Τηλεργασία: Σε ποιες περιοχές αυξήθηκε στο 60%-Ο στόχος του 70%

08:41 5/3/2021 - Πηγή: Reporter

Στο 60% αυξήθηκε από χθες (4/3) το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, ειδικά για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών. Το συγκεκριμένο μέτρο τέθηκε σε ισχύ από τις 6:00 το πρωί της Πέμπτης, 4 Μαρτίου, έως και την Τρίτη, 16 Μαρτίου, στις 6:00 το πρωί.

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, για τις ιδιωτικές

επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές αυξημένου κινδύνου η υποχρεωτική τηλεργασία θα εφαρμόζεται στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

Άρα, η υποχρεωτική τηλεργασία στο 60% του προσωπικού, που μπορεί να δουλέψει από απόσταση, αφορά την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και τις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο) και τον Δήμο Καλυμνίων.

Υπενθυμίζεται ότι, με προηγούμενη απόφαση, το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας έχει ήδη παραταθεί έως τις 31 Μαρτίου 2021 και προέβλεπε ότι η υποχρεωτική τηλεργασία θα είναι σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως.

Δηλώσεις και διευκρινίσεις

Οι επιχειρήσεις πρέπει να προαναγγείλουν το προσωπικό τους, που θα τεθεί σε τηλεργασία πριν την έναρξη της εργασίας, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Παράλληλα, εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρέχει διευκρινίσεις αναφορικά με τον υπολογισμό του ποσοστού του προσωπικού των επιχειρήσεων-εργοδοτών, επί του οποίου εφαρμόζεται υποχρεωτικά το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, επιχειρήσεις-εργοδότες, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε περιφερειακή ενότητα της χώρας, υποχρεούνται έως τις 31/03/2021 να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους -σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα- σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

Το ανωτέρω προβλεπόμενο ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί εξ αποστάσεως, υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/υποκατάστημα αυτής.

Ωστόσο, στις περιοχές με επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου προβλέπεται υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως αν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

Ειδικά, στην παροχή υπηρεσιών, η υποχρεωτική τηλεργασία ορίζεται σε ποσοστό 60%.

Διευκρινίζεται ότι, ειδικά στην παροχή υπηρεσιών για τις περιοχές επιπέδου πολύ αυξημένου κινδύνου, το προβλεπόμενο ποσοστό 60% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων -στις περιπτώσεις όπου η τηλεργασία συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων τους- υπολογίζεται επίσης επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης και όχι ανά παράρτημα/υποκατάστημα.

Έπεται 70%

Στη λήψη νέων μέτρων, τα οποία όχι μόνο θα ενθαρρύνουν αλλά θα επιβάλλουν την τηλεργασία στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες, αναφέρθηκε την Πέμπτη (4/3) ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90.1 Fm, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «πηγαίνουμε σε ένα ποσοστό 70% και παράλληλα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχει οδηγίες να εντείνει τους ελέγχους του σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί».

Κωστής ΧατζηδάκηςεγκύκλιοςδιευκρινίσειςΔΗΛΩΣΕΙΣΠεριοχές υψηλού κινδύνουιδιωτικός τομέαςπαροχή υπηρεσιώνΚΥΑυπουργείο Εργασίαςεξ αποστάσεως εργασία
Keywords
Τυχαία Θέματα