Τα Τέμπη της οργής ζητούν κάθαρση: Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Η κυβέρνηση μοιάζει να διαχειρίζεται πολιτικά την υπόθεση των Τεμπών, ωστόσο, στην κοινωνία η οργή παραμένει. Οι πολίτες, σε ποσοστό 80%, αισθάνονται οργή για τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς που εμπλέκονται στην υπόθεση των Τεμπών, σύμφωνα με την ερευνητική πλατφόρμα ”People of Greece” της εταιρείας Qed social and market research.

Η νέα έρευνα καταγράφει τις απόψεις και τα συναισθήματα των Ελλήνων πολιτών σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών και τους θεσμούς που εμπλέκονται στη διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (17/2), το συναίσθημα της οργής παραμένει πολύ ισχυρό στην κοινωνία.

Το ερώτημα που τέθηκε είναι το εξής: "Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται ραγδαίες εξελίξεις στο ζήτημα της διερεύνησης των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Σε ποιον βαθμό οι εξελίξεις αυτές σου γεννούν οργή για τους παρακάτω θεσμούς;"

Οργή για τις εξελίξεις σχετικά με τα Τέμπη νιώθουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες σε ποσοστό περίξ του 80% για τον Πρωθυπουργό, την ΝΔ, τους υπουργούς της τότε κυβέρνησης και πάνω απ' όλα για την Hellenic Train.

Παρά λοιπόν την εμφάνιση των βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας το γενικό κλίμα δεν αλλάζει. Μπορεί η αντιπολίτευση να μην έχει οφέλη, ωστόσο, σίγουρα η κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχουν... ξεμπερδέψει με την υπόθεση αυτή.

«Ο πρωθυπουργός χάνει πολιτικό κεφάλαιο σε σχέση με την εικόνα του από τις τελευταίες εξελίξεις. Οι πολίτες, σε ποσοστό 80% , αισθάνονται οργή για τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς που εμπλέκονται στις εξελίξεις, το κόμμα της ΝΔ και την Δικαιοσύνη . Το 60% είναι θυμωμένο με την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής ενώ απέναντι στην Hellenic Train ,το ποσοστό ξεπερνά το 90%. Επίσης, τα ποσοστά οργής εμφανίζονται κατά 20% χαμηλότερα μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ», τόνισε παρουσιάζοντας την έρευνα στον Αθήνα 9,84 ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς και Μεθοδολογίας Πολιτικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και συντονιστής της πλατφόρμας, Γιάννης Κωνσταντινίδης,

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, δύο στους τρεις Έλληνες δηλώνουν ότι στόχος της διερεύνησης του δυστυχήματος θα πρέπει να είναι η κάθαρση των θεσμών της Δικαιοσύνης, ενώ μόνο ένας στους τρεις επισημαίνουν ως στόχο την τεκμηρίωση κάποιας συγκάλυψης, άποψη που είναι πιο δημοφιλής στους νέους έως 34 ετών.

Χειρισμοί κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

«Σχετικά με τον τρόπο που κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαχειρίζονται τις εξελίξεις, το 60% δηλώνει ότι ενοχλείται περισσότερο από την επιμονή της ΝΔ να κατηγορεί την αντιπολίτευση για πολιτική εκμετάλλευση του δυστυχήματος και το 32% με την επιμονή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να προβληθούν ως πρωταγωνιστές της πίεσης στην κυβέρνηση με αφορμή το δυστύχημα προκειμένου να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Παράλληλα, ενοχλημένο με τη ΝΔ δηλώνει και το 28% των ψηφοφόρων του κόμματος», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Προανακριτική Επιτροπή

Τέλος, ο κ. Κωνσταντινίδης σημειώνει: «Καταγράφεται δυσπιστία από την πλευρά των πολιτών ως προς τη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής καθώς, μόλις ένας στους πέντε πιστεύουν ότι η Προανακριτική για τον πρώην Υφυπουργό Μεταφορών, Χρήστο Τριαντόπουλο θα οδηγήσει στην αποκάλυψη πολιτικών ευθυνών για το δυστύχημα. Τέσσερις στους πέντε Έλληνες πιστεύουν ότι η πλημμελής εκτέλεση των καθηκόντων υπαλλήλων και προϊσταμένων υπηρεσιών του κράτους βαραίνει την εκάστοτε κυβέρνηση».

#Τέμπη #Μαξίμου #έρευνα #δημοσκόπηση #Δικαιοσύνη #Μητσοτακης
Keywords
Τυχαία Θέματα