ΤΙΤΑΝ: Eπενδύσεις για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Με επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ, με την αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων και μέσα από μια νέα συμφωνία με τη ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα η διοίκηση της εταιρείας ΤΙΤΑΝ προχωρά τον στρατηγικό της σχεδιασμό για την επόμενη μέρα.‘Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής της μεγάλης
τσιμεντοβιομηχανίας, κ. Μιχάλης Κολακίδης, κατά της παρουσίαση, χτες, των προοπτικών του ομίλου στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών τόνισε πως αυτή την περίοδο γίνονται διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για την ανανέωσή της παλιάς συμφωνία που λήγει τον Ιούνιο με αιχμή τη νέα διάρκεια και την τιμή. Βέβαια, όπως έχει διαμηνύσει η ΔΕΗ στην αρχή η τιμή θα είναι σε επίπεδα που δε θα οδηγούν σε τιμές κάτω του κόσρους αλλά στη συνέχεια με την έλευση του πλαισίου των πράσινων διμερών συμβάσεων και βέβαια με την ανάπτυξη της πράσινης παραγωγής θα έχουν πιο ανταγωνιστική εικόνα.

Με βάση εκτιμήσεις η νέα τιμή, που θα συμφωνηθεί θα είναι με υψηλότερη τιμολόγηση αλλά σαφώς πιο συμφέρουσα από τη σποτ αγορά.

Ο κ. Κολακίδςη, βέβαια, επιβεβαίωσε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ για τη σύναψη πράσινων διμερών συμβολαίων, αλλά και επενδύσεις με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ώστε μακροπρόθεσμα να μειωθεί δραστικά το κόστος της ενέργειας.

Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Να σημειωθεί ότι στόχος της εταιρείας ΤΙΤΑΝ, όπως και όλου του κλάδου, είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αλλά και η εξοικονόμηση πόρων μέσα από την κατανάλωση περισσότερων εναλλακτικών καυσίμων και με τον παράλληλο περιορισμό της χρήσης κλίνκερ, το οποίο έχει ασβεστόλιθο και εκλύει μεγάλες ποσότητες CO2, αλλά και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης.

“Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγική διαδικασία εδώ και τρία χρόνια έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κολακίδης, σημειώνοντας ότι τα υπολογιστικά συστήματα βελτιστοποιούν τη λειτουργία των κλιβάνων, των μύλων τσιμέντου κτλ και οδηγούν σε μεγαλύτερη απόδοση των μηχανών με λιγότερο κόστος, την ίδια ώρα που τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης προειδοποιούν και για πιθανές βλάβες.

Σήμερα, με βάση τον κ. Κολακίδη, ο όμιλος διαθέτει 14 εργοστάσια σε 10 χώρες με καθετοποιημένες δραστηριότητες (αδρανή υλικά, σκυρόδεμα κ.α.) και απασχολεί 5.500 εργαζόμενους .

Μάλιστα έχουν γίνει από το 2000 έως σήμερα επενδύσεις 4,8 δισ. ευρώ, με τα 3 δισ. ευρώ να έχουν αξιοποιηθεί σε δράσεις εκσυγχρονισμού στις μονάδες του ομίλου και τα 1,8 δισ. ευρώ για εξαγορές.

Ειδικότερα, ο όμιλος έχει επενδύσει 53 εκατ. εκατ. ευρώ στα εργοστάσια σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Βουλγαρία για καθαρότερα καύσιμα Επίσης, η τελευταία συμμετοχή στην εταιρεία Περλίτες Αιγαίου εντάσσεται στην προσπάθεια για την παραγωγή προϊόντων με χαμηλότερο επίπεδο άνθρακα.

Ουσιαστικά, εξασφαλίζει τις ανάγκες του ομίλου σε ποζολάνη η οποία μπορεί να αντικαταστήσει το κλίνκερ στο τελικό προϊόν (τσιμέντο), μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των παραγόμενων προϊόντων. Η εικόνα των μεγεθών

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κολακίδης είπε ότι η εταιρεία θα δημοσιεύσει ισολογισμό για το 2022 τον Μάρτιο. Η επίσημη πρόβλεψη παραπέμπει σε τζίρο, που θα ανέλθει στα 2,25 δισ. από 1,7 δισ το 2021. Τα κέρδη EBITDA θα ενισχυθούν στα 330 εκατ. ευρώ από 275 εκατ. ευρώ το 2021. Ο δείκτης καθαρός δανεισμός προς EBITDA διαμορφώνεται στο 2,4. Οι επενδύσεις το 2023 θα ανέλθουν στα 200 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος δεν έχει λήξεις δανείων εντός του 2023. Το 80% του δανεισμού είναι με σταθερό επιτόκιο ή προστατευμένο με πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου.

Όπως τόνισε ο κ. Κολακίδης, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το ύψος του μερίσματος αλλά δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το 2021, όταν η εταιρεία είχε προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή. Αντιθέτως, υπάρχει απόφαση για ακύρωση μέρους των ιδίων μετοχών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιό της, ώστε να υπάρχει ακόμη καλύτερη μερισματική απόδοση. Η εταιρεία έχει ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 4,47% του μετοχικού κεφαλαίου ή 3,5 εκατ.

Γιώργος Αλεξάκης

ΤιτάνPPA
Keywords
Τυχαία Θέματα