Την αποχώρηση του και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος προανήγγειλε ο Παπανδρέου

01:56 7/6/2011 - Πηγή: Reporter
Με τη φράση «τα επόμενα χρόνια της θητείας μου ως Πρωθυπουργός, μέχρι τις επόμενες δηλαδή εκλογές, θα κάνω ό,τι μπορώ, για να δημιουργήσω το υπόβαθρο μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας στην χώρα μας», ο κ. Παπανδρέου άφησε για πρώτη φορά χθες στο υπουργικό συμβούλιο ανοικτό το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές
Πάντως,
στην ομιλία του προς τους παρευρισκόμενους υπουργούς, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε και πάλι να σχεδιάζει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και παρέπεμψε την ημερομηνία διεξαγωγής της επόμενης αναμέτρησης στη λήξη της συνταγματικής θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Ωστόσο, η κάλπη δεν μπορεί να αποκλειστεί εκ των πραγμάτων, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανή μία ανταρσία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του κυβερνώντος κόμματος, όπου θα συζητηθεί – τι άλλο – το νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων που σχεδιάζει να φέρει προς ψήφιση το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση από τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης. Η φημολογία περί παραιτήσεων βουλευτών ήδη οργιάζει και αναμένουμε το πέρας της τρέχουσας εβδομάδας, για να δούμε αν τελικά θα επαληθευθούν τα σχετικά σενάρια.
Στα σχέδια του πρωθυπουργού πάντως φαίνεται να είναι και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Όπως δήλωσε χθες την ομιλία του, στο υπουργικό, ο κ. Παπανδρέου «είμαι έτοιμος για τις μεγάλες αλλαγές που θα προωθήσουμε, να αξιοποιήσουμε ακόμα και το θεσμό του δημοψηφίσματος, για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση ή και τη γνώμη, όπως προβλέπει το σημερινό μας Σύνταγμα. Για το λόγο αυτό θέλω άμεσα και από τον Υπουργό Εσωτερικών να φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν να εφαρμόσουμε όταν χρειαστεί αυτή τη δημοκρατική πρόβλεψη του σημερινού Συντάγματος. Αυτές οι αλλαγές προϋποθέτουν μια νέα θέσμιση αν θέλετε, της ελληνικής δημοκρατίας, όχι την κατάλυσή της».
Το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά από την τελευταία πρόταση που μόλις παραθέσαμε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο «Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης» ή νέου Συντάγματος (αλήθεια, τι άλλο μπορεί να σημαίνει «νέα θέσμιση» της ελληνικής δημοκρατίας;).
Τέλος, στη χθεσινή του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να επισημάνει για μία ακόμη φορά την κρισιμότητα της κατάστασης και να καλέσει όλα τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στη σωτηρία της χώρας από τη χρεοκοπία (χωρίς πάντως, να προχωρήσει «στον εκβιασμό», όπως τον χαρακτήρισε, της απαίτησης των 180 θετικών ψήφων στη Βουλή). Παράλληλα, ζήτησε αποφασιστικότητα και από τους υπουργούς του, τονίζοντας ότι ακόμη και αν δεν έχουν γίνει όλα στην εντέλεια μέχρι σήμερα, το ζητούμενο είναι να «προχωράμε πέρα από την αυτοκριτική». 
 
Νικηφόρος Μαλεβίτης
malevitis@reporter.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα