσφυγες.

ΕΛΛΑΔΑΓερμανίαμεταναστευτικό
Keywords
Τυχαία Θέματα