«Βουτιά» άνω του 3% το πετρέλαιο, λόγω αποθεμάτων και lockdown

Πτώση άνω του 3% καταγράφουν τη Δευτέρα (11/4) οι τιμές του πετρελαίου έπειτα από δύο συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών, λόγω των σχεδίων για την απελευθέρωση όγκων- ρεκόρ αργού και προϊόντων πετρελαίου από στρατηγικά αποθέματα και για τη συνέχιση του lockdown ελέω κορονοϊού στην Κίνα.

Η Bank of America

διατήρησε την πρόβλεψή της για το μπρεντ στα 102 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο για το 2022-23, αλλά μείωσε την τιμή της καλοκαιρινής ανόδου στα 120 δολάρια. Η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS μείωσε επίσης την πρόβλεψή της για το μπρεντ Ιουνίου κατά 10 δολάρια στα 115 δολάρια το βαρέλι.

«Η απελευθέρωση στρατηγικών κρατικών αποθεμάτων πετρελαίου θα μειώσει κάπως τη στενότητα της αγοράς τους επόμενους μήνες, μειώνοντας την ανάγκη για άνοδο των τιμών του πετρελαίου για να ανταποκριθούν στη μειωμένη ζήτηση», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταούνοβο.

Τα κράτη μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας θα απελευθερώσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια τους επόμενους έξι μήνες με τις Ηνωμένες Πολιτείες να στηρίζουν την κίνηση ως μέρος της απελευθέρωσης 180 εκατομμυρίων βαρελιών που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο.

Οι κινήσεις αποσκοπούν στην αντιστάθμιση του ελλείμματος σε ρωσικό αργό αφού η Μόσχα επλήγη με βαριές κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η απελευθέρωση των όγκων Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου (SPR) ισούται με 1,3 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) τους επόμενους έξι μήνες και είναι αρκετή για να αντισταθμίσει το έλλειμμα 1 εκατομμυρίου bpd ρωσικού εφοδιασμού πετρελαίου, δήλωσαν αναλυτές της JP Morgan.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάσσει προτάσεις για ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ στη Ρωσία, δήλωσαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ολλανδίας, αν και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την απαγόρευση του ρωσικού αργού.

Η αγορά παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις στην Κίνα, όπου οι αρχές κράτησαν τη Σαγκάη, μια πόλη 26 εκατομμυρίων κατοίκων, κλειστή στο πλαίσιο της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής» για τον COVID-19. Ανακοινώθηκε ότι η Σαγκάη θα αρχίσει να χαλαρώνει τα lockdown σε ορισμένες περιοχές από τη Δευτέρα.

«Οι φόβοι αυξάνονται τώρα ότι εάν το κύμα Όμικρον της Κίνας εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις, η πολιτική της για μηδενικό COVID-19 θα φέρει μαζικά εκτεταμένα lockdown που επηρεάζουν αρνητικά τόσο τη βιομηχανική παραγωγή όσο και την εγχώρια κατανάλωση», δήλωσε ο Τζέφρι Χόλεϊ, ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA.

Ο αναλυτής της UBS Σταούνοβο είπε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα επηρεαστεί στην Κίνα - τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο - από τους περιορισμούς κινητικότητας λόγω πανδημίας και στη Ρωσία από τις διεθνείς κυρώσεις.

Η ζήτηση καυσίμων στην Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα και καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκε σε υψηλό τριετίας τον Μάρτιο, με τις πωλήσεις βενζίνης να σημειώνουν ρεκόρ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει διαδικτυακή συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλουν να δουν αύξηση στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας από την Ινδία.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 3,49% στα 94,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 3,10% στα 99,59 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση και για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, υποχωρώντας 2,774% στα 101 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,48% στα 1.955 δολάρια η ουγγιά, το ασήμι ανεβαίνει 1,49% στα 25,192 δολάρια η ουγγιά, ενώ αντίθετα ο χαλκός χάνει 0,40% στα 4,7065 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,31% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0909 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,07% στο 1,3039 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,27% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8367 βρετανική λίρα ανά ευρώ.



ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟχαλκόςχρυσόςασήμιδολαριο
Keywords
Τυχαία Θέματα