Τσίπρας: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα γίνω Μητσοτάκης
Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των απόδημων.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε
«Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική... Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε. Αλλά αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που τώρα θέλετε να τιμήσετε. Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω. Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς για λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα» πρόσθεσε.
Ξεκαθαρίζοντας την στάση του για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι «εμείς στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων. Καλά κάνατε που συναντήσατε και συναντάτε τον κ. Ερντογάν. Και στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε. Και κακώς είχαν παγώσει τόσους μήνες. Ευτυχώς συνεννοηθήκατε εν τέλει και με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας και σταματήσατε τις αντικρουόμενες διαρροές. Και στηρίζουμε τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Και είναι θετικό και σημαντικό ότι υπήρξαν δηλώσεις υποστήριξης από την ΕΕ, το State Department και τους εταίρους μας».
Ωστόσο, ανέφερε ότι οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έπρεπε να έχουν αιφνιδιάσει την κυβέρνηση καθώς η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η στρατηγική της Τουρκίας είναι το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, το τίμημα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλου, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και με την προώθηση του αγωγού East Med που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Και ειδικότερα της επιτυχίας να προχωρήσει αυτό το σχέδιο και με την στήριξη των ΗΠΑ, μετά τη δημιουργία και του σχήματος 3+1.
«Δεν πρόκειται να σας ζητήσω να μιλήσετε για την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας. Αυτό που σας λέω είναι ότι πρέπει να ξαναπιάσετε το νήμα μιας πραγματικά ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Μιας πολιτικής δυναμικών διπλωματικών πρωτοβουλιών, ακριβώς για να μην φτάσουμε στην ανάγκη δυναμικών στρατιωτικών πρωτοβουλιών» τόνισε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Επιπλέον, σημείωσε ότι «η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δε θα επιτρέψει ελληνικά πλοία στη περιοχή Συμφωνίας της με την Λιβύη και συνεπώς είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα. Και ανάμεσα στα δύο προτιμώ αναφανδόν το πρώτο».
Έξι πρωτοβουλίες
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε μια δέσμη έξι πρωτοβουλιών που οφείλει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση:
«- Πρώτον πρέπει να ζητήσετε να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.
- Δεύτερον, και κυριότερο, να ζητήσετε την επέκταση αυτών των κυρώσεων σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.
- Τρίτον, πρέπει με απόλυτα σαφή τρόπο να μεταφέρετε στις ΗΠΑ, ενόψει του ταξιδιού σας (και ενόψει της κύρωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας) ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Με πρώτη και σημαντικότερη την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις, όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία.
- Τέταρτον, πρέπει επιτέλους να προτείνετε τη Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου...Και παράλληλα να ανοίξουμε μια στρατηγική συζήτηση και με τη Ρωσία η οποία αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη περιοχή και ειδικότερα στη Λιβύη.
- Πέμπτον, πρέπει να ζητήσετε, να απαιτήσετε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο στην οποία συμμετέχει και η Τουρκία.
- Έκτον, πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016.
Και ασφαλώς να ξαναρχίσουν και οι συνομιλίες για το Κυπριακό, στη βάση που συμφωνήθηκε στο Βερολίνο, που χάρη και στις προσπάθειές μας συμπεριλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρες».
Ο δρόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού άνοιξε με τον ΣΥΡΙΖΑ
Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ανέφερε ότι «ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επί της δικής μας κυβέρνησης με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, αλλά και μέσω της διαμόρφωσης μίας αναλυτικής πρότασης νόμου για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας μας» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι τυχαίο που αυτό συμβαίνει σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, δηλαδή σε μια θέση που όταν τα κόμματα του παλιού δικομματισμού βρέθηκαν, συνήθιζαν να λένε σε όλα όχι. Και σε όσα διαφωνούσαν αλλά και σε όσα πιθανώς συμφωνούσαν».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα δύο σήμεια του νομοσχεδίου στα οποία διαφωνεί. «Το πρώτο ζήτημα αφορά τους εκλογικούς καταλόγους των κατοίκων του εξωτερικού», με τον κ. Τσίπρα να καταθέτει πρόταση για την δημιουργία ειδικών εκλογικών καταλόγων οι οποίοι θα επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση. «Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα. Προτείνουμε ως λύση όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εκδίδονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη (όχι απλή όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, και μόνο για κάποιες από τις αποφάσεις), με σύμφωνη γνώμη και με πλειοψηφία των δύο τρίτων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ή της Διακομματικής Επιτροπής. Ζητώ λοιπόν από τον υπουργό να άρει το αδιέξοδο ως προς τα δύο αυτά θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο όχι μόνο επί της αρχής, αλλά και επί όλων των άρθρων» ανέφερε ο κ. Τσίπρας .
Αλέξης Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑΒουλήΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣελληνοτουρκικές σχέσεις- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Παιχνίδια… made in Thessaloniki «ταξίδεψαν» στο Βρετανικό Μουσείο
- Σε ποιες περιοχές στρέφονται οι ξένοι αγοραστές ακινήτων
- Ρωσικό ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Δείξτε μας το περιεχόμενο των μνημονίων με τη Λιβύη
- BriQ: Προσύμφωνο για το «Mr &Mrs White Corfu» έναντι 3 εκατ. ευρώ
- Εκπρόσωπος Χαφτάρ: Η Τουρκία θα στείλει σύντομα κι άλλα άρματα στη Λιβύη
- LIVE: Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας
- Επίδειξη ισχύος από την Ελληνική Αεροπορία στο Αιγαίο – Παναγιωτόπουλος: «Δώσαμε ένα μάθημα στην Τουρκία»
- Κτηματολόγιο: Με επιτυχία έκλεισε και ο Νοέμβριος(Γράφημα-Χάρτης)
- Ξεκίνημα για την Over The Top υπηρεσία της Cosmote TV
- Τις πολιτικές διαχείρισης του ΥΠΕΝ για το Νερό παρουσίασε ο Κ.Αραβώσης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Σε ποιες περιοχές στρέφονται οι ξένοι αγοραστές ακινήτων
- Τσίπρας: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα γίνω Μητσοτάκης
- Interamerican: Στα €352 εκατ. η συνεισφορά της στο ελληνικό ΑΕΠ
- Ηνωμένα Έθνη: Ανάγκη για συνεχή διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
- Ευ.Μυτιληναίος: Κάθε κρίση κρύβει και μια ευκαιρία
- Βροχές ρεκόρ και προβλήματα προκάλεσε η «Διδώ»
- ΗΠΑ: Επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων κατά Τουρκίας
- Κουτσούμπας: Ο συμβιβασμός έγινε πάνω στις θέσεις του κόμματός μας
- Τελευταία Νέα Reporter
- Τσίπρας: Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν θα γίνω Μητσοτάκης
- Ηνωμένα Έθνη: Ανάγκη για συνεχή διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
- Ευ.Μυτιληναίος: Κάθε κρίση κρύβει και μια ευκαιρία
- Interamerican: Στα €352 εκατ. η συνεισφορά της στο ελληνικό ΑΕΠ
- Σε ποιες περιοχές στρέφονται οι ξένοι αγοραστές ακινήτων
- Βροχές ρεκόρ και προβλήματα προκάλεσε η «Διδώ»
- ΗΠΑ: Επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων κατά Τουρκίας
- Κουτσούμπας: Ο συμβιβασμός έγινε πάνω στις θέσεις του κόμματός μας
- Μητσοτάκης: Εθνική και δημοκρατική νίκη το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- ΠΟΑΣΥ σε Κασιμάτη: Ζήτα συγγνώμη, αλλιώς θα σου κάνουμε μήνυση
- Κτηματολόγιο: Με επιτυχία έκλεισε και ο Νοέμβριος(Γράφημα-Χάρτης)
- Παυλόπουλος: Καταλυτική η επιρροή του λόρδου Βύρωνα στη "γέννηση" του Νεότερου Ελληνικού Κράτους
- Η JP Morgan ''ανανεώνεται'' για να ανταγωνιστεί τους μεγάλους τραπεζικούς αντιπάλους
- Στους 8 οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία
- Επίθεση τζιχαντιστών στον Νίγηρα: Πάνω από 70 νεκροί στρατιώτες
- Powell: Η Fed θα μπορούσε να αγοράσει βραχυπρόθεσμους τίτλους
- Θεσσαλονίκη: Τα «άκουσαν» Νοτοπούλου και Παππάς από τους μικρομετόχους του ΟΑΣΘ – «Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατέστρεψε»
- Π. Παυλόπουλος: Εθνικό πρόβλημα το δημογραφικό
- Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ερντογάν για τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία