Τι απαντά η Μενδώνη για την επένδυση Καρώνη στη Σέριφο

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απάντησε στη βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, σε ερώτημα που έθεσε για την επένδυση στη Σέριφο, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το υπουργείο Πολιτισμού έχει εγκρίνει ένα επενδυτικό πλάνο ιδιωτικής εταιρείας για ένα πάρκο αναψυχής στο Μέγα Λιβάδι.

Η κ. Μενδώνη απάντησε στο δημοσίευμα λέγοντας ότι η επιτροπή για την καταγραφή και ανάδειξη της σύγχρονης μεταλλευτικής ιστορίας στη Σέριφο, ολοκλήρωσε το έργο της τον περασμένο Ιούλιο, διαβίβασε

τα πορίσματά της στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού και αυτά τα πορίσματα βρίσκονται υπό επεξεργασία.

Όπως ειδικότερα ανέφερε η κ. Μενδώνη «τον Απρίλιο του 2024 κατατέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού μελέτη ανάδειξης των Μνημείων Βιομηχανικής Αρχαιολογίας και μελέτη αποκατάστασης φόρτωσης μεταλλευμάτων, στη θέση Μεγάλο Λιβάδι Σερίφου, σε έκταση 15.000 τ.μ.. Η συγκεκριμένη μελέτη παραπέμφθηκε από την αρμόδια διεύθυνση Προστασίας Νεότερης Κληρονομιάς στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων, το οποίο, τον Σεπτέμβριο του 2024 γνωμοδότησε ομόφωνα για την έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης. Ακολούθως, εκδόθηκε τον Οκτώβριο η απόφαση της αρμόδιας γενικής διευθύντριας Αναστήλωσης Μνημείων και Τεχνικών Έργων. Η απόφαση αυτή λέει, ότι εγκρίνει υπό τον όρο να διατηρηθεί και να ενισχυθεί όπου είναι απαραίτητο, η αυτοφυής βλάστηση, ώστε να μην διαφοροποιείται από τον περιβάλλοντα χώρο, να κατατεθεί στην υπηρεσία νεότερων μνημείων και τεχνικών έργων, στη διεύθυνση Προστασίας Νεότερων Μνημείων και στη διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων, προς έγκριση, μετά από εξέταση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων, η οριστική μελέτη του θέματος που να περιλαμβάνει μελέτη φωτισμού, την τεκμηρίωση κατασκευής ανελκυστήρων, στέψη αναλημματικών τοίχων και του διώροφου κτηρίου, το οποίο έχει έκταση 500 τ.μ., είναι δηλαδή πολύ πιο κάτω από την εκτός σχεδίου δόμηση. Όρος επίσης είναι, ότι η έγκριση δεν αναγνωρίζει δικαιώματα ιδιοκτησίας και αφορά μόνο τις διατάξεις του ν.4858/2021».

Σε σχέση με το ιδιοκτησιακό, όπως ανέφερε η Λίνα Μενδώνη, «αυτό δεν αφορούσε, δεν αφορά και δεν θα αφορά το υπουργείο Πολιτισμού, όσο υπάρχει η ισχύουσα αρχαιολογική νομοθεσία». Γι΄αυτό άλλωστε και, όπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού, ετέθη όρος ότι το υπουργείο δεν κάνει έλεγχο της ιδιοκτησιακής κατάστασης ενός ακινήτου, αλλά απευθύνεται στον φερόμενο ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει καταθέσει μελέτη και σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωμένος να αποδείξει ότι φέρει νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, αλλιώς δεν θα μπορεί να παρέμβει στον συγκεκριμένο χώρο, δεν θα μπορεί να δομήσει, ούτε και να βγάλει νόμιμη άδεια. Αντιθέτως, η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εξετάσει τη μελέτη η οποία κατατέθηκε.

Η μελέτη του ΕΜΠ που είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα, με βάση προγραμματική σύμβαση του ΕΜΠ και του δήμου Σερίφου, χωρίς καμία συμμετοχή του υπουργείου Πολιτισμού, κατατέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, τον Οκτώβριο του 2024, αφού δηλαδή είχε εξεταστεί η προηγούμενη μελέτη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων, είπε η υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα αυτού του ερευνητικού προγράμματος, τα επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου και αυτά να εισαχθούν για γνωμοδότηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων.

Σημείωσε επίσης ότι η διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων, έχει υπογράψει σύμβαση μετά από δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό, για την υλοποίηση του έργου “Στερέωση, Αποκατάσταση και Αλλαγή Χρήσης Διατηρητέου Κτηρίου, πρώην Διοικητηρίου Μεταλλείων, σε Πολιτιστικό Κέντρο στο Μέγα Λιβάδι”. Αυτές ωστόσο οι εργασίες που πραγματοποιούνται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, δεν αποπληρώνονται έγκαιρα από τον φορέα χρηματοδότησης που είναι ο δήμος, με αποτέλεσμα και αυτές οι εργασίες να καθυστερούν.

«Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι το συγκεκριμένο κτήριο του Διοικητηρίου, το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να αποτελεί νεότερο μνημείο, είναι αυτό για το οποίο έψεξε η κ. Αναγνωστοπούλου την κυβέρνηση της ΝΔ, του 1991, τονίζοντας ότι πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Δηλαδή, τότε η κυβέρνηση έπρεπε να παραβεί το νόμο, γιατί, λέει, το συγκεκριμένο κτήριο ήταν του διευθυντή των μεταλλείων. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Με αυτή τη λογική, κακώς το μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας χαρακτηρίστηκε μνημείο, που είναι μέσα στο Βυζαντινό Μουσείο, γιατί ανήκε σε μια Δούκισσα και κακώς το ανάκτορο του Τατοϊου και όλα τα γύρω του κτήρια, χαρακτηρίστηκαν μνημεία, γιατί ανήκαν στην τέως βασιλική οικογένεια. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα», είπε η Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Άκουσα επίσης ότι εγώ προσωπικά, ως γενική γραμματέας το 1999, αντιστάθηκα στην κήρυξη της Σκάλας Φόρτωσης ως μνημείου. Καταρχήν η Σκάλα είναι μέσα σε προστατευόμενο χώρο, και το σημαντικότερο, κανείς γενικός γραμματέας δεν είναι αυτός που αποφασίζει την κήρυξη ενός μνημείου ή όχι. Υπάρχει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων με τις αντίστοιχες εισηγήσεις των υπηρεσιών. Μην τους υποτιμάμε τόσο πολύ, είναι πάρα πολύ σοβαροί επιστήμονες».

Προηγουμένως, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που «η κεντρική ιδέα είναι ότι η Ελλάδα, και η περιοχή των Κυκλάδων, θα είναι μια Disneyland».

«Η αρχαιολογία, η φύση, η ιστορία προσαρμόζονται στο τουριστικό προϊόν και όχι ο τουρισμός σε αυτό που έχει καταγράψει η φύση, οι άνθρωποι, η ιστορία τους. Ειδικά για τη Σέριφο, επειδή πρόκειται για ένα ιστορικό μνημείο μεγάλης σημασίας, ήταν τα μεταλλωρυχεία εκεί, έχουμε τη μεγάλη απεργία του 1916 με τους νεκρούς μεταλλωρύχους, αυτό το σημείο, το νοτιοδυτικό μέρος της Σερίφου, έπρεπε να είναι ένας μουσειακός ιστορικός χώρος και εκεί να αναδειχθεί και η καινοτομία, για την οποία τόσο φωνάζει η κυβέρνηση, και να προσαρμοστεί ο τουρισμός με απέραντο σεβασμό σε αυτό που έχει γίνει στην περιοχή», είπε η κ. Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε: «Με εντυπωσίασε πάρα πολύ το master plan της ιδιωτικής εταιρείας, το οποίο εγκρίνει το υπουργείο Πολιτισμού, που ξεκινάει με την ‘εμπειρία της επίσκεψης’ ενώ το master plan του ΕΜΠ ξεκινάει με την ανασυγκρότηση του μουσειακού, ιστορικού χώρου του Μεγάλου Λιβαδιού». Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς έκανε έκκληση να σταματήσει οποιοδήποτε σχέδιο και να χαρακτηριστεί επιτέλους ως διατηρητέο μνημείο η Σκάλα φόρτωσης στο Μεγάλο Λιβάδι. Ζήτησε επίσης «να σταματήσουν όλα αυτά με την περίφημη βίλλα του τελευταίου διευθυντή, η οποία ήταν αυθαίρετη, καταπάτησε δημόσια περιουσία, σε καταπατημένο δημόσιο χώρο».

#Μενδώνη #Σέριφος
Keywords
Τυχαία Θέματα