Το «αίνιγμα» της Σαντορίνης με τη «μυστηριώδη» σεισμική ακολουθία

16:04 8/2/2025 - Πηγή: Reporter

Τις τελευταίες ημέρες, οι κάτοικοι του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων έχουν τρομοκρατηθεί από αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που φτάνουν έως και λίγο παραπάνω από τα 5,2 Ρίχτερ. Στο πλαίσιο αυτό, το National Georgaphic επιχειρεί μία συνολική διερεύνηση και ανασκόπηση της κατάσταση που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο, πλήττοντας κυρίως τη Σαντορίνη και την Αμοργό.

«Περισσότερα από τα δύο τρίτα των κατοίκων της Σαντορίνης έχουν επιλέξει να εγκαταλείψουν το νησί,

ενώ οι αρχές έχουν διατάξει το κλείσιμο των σχολείων και αποτρέπουν τις μαζικές συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους. Οι άνθρωποι έχουν σύσταση να παραμείνουν μακριά από την ακτογραμμή και τις απότομες πλαγιές του νησιού.

Έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όμως ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει καλέσει σε ψυχραιμία. Σε πρόσφατη συνεδρίαση διαχείρισης κρίσης, δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην επιστήμη, αλλά σημείωσε ότι οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν ένα εξαιρετικά περίπλοκο φαινόμενο», γράφει το National Geographic.

Αινιγματική η «σμηνοσειρά»

Η αλληλουχία των ασυνήθιστα ισχυρών σεισμών έχει μπερδέψει τους ερευνητές, οι οποίοι, όπως επισημαίνεται στο NG, δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια το λόγο για τον οποίο έχουμε αυτήν την επαναλαμβανόμενη ακολουθία σεισμών. Μάλιστα, ο ηφαιστειολόγος Ντέιβιντ Πάιλ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «αίνιγμα».

Αν και η Σαντορίνη είναι ένα εν μέρει βυθισμένο, αλλά ακόμη ενεργό, ηφαιστειακό νησί, η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι σεισμοί δεν συνδέονται με ηφαιστειακή δραστηριότητα. Αντίθετα, φαίνεται να οφείλονται σε μια ασυνήθιστη, δύσκολα προβλέψιμη τεκτονική διεργασία—μια διαδικασία που είτε μπορεί να εξασθενήσει σύντομα είτε να κλιμακωθεί επικίνδυνα.

Η κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς, και τα πράγματα είτε θα επιδεινωθούν είτε (ελπίζουμε) θα βελτιωθούν. Προς το παρόν, «δεν υπάρχει λόγος για πανικό», επισημαίνει καθησυχαστικά ο γεωφυσικός Γιόνας Πράιν από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Γουντς Χολ, «αλλά σίγουρα υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Στα λεγόμενά του έρχονται να προστεθούν το πρωί του Σαββάτου (8/2), όσα έγραψε ο κ. Τσελένης, ο οποίος, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, τονίζει πως η σεισμική ακολουθία δεν έχει εξασθενήσει, αλλά «έχει προσεισμικά χαρακτηριστικά». Καθησυχάζει ως προς τον ηφαιστειακό κίνδυνο, υπογραμμίζοντας ότι «ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται ούτε θα βγουν τα πράσινα πετροφάγα τέρατα», ενώ αναφέρει πως «το πιο πιθανό είναι να δώσει η ρηξιγενής ζώνη ένα σεισμό της τάξης των 6R αλλά οφείλουμε να έχουμε στην άκρη του μυαλού μας και τη μικρή πιθανότητα η μεγάλη αυτή ρηξιγενής ζώνη να φτάσει το ταβάνι των 7R».

Εάν, μάλιστα, γίνουν όντως 6 Ρίχτερ και πάνω στην περιοχή της ακολουθίας, τότε, όπως προειδοποιεί ο κ. Τσελένης, «θα υπάρξουν σημαντικές κατολισθήσεις στα πρανή με στατικά προβλήματα σε μερικά κραυγαλέα με κατασκευαστικές παρανομίες κτήρια».

Τι είναι πρωτόγνωρο αυτή την φορά;

Η θάλασσα του Αιγίου δεν είναι ασυνήθιστη στα ηφαίστεια, ούτε στους σεισμούς, και, μάλιστα, το τρέχον σεισμικό κύμα, παρόλο που πρόσφατα έγινε πρωτοσέλιδο, εξελίσσεται εδώ και πολύ καιρό.

«Ξεκίνησε προς το τέλος του περασμένου έτους, όταν άρχισε να αυξάνεται ελαφρώς η σεισμικότητα, αλλά κανείς δεν το παρατήρησε», εξηγεί η ηφαιστειολόγος Ίζομπελ Γιό από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο του Σαουθάμπτον.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η ένταση και η συχνότητα των σεισμών αυξήθηκε ραγδαία· τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται σχεδόν χίλιοι σεισμοί την ημέρα. «Πρέπει να είναι φρικτή εμπειρία», λέει ο Πάιλ.

Οι σεισμοί δεν συμβαίνουν μόνο σε ένα σημείο. Η αναταραχή ξεκίνησε μέσα στη Σαντορίνη, αλλά το επίκεντρο μετατοπίστηκε γρήγορα εκτός νησιού.

Η ακολουθία των σεισμών δεν ακολουθεί την κλασική πορεία ενός σεισμικού γεγονότος. Συνήθως, ένας μεγάλος σεισμό – ο κύριος σεισμός – συνοδεύεται από μια σειρά ασθενέστερων μετασεισμών. Εδώ, όμως, δεν υπάρχει ξεκάθαρος κύριος σεισμός.

Αντίθετα, η περιοχή σείεται από έναν καταιγισμό σεισμών παρόμοιου μεγέθους, μερικοί από τους οποίους γίνονται όλο και πιο ισχυροί. «Αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο», λέει ο Πράιν.

Τι προκαλεί αυτούς τους σεισμούς;

Το ερώτημα είναι αν πρόκειται για ηφαιστειακή ή τεκτονική δραστηριότητα. Κατά πάσα πιθανότητα, οι περισσότεροι σεισμοί προέρχονται από τη σεισμική ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, έναν κατακερματισμένο βυθό μεταξύ των δύο νησιών.

Οι επιστήμονες δεν βλέπουν σημάδια ανόδου μάγματος, ούτε κάποια παραμόρφωση του εδάφους που να υποδηλώνει επερχόμενη ηφαιστειακή έκρηξη. Αυτή τη στιγμή, πρόκειται για τεκτονική δραστηριότητα, συμφωνούν οι περισσότεροι επιστήμονες.

Παρ' όλα αυτά, η προσοχή αρχίζει σιγά σιγά να στρέφεται και στο ηφαίστειο, με κάποιους επιστήμονες, όπως ο κ. Συνολάκηςκαι ο καθηγητής γεωολογίας κ. Ζεληλίδης, για παράδιγμα, να επισημαίνουν πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Το κύριο ανησυχητικό σενάριο, βέβαια, παραμένει ένας ισχυρός σεισμός με κατολισθήσεις, όπως ανέφερε κι ο κ. Τσελέντης, ή τοπικά τσουνάμι. Παρότι μια ηφαιστειακή έκρηξη δεν φαίνεται πιθανή, η επιστημονική κοινότητα παραμένει σε επαγρύπνηση.

#σεισμοί #Σαντορίνη #ΑΛΛΗΛΟΥΧΙΑ_ΣΕΙΣΜΩΝ
Keywords
Αναζητήσεις
to-ainigma-tis-santorinis-me-ti-mystiriodi-seismiki-akolouthia.htm
Τυχαία Θέματα