ΣΥΡΙΖΑ: Προτείνει πακέτο μέτρων για την στήριξη του πολιτισμού

Τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής κοινότητας και εκπαίδευσης, είχε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι επιπτώσεις του κορονοϊού στον τομέα του πολιτισμού.

Αρχικά, οι συμμετέχοντες παρέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα με τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι οι τομείς τους, καθώς μουσική, θέατρο,

χορός, κινηματογράφος, βιβλίο, εικαστικά έχουν μείνει χωρίς κανένα εισόδημα και δραστηριότητα την τρέχουσα περίοδο λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Τα έσοδα από πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα μηδενίζονται εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων που είναι χρήστες έργων πνευματικής δημιουργίας. Ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τις παραγωγές της θερινής σεζόν που είναι ζωτικής σημασίας για τον χώρο.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης και οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ανεπαρκείς να στηρίξουν ουσιαστικά τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού για την κρίση του κορονοϊού, καθώς περισσότεροι από 15.000 επισφαλώς εργαζόμενοι στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, σε εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟ και στην καλλιτεχνική εκπαίδευση δεν εντάσσονται στις μέχρι σήμερα εξαγγελθείσες ρυθμίσεις προστασίας της κυβέρνησης (μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, χορευτές, κινηματογραφιστές, τεχνικοί ήχου και φώτων και πολλοί άλλοι επισφαλώς εργαζόμενοι)

Ταυτόχρονα, η οικονομική στήριξη των 15 εκ. ευρώ που ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΟΑ είναι πενιχρή για τις πραγματικές ανάγκες εν μέσω κρίσης και ίσα - ίσα φτάνει για να αναπληρώσει τα 14 εκ. που περιέκοψε η κυβέρνηση από τον πολιτισμό στον προϋπολογισμό του 2020 σε σχέση με το 2019.

Τι πρότεινε ο κ. Τσίπρας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε αναλυτικά τα ζητήματα που τέθηκαν και τις προτάσεις που έγιναν για τις μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, τον κινηματογράφο, το βιβλίο, τα εικαστικά, τον χορό, τα πνευματικά δικαιώματα και τους εργαζόμενους. Τόνισε ότι οι επισφαλώς εργαζόμενοι του πολιτισμού, αλλά και οι επιχειρήσεις του χώρου, δεν μπορούν να παραμένουν αόρατοι για την Πολιτεία και θα πρέπει όλοι να ενταχθούν σε προστατευτικό πλαίσιο.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να κινηθεί η ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση του πολιτισμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας πρότεινε τα εξής:

Ομπρέλα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.Το σχέδιο #ΜΕΝΟΥΜΕ_ΟΡΘΙΟΙ του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ειδικό επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας πλήρως και τους επισφαλώς εργαζόμενους στον πολιτισμό, στους οποίους μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά. Επίσης, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, δίνοντας προτεραιότητα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτές του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα.Γενναίο οικονομικό πακέτο για την στήριξη του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, πολλαπλάσιο από αυτό που εξήγγειλε το υπουργείο πολιτισμού. Το δημόσιο θα πρέπει να μπει μπροστά και να πρωταγωνιστήσει, ώστε να κρατηθεί ζωντανή η καλλιτεχνική δημιουργία και η παραγωγή πολιτιστικού έργου το επόμενο διάστημα που αναμένεται δύσκολο. Επιπρόσθετα μπορούν να υπάρξουν και χορηγίες του ιδιωτικού τομέα, για τις οποίες προτείνεται η διοργάνωση καμπάνιας συγκέντρωσης πόρων.Στήριξη των πνευματικών δικαιωμάτων.Δημιουργία Ταμείου για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα υπό την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επίσης, άμεση παροχή μικροπιστώσεων με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχει προχωρήσει νομοθετικά η κυβέρνηση της ΝΔ.Συμμετοχικός σχεδιασμός για ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα του Πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι Φ. Δεληβοριάς, συνθέτης – τραγουδιστής και πρόεδρος του ΔΣ της ΕΔΕΜ, η Κ. Σταματάκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, ο Γ. Τσεμπερόπουλος, πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η Στ. Θεοδωράκη, πρόεδρος της Ένωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, η Π. Καπόλα, εκδότρια και πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, ο Κ. Νικολάου, από τον συνεταιριστικό χώρου εικαστικών 3 137, η Α. Προγκίδη, πρόεδρος του Σωματείου Καθηγητών Χορού, και ο Κ. Κεχαγιόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος. Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης, ο Π. Σκουρολιάκος, βουλευτής και τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Κ. Στρατής, σύμβουλος πολιτιστικών θεμάτων του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλέξης ΤσίπραςτηλεδιάσκεψηΥΠΠΟΑμέτρα στήριξηςαναστολη λειτουργίας
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Προτείνει,syriza, proteinei