Τράπεζες στο επίκεντρο - Σε κομβικό σημείο ο Γενικός Δείκτης

Τα καλά νέα στην Ελλάδα από το μέτωπο της πανδημίας με τον περιορισμό των κρουσμάτων σε μικρά νούμερα ημερησίως έχουν επιταχύνει το άνοιγμα των οικονομικών κλάδων περιορίζοντας σταδιακά το αντίκτυπο από το μείωση της δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη φαίνεται έτοιμη να κάνει ένα σημαντικό βήμα ενισχύοντας κλάδους και οικονομίες που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες με επιδοτήσεις πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ

άλλων, στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο Μάνος Χατζηδάκης (φωτο), Head of Research στην Beta ΑΧΕΠΕΥ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, εκτιμάται ότι η Ελλάδα λόγω του τουρισμού θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια ύψους έως και 25 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια. Τα δύο αυτά νέα λειτούργησαν υποστηρικτικά στην εγχώρια αγορά η οποία δείχνει σταδιακά να αποκτά πιο συντηρητικό προφίλ σε σχέση με την «τοξική εικόνα» του φετινού Μαρτίου.

Πλέον το ταμπλό των μετοχών έχει διαφοροποιηθεί αισθητά ενσωματώνοντας επιμέρους ρίσκο σε εταιρίες και κλάδους. Δεν είναι τυχαίο ότι μια ομάδα μετοχών έχει φθάσει ή και ξεπεράσει τα επίπεδα από τα οποία ξεκίνησε η χρονιά (Τέρνα Ενεργειακή, Quest, Σαράντης ΑΔΜΗΕ) καθώς οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων δημιουργούν μεγαλύτερη βεβαιότητα για τις οικονομικές τους επιδόσεις. Βέβαια οι δυνητικές περιπτώσεις ανάκαμψης δεν εξαντλούνται σε αυτή την τετράδα μετοχών βρίσκονται ωστόσο κάτω από περισσότερες ή λιγότερες αιρέσεις (διάρκεια κρίσης, τουριστική ζήτηση, ύψος απώλειας εισοδήματος κλπ) που μόνο η πάροδος του χρόνου είναι ικανή να απαντήσει.

Στο τέλος αυτής της λίστας βρίσκονται οι τράπεζες, κλάδος για τον οποίο πάντα υπάρχει ακραία υποτιμητική υπερβολή στην χρηματιστηριακή συμπεριφορά τους, με την Αγορά περισσότερο να διατεθειμένη να ερμηνεύσει την τιμή και λιγότερο την είδηση. Οι τράπεζες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά περισσότερο λόγω της πρόσφατης προϊστορίας τους το 2015 και το 2012, έτη κατά τα οποία συνέτρεξαν πολύ ειδικές συνθήκες για να ανακεφαλαιοποιηθούν από το μηδέν. Ανάλογη εικόνα στο ταμπλό οι τράπεζες είχαν στις αρχές του 2016, το Φθινόπωρο του 2018 και στις αρχές του 2019 όταν και πάλι οι τιμές «προεξοφλούσαν» ανακεφαλαιοποιήσεις, χρεοκοπίες και λοιπά δεινά τα οποία ακόμα ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Σε αυτές τις συγκυρίες η στάση των εποπτικών αρχών (SSM, ΕΚΤ, Τράπεζα της Ελλάδος) είναι πολύ πιο ουσιαστική και ενδεικτική για το τι θα πρέπει να αναμένουμε και ως τώρα η στάση τους είναι 100% υποστηρικτική προς το τραπεζικό σύστημα.

Δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα σε διαγραμματικό επίπεδο με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σχεδόν οριζόντια επιδεικνύοντας αντοχή στην διατήρηση της βάσης των 600 μονάδων. Ο κινητός μέσος των 30 ημερών εφάπτεται πλέον στον Γενικό Δείκτη αναμένοντας την κατεύθυνση της διαφυγής για να ενεργοποιήσει αντίστοιχα πωλησιακό ή αγοραστικό σήμα. Σε φάση απόλυτης ουδετερότητας οι ταλαντωτές όπως και ο MACD. Η ανάλωση χρόνου στις 600 μονάδες βοηθάει τους αγοραστές να μαζέψουν δυνάμεις καθώς από την αρχή του μήνα έως σήμερα οι πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο είχαν οδηγήσει σε κλαδικές απώλειες άνω του 20% βάζοντας ουσιαστικά φρένο σε κάθε προσπάθεια ανοδικής εκτόνωσης. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας φάνηκε ότι οι πωλήσεις έχουν πλέον εξασθενήσει ως προς την ένταση τους ισορροπώντας την εικόνα του Γενικού Δείκτη. Επίσης, η μεγάλη εικόνα έχει γίνει λιγότερο νευρική από την μείωση της μεταβλητότητας γεγονός που δίνει την ευκαιρία σε κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον να έχει μια πιο σταθερή παρουσία σε μετοχές του FTSE-25. Συμπερασματικά, αναμένουμε εκ νέου προσπάθεια υπέρβασης των 630 μονάδων, αυτή την φορά με τον τραπεζικό κλάδο να έχει πιο ουσιαστική παρουσία στην διαμόρφωση της τάσης.

Με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο οι συνεδριάσεις που ακολουθούν έως το τέλος του μήνα. Η εβδομάδα ξεκινάει με αργία για τις Αμερικανικές Αγορές ενώ το απόγευμα της Δευτέρας η ΕΧΑΕ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Την Τρίτη 26/5 είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της Βιοχάλκο. Την Τετάρτη ακολουθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση της Jumbo με θέμα μεταξύ άλλων την πληρωμή υπόλοιπου μερίσματος χρήσης ύψους 6,2 λεπτών ανά μετοχή. Την Πέμπτη Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank ανακοινώνουν αποτελέσματα α’ τριμήνου μετά το τέλος της συνεδρίασης τα οποία θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές. Την Πέμπτη ακολουθούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων της Byte (χρήση 2019) και Eurobank (α’ τρίμηνο 2020) ενώ τακτικές συνελεύσεις έχουν οι Intralot και Ελληνικά Χρηματιστήρια. Τέλος υπενθυμίζεται ότι την τελευταία ημέρα του μήνα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του MSCI με την έξοδο 4 ελληνικών μετοχών (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τιτάν) από την σύνθεση του βασικού δείκτη αναφοράς και την είσοδο τους στο δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης (MSCI Small Cap).

Μάνος ΧατζιδάκιςBeta AXEΠΕΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα