Τσακίρης: Αίτημα χαλάρωσης κανόνων για κρατικές ενισχύσεις-ΕΣΠΑ λόγω κορονοϊού

«Ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, στο επόμενο Eurogroup θα καταθέσει προτάσεις έτσι ώστε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να «χαλαρώσουμε» κάποιους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε ό,τι αφορά στο ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να βοηθήσουμε την αγορά με χρηματοδότηση».

Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, στον ρ/σ Alpha 9.89.

Για τη δημιουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ο κ. Τσακίρης

σημείωσε ότι επιτυγχάνεται μια χαλάρωση των πιστοληπτικών κριτηρίων που έχουν πολλές επιχειρήσεις και άρα θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

«Πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό προϊόν που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και αφορά σε εγγυήσεις δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επίπεδο χαρτοφυλακίου. Με απλά λόγια, για κάθε δάνειο το οποίο θα καταπίπτει, το Ταμείο θα πληρώνει ένα ποσοστό του δανείου που θα αφορά οφειλόμενο κεφάλαιο και τόκους και το οποίο φτάνει έως 80% του παραπάνω ποσού, μέχρι όμως ένα ποσοστό του χαρτοφυλακίου, το οποίο έχουμε βάλει περίπου στο 25%. Με αυτόν τον τρόπο, χαλαρώνουμε τα πιστοληπτικά κριτήρια κάποιας επιχείρησης, με αποτέλεσμα να έχει καλή πιθανότητα να δανειοδοτηθεί.

Παράλληλα, όμως, επειδή τα χρήματα αυτής της εγγύησης έρχονται μέσω του ΕΠΑνΕΚ και είναι δωρεάν, η τράπεζα έχει ένα όφελος, που θα περάσει και στη μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία θα έχει χαμηλότερες εξασφαλίσεις, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και καλύτερο επιτόκιο. Το σημαντικό είναι ότι έχει έναν βαθμό μόχλευσης πέντε, δηλαδή με κάθε ένα ευρώ εγγύηση η τράπεζα δίνει πέντε ευρώ δάνεια. Άρα, τα 100 εκ. ευρώ που αρχικώς βάλαμε δημιουργούν έναν χώρο για 500 εκ. ευρώ δάνεια.

Ήδη οι τράπεζες έχουν ένα αντίστοιχο προϊόν με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αλλά σε πολύ μικρά ποσά, το οποίο είναι το λεγόμενο Cosme. Το συγκεκριμένο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στο οποίο αναφερόμαστε είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά με πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Επομένως, οι τράπεζες το ξέρουν πολύ καλά, οπότε θα είναι πολύ γρήγορη και η ενεργοποίησή του.

Υπολογίζουμε να είναι έτοιμο σε περίπου δύο μήνες και προφανώς είναι ένα από τα καταλληλότερα χρηματοδοτικά προϊόντα για τέτοιου είδους καταστάσεις σαν αυτή που περνάμε τώρα» ανέφερε ο κ. Τσακίρης.

Γιώργος Αλεξάκης

Γιάννης Τσακίρηςκρατικές ενισχύσειςΕΣΠΑκορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα