Συμβούλιο Ευρώπης: Τα εμβόλια πρέπει νά'ναι διαθέσιμα σε όλους, παντού!

Μια σειρά ηθικών, νομικών και πρακτικών συστάσεων για την ασφαλή και δίκαιη παγκόσμια ανάπτυξη και διανομή εμβολίων κατά του Covid-19, περιλαμβάνονται σε λεπτομερή έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.

Στην έκθεση της Γαλλίδας βουλευτή των Φιλελευθέρων Jennifer De Temmerman, αναφέρεται ότι, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, θα πρέπει να θεωρηθούν ως παγκόσμιο κοινό αγαθό και να είναι διαθέσιμα προς

όλους και παντού ενώ, υπογραμμίζεται ότι, αυτό θα αποτελέσει μία αποστομωτική απάντηση στους αρνητές των εμβολίων.

«Οι επιστήμονες έχουν κάνει αξιοσημείωτη δουλειά σε χρόνο ρεκόρ. Τώρα εναπόκειται στις κυβερνήσεις να ενεργήσουν », δήλωσε Jennifer De Temmerman, κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης της Επιτροπής.

Τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει τώρα να προετοιμάσουν στρατηγικές ανοσοποίησης που «κατανέμουν τις δόσεις με ηθικό και δίκαιο τρόπο», ενώ προωθούν την ισότητα στην πρόσβαση μεταξύ χωρών, συμπλήρωσε.

Στην έκθεση τονίζεται ότι, με τις προμήθειες αρχικά μικρές, οι βιοηθικοί και οι οικονομολόγοι συμφώνησαν, σε μεγάλο βαθμό, ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για εμβολιασμούς, σε άτομα άνω των 65 ετών και σε άτομα κάτω των 65 ετών με υποκείμενα προβλήματα υγείας , εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, άτομα που εργάζονται σε βασικές υποδομές ζωτικής σημασίας και δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως στις κοινωνικές υπηρεσίες, τις δημόσιες συγκοινωνίες, την επιβολή του νόμου και τα σχολεία, καθώς και εκείνους που εργάζονται στο λιανικό εμπόριο.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται έντονα ότι, για να διασφαλιστεί η υψηλή απορρόφηση των εμβολίων, οι κυβερνήσεις πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να «αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση και την διστακτικότητα» σχετικά με τα εμβόλια Covid-19.

Οι ενέργειες τους πρέπει να είναι διαφανείς σχετικά με την ασφάλειά και τις πιθανές παρενέργειες, συνεργαζόμενες περιθωριοποιημένες ομάδες και τοπικές κοινότητες.

Στην έκθεση υπάρχει και η προειδοποίηση ότι, η ταχύτητα ανάπτυξης αυτών των εμβολίων θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη σε αυτά.

Έτσι, έκανε συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τη διασφάλιση της παρακολούθησης των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των εμβολίων Covid-19 και της ασφάλειάς τους.

Η αποτυχία διανομής εμβολίων ευρέως θα μπορούσε να τα καταστήσει αναποτελεσματικά: «Η διστακτικότητα των εμβολίων και ο εθνικισμός εμβολίων έχουν την ικανότητα να εκτροχιάσουν την μέχρι στιγμής εκπληκτικά γρήγορη και επιτυχημένη προσπάθεια εμβολιασμού Covid-19, μη επιτρέποντας στον ιό να μεταλλαχθεί».

Νίκος Ρούσσης – Στραβούργο

Συμβούλιο Ευρώπηςεμβόλιοκορονοιόςπανδημία
Keywords
Τυχαία Θέματα