Το βλέμμα των αγροτών σε συνεταιρισμούς, νέα ΚΑΠ και ΑΠΕ

10:01 9/1/2020 - Πηγή: Reporter

Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί, έως και την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), Μάκης Αποστόλου ανέλυσε, μιλώντας στο Reporter, τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο, όπως η νέα

Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που επιδιώκει να εφαρμόσει η Κομισιόν, αλλά και η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) από την αγροτική κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά το νέο νομοσχέδιο ο κ. Αποστόλου τονίζει: «Ως ΣΑΣΟΕΕ θεωρούμε ότι το νέο νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς, μεταξύ άλλων, παρέχει αυξημένες δυνατότητες στα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών, ώστε, μέσω διατάξεων του Καταστατικού, που εκείνα θα ορίσουν, να διαμορφώσουν το κατάλληλο γι’ αυτούς πλαίσιο λειτουργίας του συνεταιρισμού ως ιδιωτικής και αυτόνομης επιχείρησης, η οποία θα έχει πρόσβαση σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, που δεν αλλοιώνουν τον αγροτικό χαρακτήρα της».

Είσοδος Επενδυτών

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΣΑΣΟΕΕ σημειώνει ότι μέσω του νομοσχεδίου «ενισχύεται η δυνατότητα συμμετοχής μελών – επενδυτών με δικαίωμα ψήφου, πράγμα που καθιστά ελκυστική την συμμετοχή τους, χωρίς όμως ο συνεταιρισμός να αλλοτριώνεται ως θεσμός της αγροτικής οικονομίας». Έτσι, αντιμετωπίζεται και το πάγιο πρόβλημα χρηματοδότησης της λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών. Ο κ. Αποστόλου προσθέτει: «Το δικαίωμα ψήφων έως το 35% του συνολικού αριθμού ψήφων που διαθέτουν τα μέλη του Συνεταιρισμού, το οποίο δίνεται σε έναν επενδυτή, ουσιαστικά του παρέχει τη δυνατότητα του blocking majority, απαραίτητου στοιχείου προκειμένου να είναι ελκυστική (και δυνατή) η είσοδός του».

Η εμπορική σχέση με τα μέλη

Ένα σημαντικό θέμα για τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών είναι η εμπορική σχέση που αναπτύσσουν με τα μέλη τους. Με το νέο νομοσχέδιο, σημειώνει ο κ. Αποστόλου, «το ποσοστό ετήσιας παραγωγής, το οποίο κάθε μέλος-συνεταιριστής υποχρεούται να παραδίδει στον αγροτικό συνεταιρισμό (ΑΣ), καθώς και το ποσοστό εφοδίων, που το κάθε μέλος-συνεταιριστής οφείλει να προμηθεύεται από τον ΑΣ, δεν μπορεί να είναι κατώτερο του 75%, αν και το ιδανικό είναι να πηγαίνει το 100% της παραγωγής των μελών στους συνεταιρισμούς».

«Παγώνουν» οι διώξεις

Μία ακόμη ρύθμιση είναι, όπως αναφέρει ο κ. Αποστόλου, η αναστολή μέχρι το πέρας των σχετικών διαδικασιών και πάντως όχι πέραν της πενταετίας, των ποινικών και αστικών διώξεων κατά μελών ΔΣ των αγροτικών συνεταιρισμών, που έχουν τεθεί σε εκκαθάριση ή κηρύχθηκαν σε πτώχευση, για οφειλές προς το Δημόσιο ή ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Νέα ΚΑΠ: Οι καθυστερήσεις και οι ελληνικές προτεραιότητες

«Θολό» παραμένει το τοπίο γύρω από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (2021-2027). Οι διαπραγματεύσεις εντός της Κομισιόν συνεχίζονται και το ρεπορτάζ αναφέρει πως είναι δύσκολο να προλάβει να τεθεί σε ισχύ από το 2021 ίσως και από το 2022. Τα βλέμματα των ενδιαφερομένων είναι στραμμένα στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 27 Ιανουαρίου. Οι όποιες καθυστερήσεις βρίσκονται σε άμεση συσχέτιση με τις συζητήσεις για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αλλά και το ακανθώδες θέμα του Brexit.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, σε αυτό το πλαίσιο, η «Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ενισχύσεις, οι οποίες να κατευθύνονται όπου υπάρχει πραγματική παραγωγή και το κυριότερο σε προϊόντα τα οποία έχουν ζήτηση και είναι ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο. Σε γενικές γραμμές το στρατηγικό σχέδιο της χώρας μας, στη διαμόρφωση του οποίου συμμετέχει και ο ΣΑΣΟΕΕ, θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο που ορίζουν οι τρεις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

-Ενίσχυση του περιβάλλοντος και της δράσης για το κλίμα
-Καλύτερη στόχευση της στήριξης
-Στήριξη στη γνώση, την καινοτομία και την τεχνολογία».

Ανάγκη δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων

Η αξιοποίηση των ΑΠΕ αποτελεί ένα project με δυναμική που απευθύνεται, όπως είναι φυσικό και στον αγροτικό κόσμο. Ο εκπρόσωπος του ΣΑΣΟΕΕ αναδεικνύει τη σημασία δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων και συμπληρώνει ότι έχουν αποσταλεί σχετικές επιστολές στα αρμόδια υπουργεία. Ειδικότερα, ο κ. Αποστόλου υπογραμμίζει ότι ο ΣΑΣΟΕΕ «ζητά να δοθεί προτεραιότητα στις αιτήσεις των μελών των Αγροτικών Συνεταιρισμών και καλύτερες μόνιμες τιμές στην παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από ενεργειακές κοινότητες. Αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Έλληνες αγρότες να έχουν ένα μικρό συμπληρωματικό εισόδημα για να μπορέσουν να ζήσουν, να μείνουν στο χωριό τους, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, αλλά και να συνεχίσουν να παράγουν, συμβάλλοντας στην Πράσινη Ανάπτυξη, καθώς και στο περιβάλλον με ήπιες μορφές ενέργειας».

Γιώργος Γεωργίου

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙκοινή αγροτική πολιτικήΑνανεώσιμες Πηγές ΕνέργειαςΑΠΕΥπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Keywords
Τυχαία Θέματα