Προβληματισμός για τη διαχείριση των ΖΥΠ στους «Ταξιάρχες»

Η διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων που παράγουν τα κρεοπωλεία ήταν το κεντρικό θέμα στην ημερίδα - έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε η Ένωση Κρεοπωλών Αθήνας - Αττικής «Οι Ταξιάρχες», την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παραδοσιακή κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, με τον Βασίλη Μπαλατσούκα να είναι ο τυχερός που κέρδισε το φλουρί.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Θοδωρής Ρούσσος ενημέρωσε ότι αναμένεται μια συνάντηση στις 7 Μαρτίου για να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης των ΖΥΠ

με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Κρεοπωλών και της ηγεσίας των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών (Κτηνιατρική και ΕΦΕΤ).

Τόσο από τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης, όσο και από αρκετά μέλη που έλαβαν το λόγο, φάνηκε ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από την αύξηση του κόστους διαχείρισης. Αυτό που τόνισε ο πρόεδρος είναι ότι πριν γίνουν ΖΥΠ τα κόκκαλα και τα υπόλοιπα υπολείμματα από τις κοπές είναι ακόμη προϊόντα βρώσιμα από ανθρώπους, δηλαδή τρόφιμα, και μπορούν να αποτελούν αντικείμενο πώλησης ή απόδοσης με μηδενικό κόστος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο τεχνικός σύμβουλος της ΠΟΚΚ, Πάνος Κατοίκος, ο οποίος εξήγησε τις ισχύει με τον Οδηγό διαχείρισης ΖΥΠ, τον οποίο έχει εκδώσει το ΥΠΑΑΤ. Αναφέρθηκε σε διάφορες προτάσεις που έχουν υπάρξει, κάποιες από τις οποίες συζητήθηκαν και στη συνεδρίαση της ΠΟΚΚ, στις 9/2. Μια από αυτές είναι και η ίδρυση Κέντρου Ενδιάμεσου Χειρισμού ΖΥΠ, ένας σταθμός συγκέντρωσης όπου θα μπορούσε να μεταφέρει ο κρεοπώλης τα ΖΥΠ με το δικό του όχημα - ψυγείο χωρίς κόστος.

Αυτό που επίσης ξεκαθάρισε ο κ. Κατοίκος είναι ότι βάσει της νομοθεσίας δεν είναι υποχρεωτική η σύμβαση με εταιρεία διαχείρισης.

Ψήφισμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης

Την Τετάρτη στις 12/02/2025, στο Αμφιθέατρο του ΟΚΑΑ, πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας - Αττικής «Οι Ταξιάρχες» και με θέμα την ενημέρωση για την αποκομιδή των υποπροϊόντων (ΖΥΠ) από τους κρεοπώλες, πάρθηκε το κάτωθι ψήφισμα:

Ακολουθείται μια κοινοτική οδηγία από τα αρμόδια Υπουργεία που τη γνωρίζουν εδώ και 15 χρόνια χωρίς όμως ακόμα να προβλέπουν και χωρίς να είναι σε θέση να προγραμματίζουν το τι θα γίνουν όλες αυτές οι ποσότητες των υποπροϊόντων που συλλέγονται από την επεξεργασία τοιυ κρέατος (αγορές, βιομηχανία, supermarket, εστίαση, κρεοπωλεία) και με ανύπαρκτους αντίστοιχους χώρους περισυλλογής και καύσης.Οι ελεγκτές, με έμμεσο εκβιασμό, ζητούν από τον Έλληνα κρεοπώλη να συνεργαστεί και να υπογράψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία περισυλλογής ΖΥΠ, η οποία με μονοπωλιακές τακτικές απαιτεί να πληρώνουμε για αυτά που δίνουμε, ενώ στην πραγματικότητα το Ελληνικό Κράτος είναι υποχρεωμένο για την αποκομιδή των ΖΥΠ και των απορριμμάτων που βγάζουμε από τα κρεοπωλεία μας, λόγω των υψηλών δημοτικών τελών στους λογαριασμούς ρεύματος που καταναλώνουμε σαν επιχειρήσεις (τιμολόγιο Γ21).Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το οικονομικό κόστος αναγκαστικά να το μεταφέρουμε στην τελική τιμή των προϊόντων ποου πουλάμε στον καταναλωτή και κυρίως τη δεδομένη εποχή αυξήσεων του κρέατος που παρόμοια σαν επιχειρηματίες δεν έχουμε υποστεί για δεκαετίες, αλλά ούτε σαν καταναλωτές σε εποχές συνεχούς οικομικής ανέχειας.Στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς (τροφές, βιοκαύσιμα, λιπάσματα και άλλα πολλά). Εμείς εδώ τι κάνουμε; Ποια είναι η κατάληξή τους; Μήπως καταλήγουν στις χωματερές όπως τα οικιακά απορρίμματα;Το μέγιστο πρόβλημα είναι ότι η αποθήκευση από εμάς όλων αυτών των απορριμμάτων δεν είναι εφικτή. Το να τα συγκεντρώνουμε εντός των ψυκτικών θαλάμων συντήρησης των κρεάτων δεν είναι λύση. Αντιθέτως, είναι μια υγειονομική βόμβα διότι η εν λόγω ιδιωτική εταιρεία δεν μπορεί να περνά σε τακτά χρονικά διαστήματα εφόσον έχει ανεπάρκεια σε οχήματα, προσωπικό και χώρους συγκέντρωσης.Απαιτούμε η αποκομιδή να γίνεται από τους δήμους όπως γίνεται ως τώρα και στα νοσοκομεία με ξεχωριστά απορριμματοφόρα οχήματα. Είναι υποχρεωμένοι βάσει των υψηλών δημοτικών τελών που καταβάλλουμε.Την κρατική αδυναμία διαχείρισης των υποπροϊόντων (ΖΥΠ) δεν θα την υποστεί ο Έλληνας κρεοπώλης.

Θέλουμε εφικτή και αποδεκτή λύση για το θέμα που έχει προκύψει και βασικά όχι με ιδιωτική εταιρεία που έχει το μονοπώλιο.

Το παρόιν ψήφισμα το υπογράφουν τα μέλη της Ένωσης Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Αθήνας - Αττικής «Οι Ταξιάρχες» μετά από καθολική ψηφοφορία και θα επιδοθεί σε κάθε αρμόδιο για τα θέματα που μας απασχολούν και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Keywords
Αναζητήσεις
provlimatismos-gia-ti-diacheirisi-ton-zyp-stous-taxiarches.htm
Τυχαία Θέματα