Συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν: Συμφωνία για πυρηνικά και αμοιβαία επιστροφή πρεσβευτών

Κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου υιοθέτησαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Γενεύη. Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την επιστροφή των πρέσβεων σε Ρωσία και ΗΠΑ.

Στη διακήρυξη αυτή

Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο.

Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών διήρκεσαν πάνω από 3 ώρες στην Βίλα λε Γκρανζ της Γενεύη, παρότι ένα μέρος το χρόνου αυτού είχε το διάλλειμα μεταξύ του τετ α τετ των δύο ηγετών, και των συνομιλιών σε διευρυμένη σύνθεση.

Στη συνάντηση των δύο προέδρων αρχικά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ και διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά. Εν συνεχεία οι δύο πρόεδροι έκαναν ένα μικρό διάλλειμα πριν την έναρξη του δεύτερου μέρους των διευρυμένων συνομιλιών.

Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι συμφώνησαν με τον Μπάιντεν οι πρέσβεις να επιστρέψουν στη Μόσχα και στην Ουάσινγκτον, χωρίς να είναι γνωστή η ημερομηνία, αν και όπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος, αυτό θα συμβεί κάποια στιγμή σύντομα στο μέλλον.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πρόκειται να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», δήλωσε επίσης ο Πούτιν, προσθέτοντας «και οι δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν ορισμένες υποχρεώσεις σε αυτόν τον τομέα». Όπως είπε ακόμη, βάσει αμερικανικών πηγών, οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως προέρχονται από τις ΗΠΑ.

«Το 2020 δεχθήκαμε 10 αιτήματα από τις ΗΠΑ σχετικά με κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικές υποδομές. Και δεχθήκαμε 2 αιτήματα φέτος και οι συνάδελφοί μας έλαβαν διεξοδικές απαντήσεις», ανέφερε επίσης.

Σε σχέση με την υπόθεση του φυλακισμένου αντιπάλου του Αλεξέι Ναβάλνι, ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως γνώριζε ότι παραβίαζε τον νόμο όταν επέστρεφε στη Ρωσία και ότι οι αρχές θα τον συλλάμβαναν και θα τον παρέπεμπαν σε δίκη.

Παρ’ όλα αυτά, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές επέδειξαν την προθυμία για αλληλοκατανόηση, ενώ όπως σημείωσε χαρακτηριστικά δεν υπήρχε εχθρικό κλίμα στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.

Τζο ΜπάιντενΒλαντιμιρ ΠούτινπυρηνικάΚρεμλίνοσυνομιλίεςΝαβάλνι
Keywords
Τυχαία Θέματα