Τα μέτρα θωράκισης για την ελληνική οικονομία

Το νέο πλαίσιο παρεμβάσεων για τη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης που έχει προκύψει λόγω κορονοϊού, θα αρχίσει να εξειδικεύεται αφενός από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και αφετέρου από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Πέρα από τη θεσμοθέτηση των διευκολύνσεων σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και το Δημόσιο, έτσι ώστε να μην καταρρεύσει ο παραγωγικός ιστός και οι δημόσιες υπηρεσίες, έρχεται και το αναμένεται μια νέα σειρά εκτεταμένων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων που ήδη υφίστανται

ή θα υποστούν μεγάλη μείωση του κύκλου εργασιών τους, κάτι που ήδη από χτες έχει τεθεί επί τάπητος σε σειρά συναντήσεων του Χ. Σταϊκούρα με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς αλλά και τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι και μετά το Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται και η απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της στήριξης των οικονομιών με βασικούς πυλώνες την ενεργοποίηση των όρων ευελιξίας που ήδη παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας, την προώθηση των κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις και κλάδους, της σύστασης και λειτουργίας του νέου Επενδυτικού Ταμείου με πόρους που φτάνουν τα 25 δις ευρώ.

Στο μεταξύ στον Μηχανισμό Παρακολούθησης, που έχει δημιουργηθεί στο ΓΛΚ, έχει ξεκινήσει μια αναλυτική καταγραφή της κατάστασης με τον τζίρο, την απασχόληση, τον τουρισμό με βάση τις ηλεκτρονικές συναλλαγές από τις τράπεζες, τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ για τις ΑΠΔ, που είναι δείκτης για τις όποιες επιπτώσεις στην απασχόληση, την ΑΑΔΕ, τα σημεία εισόδου της χώρας κτλ.

Ήδη πολλοί κλάδοι κάνουν λόγο για κατάρρευση τζίρου που φτάνει και το 70% ενώ δε λείπουν και οι αγωνίες για το πώς θα καλυφθούν οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες λόγω των παρατάσεων στις καταβολές φόρων εισφορών που έχουν δοθεί.

Όπως φαίνεται για την αποφυγή μιας νέας ύφεσης είναι μονόδρομος μια ένεση στην πραγματική οικονομία με παράλληλη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εφαρμογή της συνταγής ΔΝΤ, που αποφάσισε να διαθέσει 50 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των πιο αδύναμων οικονομιών με επενδύσεις σε συστήματα υγείας, κτλ είναι μονόδρομος

Όπως εκτιμάται μια αποδοχή της δύσκολης κατάστασης και ενεργοποίησης της σχετικής ρήτρας του Συμφώνου Σταθερότητας μπορεί να δημιουργήσει χώρο 2 δισ. για το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε ενισχύσεις στην οικονομία.

Στο φόντο αυτό θα τεθούν εκ νέου οι εξαγγελίες για νέες φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις, αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών, ασφαλιστικών εισφορών κτλ. που πλέον εγγράφονται σε ένα εντελώς νέο πλαίσιο. Είναι προφανές ότι οι πολιτικές της επέκτασης φαντάζουν ως μονόδρομος. Ο Κέυνς επιστρέφει στην κατά τα άλλα φιλελεύθερη ΕΕ, ως οδηγός για το πώς η Γενική του Θεωρία οδήγησε στη επούλωση της κρίσης του 1929.

Γιώργος Αλεξάκης

ελληνική οικονομίακορονοιόςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΧρήστος Σταίκούρας
Keywords
Τυχαία Θέματα