Ταμείο Ανάκαμψης: Έμφαση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις προτείνει το ΣΟΕ

09:20 4/2/2021 - Πηγή: Reporter

Η ελληνική οικονομία δοκιμάζεται από την πανδημία, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια μεταρρυθμίσεων, οι οποίες σε συνδυασμό με τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν να αναβαθμίσουν τον παραγωγικό ιστό και να φέρουν την Ελλάδα μαζί με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη.

Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που εξήχθη στη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής (ΙΔΚΚ).

Στο πλαίσιο αυτό ο Μιχάλης Αργυρού,

πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΙΔΚΚ προέταξε την ανάγκη προώθησης των ιδιωτικών επενδύσεων.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΙΔΚΚ, συμμετείχαν:

Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του ΙΔΚΚΜιχάλης Μητσόπουλος, διευθυντής τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒΙωάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων ΕλλάδοςΑθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη της παραγωγικής υποδομής είναι απαραίτητη για να υπάρξει ένα αναπτυξιακό αποτέλεσμα που θα διαχυθεί σ

Χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος, η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε όλα τα μέτωπα και να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που έχει, που είναι πολλές, είπε συνοψίζοντας ο κ. Πελαγίδης, τονίζοντας ότι όλα συνδέονται, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η βιομηχανία, η ποιότητα ζωής, η απασχόληση.

Ο κ. Αργυρού ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει ότι θα χρησιμοποιηθούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για να θα χρηματοδοτηθούν κυρίως ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να καλυφθεί το επενδυτικό κενό που υπάρχει στη χώρα, το οποίο κατά 70% προέρχεται από αυτές. Η πρότασή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια αυτά για να κάνουν παραγωγικές επενδύσεις οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, όλων των μεγεθών, με κριτήρια επιλεξιμότητας και με το σωστό πλαίσιο διακυβέρνησης, είπε ο κ. Αργυρού. Εξήγησε, επίσης, ότι με τις επιχορηγήσεις του Ταμείου θα χρηματοδοτηθούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο δημόσιο χώρο, αλλά και Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ θα υπάρξουν και κάποιες επιχορηγήσεις για κάποιες πτωχευμένες ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο κ. Μητσόπουλος αναφέρθηκε στη μεγάλη βαρύτητα που έχει ο τομέας της μεταποίησης ως καταλύτης της αναπτυξιακής διαδικασίας και είπε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα είναι εκείνο της χωροθέτησης. Τόνισε πάντως ότι το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία για πρώτη φορά έχει ορατά αποτελέσματα και δείχνει ότι, ενώ μένουν πολλά να γίνουν, είναι πλέον ορατή η δυνατότητα να υλοποιηθεί ο στόχος και να μεταβεί η Ελλάδα από τις αναπτυσσόμενες στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο κ. Μητσόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, η οποία, όπως είπε, έχει προβλήματα υποδομών, αλλά και εσωτερικής διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Ανέφερε επίσης, ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα απέκτησε ένα σημαντικό σύστημα διαχείρισης της επιχειρηματικής αποτυχίας, με το νέο πτωχευτικό.

Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε ότι ο τουριστικός κλάδος θα ταλαιπωρηθεί και το 2021, καθώς η πανδημία εξελίσσεται χειρότερα από ότι αναμενόταν, αλλά στη συνέχεια, είπε, ο κλάδος θα ανακάμψει και θα έχουμε μια νέα χρυσή δεκαετία του τουρισμού.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνολικής αναβάθμισης της χώρας, η οποία, όπως είπε αποτελεί ένα “από τα καλύτερα οικόπεδα του πλανήτη”, τονίζοντας ότι η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος ο επισκέπτης μιας χώρας, εάν δεν είναι ευτυχισμένοι οι κάτοικοί της.

Σχετικά με τα έργα και τις δράσεις που είναι σημαντικές για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, ο κ. Ρέτσος ανέφερε την μετατροπή της Αθήνας σε διεθνές συνεδριακό κέντρο, τη διαμόρφωση και διασύνδεση του παράκτιου μετώπου της Αττικής, την αναβάθμιση των τελωνειακών σταθμών της χώρας, τη βελτίωση της οδικής σήμανσης καθώς και την μετατροπή της Ρόδου σε αειφόρο προορισμό, που θα λειτουργήσει ως «πιλότος» για άλλες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Σαββάκης είπε ότι η βιομηχανία της Βορείου Ελλάδας έχει εξαγωγικό προσανατολισμό, ενώ αποτελεί και παράδειγμα κοινωνικής συνοχής και ότι πρέπει η ενίσχυση της μεταποίησης να τεθεί σε προτεραιότητα, κάτι που έχει ήδη υιοθετήσει ως κατεύθυνση η κυβέρνηση, όπως φαίνεται και από την έκθεση Πισσαρίδη.

Ανέφερε επίσης ότι όλοι οι κλάδοι συνδέονται και οι επιχειρήσεις που είναι ανταγωνιστικές προσελκύουν επενδύσεις. Στην Β. Ελλάδα προβάδισμα έχει ο κλάδος τροφίμων και ποτών, αλλά και ο κλάδος δομικών υλικών.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στη νέα Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, την ThessTech, που απαντά στην ανάγκη να αποκτήσει και η Ελλάδα ένα χώρο συνεγκατάστασης ερευνητικών φορέων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τον οποίο δεν διαθέτει μέχρι σήμερα, ενώ η ζήτηση για τέτοιες εγκαταστάσεις είναι τεράστια.

Μιχάλης ΑργυρούΜιχάλης ΜητσόπουλοςΓΙΑΝΝΗΣ ΡΕΤΣΟΣΑθανάσιος ΣαββάκηςΙΔΚΚκονδύλια
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ταμείο Ανάκαμψης, Έμφαση, ΣΟΕ,tameio anakampsis, emfasi, soe